Τρίτη 9 Μαΐου 2017

Ο Γιάννης Μακριδάκης στο βιβλιοπωλείο Νέστωρ

Οι εκδόσεις Εστία και το βιβλιοπωλείο Νέστωρ σάς προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Μακριδάκη «Όλα για καλό», στο καφέ του βιβλιοπωλείου,

την Πέμπτη 11 Μαΐου στις 20:00.
Για το βιβλίο θα μιλήσει η φιλόλογος Ειρήνη Παξιμαδάκη


«Όλα για καλό»
Η ιστορία διαδραματίζεται στη Χίο, γύρω από το σπιτάλι, το παλιό λεπροκομείο  που κάποιοι εθελοντές  με προσωπική δουλειά και μεράκι έχουν ανακαινίσει, ώστε να γίνει χώρος υποδοχής προσφύγων και μουσείο των λεπρών. Το αφηγηματικό παρόν της ιστορίας τοποθετείται τον Δεκέμβριο του 2015. Δύο θάνατοι και μια γέννηση είναι τα βασικά περιστατικά, γύρω από τα οποία ξετυλίγονται όλες οι ιστορίες που αποκαλύπτονται. Ιστορίες που εκτείνονται πίσω στον χρόνο και φτάνουν μέχρι και το κύμα προσφύγων κατά τη διάρκεια του Β΄ παγκοσμίου πολέμου από την Ελλάδα στην Ανατολή, και σημαδεύουν την κοινή μοίρα των ηρώων. Μυστικά αποκαλύπτονται, αλήθειες ξεσκεπάζονται και οι ζωές τους αναδιατάσσονται και τακτοποιούνται. Παλιά κιτρινισμένα ψιλόχαρτα ξεθάβονται, ιστορίες ξεχασμένες ξεβράζονται, τόποι έρημοι και στιγματισμένοι ζωντανεύουν ξανά, οικογενειακά και κοινωνικά μυστικά ξεσφαλίζονται, άνθρωποι ξένοι αλλά και τόσο όμοιοι ανταμώνουν στης ζωής τους το διάβα. Και στο κέντρο όλων αυτών ο άνθρωπος: «γιατί το μόνο που αξίζει στη ζωή είναι να επικοινωνείς με τον άνθρωπο. Ο άνθρωπος είναι ο Θεός» (σελ 173).
Ο Γιάννης Μακριδάκης με το τελευταίο του μυθιστόρημα επιλέγει να επανέλθει στο λογοτεχνικό προσκήνιο με ένα θέμα προσγειωμένο στην επικαιρότητα, ένα θέμα που έχει διχάσει την ελληνική κοινωνία: την υποδοχή και την ένταξη των προσφύγων. Οι πτυχές της ιστορίας αντικατοπτρίζουν τις δυο τάσεις που επικρατούν στην ελληνική κοινωνία: από τη μια ο συντηρητισμός και η ξενοφοβία, από την άλλη η προσφορά και η φιλανθρωπία. Φαίνεται να οραματίζεται την επαναχρησιμοποίηση και αξιοποίηση έρημων χώρων του νησιού του, όπως είναι το παλιό λεπροκομείο της Χίου, η άλλη Σπιναλόγκα, όπως έχει γίνει και στην Κατερίνη με τους χώρους του παλιού Καπνικού Σταθμού, και προκρίνει την επιστροφή σε έναν τρόπο ζωής πιο κοντά στη φύση.
O Γιάννης Μακριδάκης γεννήθηκε το 1971 στη Xίο και σπούδασε Mαθηματικά. Το 1997 ίδρυσε το Kέντρο Xιακών Mελετών Πελινναίο. Έχει εκδώσει ιστορικές αφηγήσεις, μυθιστορήματα και νουβέλες και το πρώτο του μυθιστόρημα Aνάμισης ντενεκές (Eστία 2008) κυκλοφόρησε τον επόμενο χρόνο (2009) και στα τουρκικά. Βιβλία του ιδίου: Συρματένιοι, ξεσυρματένιοι· όλοι. Χιώτες πρόσφυγες και στρατιώτες στη Μέση Ανατολή. Αφηγήσεις 1941-1946 (Κέντρο Χιακών Μελετών «Πελινναίο» 2006, Εστία 2010). 10.516 μέρες: Iστορία της νεοελληνικής Xίου 1912-1940, ιστορικό αφήγημα (Κέντρο Χιακών Μελετών «Πελινναίο» 2007), Η δεξιά τσέπη του ράσου, νουβέλα (Εστία 2009), Ήλιος με δόντια, μυθιστόρημα (Εστία 2010), Λαγού μαλλί, νουβέλα (Εστία 2010), Η άλωση της Κωσταντίας, μυθιστόρημα (Εστία 2011), Το Ζουμί του πετεινού, νουβέλα (Εστία 2012), Του θεού το μάτι, νουβέλα (Εστία 2013), Αντί Στεφάνου, νουβέλα (Εστία 2015). Η πρώτη φλέβα, νουβέλα (Εστία 2016).