Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

ΣΥΣΚΕΨΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ- ΘΡΑΚΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ

ΣΥΣΚΕΨΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ- ΘΡΑΚΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ (ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ) ΣΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΣΕΡΡΩΝ


Παρέμβαση για το παραεμπόριο και την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά έκανε ο Ηλίας Χατζηχριστοδούλου

Στο Επιμελητήριο Σερρών πραγματοποιήθηκε σύσκεψη εργασίας  των Προέδρων των Επιμελητηρίων Μακεδονίας – Θράκης με την Υφυπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης) κ. Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά. Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης 29 Απριλίου 2015 στο Επιμελητήριο Σερρών, συμμετείχε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας κ. Ηλίας Χατζηχριστοδούλου. Επίσης, συμμετείχαν: ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών κ. Χρήστος Μέγκλας, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κιλκίς  κ. Παύλος Τονικίδης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας κ. Στέφανος Γεωργιάδης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου κ. Χριστόδουλος Τοψίδης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ημαθίας κ. Νικόλαος Ουσουλτσόγλου, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης κ. Στυλιανός Μωραΐτης, και το μέλος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης κ. Αντώνης Καμπουρίδης.


Η κ. Κόλλια τόνισε στους Προέδρους των Επιμελητηρίων ότι «η Περιφέρεια της Μακεδονίας- Θράκης αξίζει κι εγώ θα προσπαθήσω να αξιοποιήσω τη θέση μου ως Υφυπουργού Μακεδονίας Θράκης ώστε να αναδείξω και να προωθήσω θέματα, που μπορεί να μην είναι στις δικές μου άμεσες αρμοδιότητες, αλλά ως μέλος της Κυβέρνησης και σε επαφές που θα έχω με τους Υπουργούς θα προσπαθήσω να περάσω αυτά τα θέματα , τα οποία θα μου αναδείξετε και για αυτό θα είμαι στη διάθεση σας. Άλλωστε θα επισκεφθώ τις περιοχές σας όσο πιο γρήγορα γίνεται».

Ο οικοδεσπότης της σύσκεψης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών κ. Χρήστος Μέγκλας παρουσίασε στους Προέδρους των Επιμελητηρίων την Υφυπουργό τονίζοντας ότι σκοπός της συνάντησης είναι να ακούσει  η κ. Κόλλια τα προβλήματα και τις προτάσεις των Επιμελητηρίων για να συμβάλει στην επίλυση τους και να τα μεταφέρει στην Κυβέρνηση. Στη συζήτηση που ακολούθησε οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων αφού ευχαρίστησαν και αυτοί, τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Σερρών για την πρωτοβουλία του, αναφέρθηκαν σε γενικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Επιχειρηματική κοινότητα αλλά και σε επί μέρους προβλήματα των περιοχών τους, ενημερώνοντας ταυτόχρονα την Υφυπουργό για τα πλεονεκτήματα και τις προοπτικές ανάπτυξης των Νομών τους.

Ηλίας Χατζηχριστοδούλου
Στην τοποθέτησή του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας αναφέρθηκε στο παραεμπόριο που μαστίζει τη Βόρεια Ελλάδα, σημειώνοντας ότι «τα Επιμελητήρια είναι σε εγρήγορση και συνεργάζονται με τις αρμόδιες υπηρεσίες που διενεργούν τους ελέγχους ώστε να θωρακιστούν, ιδίως οι παραλιακές ζώνες, από τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Το Παραεμπόριο είναι μεγάλη πληγή αφού ο τζίρος του αγγίζει τα 25 δις ευρώ, ενώ η χώρα στερείται εσόδων από το ΦΠΑ πάνω από 9 δις ευρώ. Παρά τις όποιες προσπάθειές μας, όπου ομολογουμένως μπορέσαμε και μειώσαμε αισθητά το φαινόμενο, ας μη γελιόμαστε, αν το παραεμπόριο δεν χτυπηθεί στη ρίζα του δεν πρόκειται να εξαλειφθεί. Και εδώ χρειάζεται κρατική βούληση. Πρέπει πρωτίστως να οχυρωθούν τα σύνορά μας. Η Ελλάδα ακόμη δεν έχει σκάνερ στα σύνορα. Δεύτερον, ο στόχος δεν είναι οι μικροπωλητές, εξαθλιωμένοι μετανάστες στην πλειονότητά τους, αλλά οι αποθήκες από όπου διακινούνται αυτά τα εμπορεύματα. Και, δυστυχώς, παρά το γεγονός ότι είναι γνωστά τα σημεία που βρίσκονται αυτές οι αποθήκες, τόσο σε εμάς όσο και στους Κυβερνώντες, δεν υπήρξε μέχρι σήμερα δυναμική κρατική παρέμβαση, αφήνοντας σε όλους μας πολλά ερωτηματικά. Ακόμη, το μεγάλο κύμα μεταναστών, που στις μέρες μας έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, είναι ανεξέλεγκτο. Και θα ήθελα να επισημάνω ότι είναι ανάγκη να υπάρξει ένα ανεξάρτητο Σώμα Δίωξης του Παραεμπορίου».
Ο κ. Χατζηχριστοδούλου επίσης, αναφέρθηκε στο έντονο πιστωτικό πρόβλημα που υπάρχει και την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά. «Το κλίμα είναι πολύ δυσάρεστο στην αγορά και πρέπει η Κυβέρνηση άμεσα να επιληφθεί του θέματος ώστε οι επιχειρήσεις να μπορούν να δανειστούν και να αποκτήσουν ρευστότητα. Επίσης, έχει δημιουργηθεί τεράστιο θέμα με τον τρόπο που λειτουργεί η ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ ΑΕ σε σημείο πολλοί συνάδερφοί μας να είναι εξαγριωμένοι», πρόσθεσε ο Πρόεδρος.