Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

Οι τελευταίες οδηγίες για τις Πανελλήνιες 2015

Στην τελική ευθεία της προετοιμασίας για τις Πανελλήνιες εξετάσεις 2015, που ξεκινούν στις 18 Μαΐου, μπαίνουν οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου, αλλά και το υπουργείο Παιδείας.

Σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο, τα μαθήματα στα σχολεία τελειώνουν στις 13 Μαΐου, ενώ από τις αρχές του μήνα, οι υποψήφιοι θα έχουν αποκτήσει το δελτίο εξεταζόμενοι, με το οποίο θα προσέρχονται στο εξεταστικό κέντρο κατά τις ημέρες των εξετάσεων. Στο δελτίο αυτό, εκτός προσωπικών στοιχείων του υποψηφίου, θα αναγράφεται και το συγκεκριμένο εξεταστικό κέντρο, στο οποίο θα πρέπει οι υποψήφιοι να προσέρχονται για την εξέταση στα πανελλαδικά μαθήματα ή σε τυχόν ειδικά μαθήματα.
Σημειώνεται ότι, οι εξετάσεις των υποψηφίων των ημερήσιων και εσπερινών Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Β΄), θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 18 Μαΐου, με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, ως είθισται, και θα ολοκληρωθούν την Τρίτη 2 Ιουνίου, με το μάθημα επιλογής των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας. Οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα πραγματοποιηθούν στο διάστημα 17 έως και 24 Ιουνίου. Η Υγειονομική Εξέταση και Πρακτική Δοκιμασία των υποψηφίων για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α.) θα διεξαχθεί από 15 Ιουνίου ως και 26 Ιουνίου. Τέλος, οι επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ θα αρχίσουν την Τρίτη 9 Ιουνίου.
Εκτός από τις πανελλήνιες, ωστόσο, στα Λύκεια θα πραγματοποιηθούν και οι λεγόμενες ενδοσχολικές εξετάσεις, για τους μαθητές όλων των τάξεων. Οι απολυτήριες εξετάσεις για τα μαθήματα που εξετάζονται σε επίπεδο σχολικής μονάδας για την Γ΄ τάξη των ημερήσιων και τη Δ΄ τάξη των εσπερινών Γενικών Λυκείων, θα ξεκινήσουν την Τετάρτη 3 Ιουνίου για όσους θα έχουν συμμετάσχει στις πανελλαδικές και θα διενεργηθούν με βάση το πρόγραμμα που καταρτίζει το κάθε λύκειο χωριστά. Όσον αφορά τις απολυτήριες και πτυχιακές εξετάσεις ημερήσιων και εσπερινών ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄ και Β΄), σε επίπεδο σχολικής μονάδας, θα ξεκινήσουν την Τετάρτη 10 Ιουνίου και θα διενεργηθούν με βάση το πρόγραμμα που καταρτίζει το κάθε λύκειο χωριστά.
Εξάλλου, περί τα μέσα Ιουνίου, όλοι οι υποψήφιοι για τις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ, θα παραλάβουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), από το Λύκειο στο οποίο υπέβαλαν την Αίτηση-Δήλωση του Φεβρουαρίου, για να τον χρησιμοποιήσουν κατά την ηλεκτρονική υποβολή του μηχανογραφικού τους δελτίου. Οι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων (χωρίς νέα εξέταση), θα μπορούν να αποκτούν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) σε όποιο Λύκειο τους εξυπηρετεί.
Όσον αφορά τα μηχανογραφικά δελτία, η υποβολή τους θα γίνει και φέτος ηλεκτρονικά, μέσω διαδικτύου, από τα μέσα Ιουνίου ως τις αρχές Ιουλίου.
Στη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας αναφέρεται, επίσης, ότι όσοι από τους μαθητές της τελευταίας τάξης εμπίπτουν στην ειδική κατηγορία των υποψηφίων-πασχόντων από σοβαρές παθήσεις (για εισαγωγή στο 5% των θέσεων εισακτέων), έχουν ήδη πιστοποιηθεί από συγκεκριμένα νοσοκομεία για την πάθησή τους. Οι υποψήφιοι (οι μαθητές και οι αντίστοιχοι απόφοιτοι) θα υποβάλουν ειδικό μηχανογραφικό δελτίο στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Για όλες τις παραπάνω διαδικασίες, οι υποψήφιοι θα ενημερώνονται από τα Λύκειά τους με σχετικές εγκυκλίους. Παράλληλα, ενημερωτικό υλικό, εγκύκλιοι, υποδείγματα κλπ θα αναρτώνται και στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας, www.minedu.gov.gr, στον σύνδεσμο «Εξετάσεις».
Όσον αφορά τις γραπτές εξετάσεις των μαθητών του γυμνασίου, αυτές ξεκινούν μία μέρα μετά την έναρξη των Πανελληνίων, δηλαδή στις 19 Μαΐου, και θα ολοκληρωθούν στις 15 Ιουνίου. Εξάλλου, μέχρι και τις 18 Ιουνίου, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τυχόν επαναληπτικές εξετάσεις των μαθητών όλων των τάξεων.

http://www.dikaiologitika.gr