El Mundo: "Ελληνες χωρίς δουλειά, μένουν με τους γονείς και λένε «θα ψηφίσουμε ΣΥΡΙΖΑ»"
«Πλέον δεν ξέρουμε ποιοι είμαστε. Οι ζωές μας έχουν κάνει στροφή 180 μοιρών. Σε αυτή την ηλικία που είμαι με φανταζόμουν να βοηθώ τους γονείς μου, όμως τώρα δεν μπορώ να πληρώσω ούτε ένα ενοίκιο. Κλαίω κάθε πρωί που ξυπνάω».
Με τα λόγια της Ντέζης Παπακωνσταντίνου, πρώην εργαζόμενη στην ΕΡΤ, ξεκινά το ρεπορτάζ του ο δημοσιογράφος Εκτόρ Εστέπα με τίτλο «Χωρίς δουλειά και μένοντας στο σπίτι με τους γονείς τους, θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ», για λογαριασμό της ευρείας κυκλοφορίας ισπανικής εφημερίδας «El Mundo».
Ο Εστέπα χαρακτηρίζει το προφίλ της Παπακωνσταντίνου, αντιπροσωπευτικό της μεσαίας τάξης στην Ελλάδα. Είναι γύρω στα 40, με σπουδές Κοινωνιολογίας, εργάστηκε για δύο δεκαετίες στην ΕΡΤ και έμεινε άνεργη τον Ιούνιο του 2013, όταν η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά αποφάσισε να της βάλει λουκέτο και τώρα μένει στο σπίτι με τους γονείς της και δεν διαθέτει χρήματα ούτε για να συμβάλει στους λογαριασμούς.
Ο Ισπανός δημοσιογράφος αναφέρεται σε αυτό το σημείο στην προεκλογική εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία, όπως λέει, έχει επικεντρωθεί στην ψήφο των ανθρώπων όπως η Ντέζη, ασκώντας δριμεία κριτική στον Σαμαρά, λέγοντας πως «οι μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες, οι αγρότες, οι τεχνίτες και όλοι όσοι επλήγησαν από τη σκληρή πολιτική της Τρόικα δεν είναι πρόβατα. Μπορεί να του έδωσαν (του Σαμαρά) την εμπιστοσύνη τους στο παρελθόν, αλλά τώρα είναι έτοιμοι να κάνουν το μεγάλο άλμα και να ψηφίσουν διαφορετικά».
Η μεσαία τάξη θα κάνει το άλμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ
Και όπως πληροφορεί το ισπανικό κοινό, ο δημοσιογράφος της El Mundo, ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να έχει τους ψηφοφόρους με το μέρος του, σύμφωνα με τα όσα δείχνουν οι μέχρι στιγμής δημοσκοπήσεις.
«Η Ντέζη θα κάνει το άλμα στο οποίο αναφέρεται ο Τσίπρας» γράφει ο Εστέπα στο άρθρο του. Ο πατέρας της ήταν μηχανικός και η μητέρα της καθηγήτρια. Δεν την ενδιέφερε η πολιτική μέχρι που ήρθε η κρίση. «Είμαι υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ επειδή πιστεύω ότι πρόκειται για μια αλλαγή, όχι για την πολιτική, αλλά επειδή είναι νέοι» εξηγεί η Ντέζη Παπακωνσταντίνου. «Δεν έχω χρήματα για να πάω σε ένα μπαράκι. Πολύ περισσότερο για να ταξιδέψω. Ο κοινωνικός μου περίγυρος εξαφανίστηκε όταν εμφανίστηκαν τα προβλήματά μου» προσθέτει.
Η Ντέζη έχει αποφασίσει να μην ψάξει για δουλειά. Αυτή την περίοδο συνεργάζεται με τους πρώην συναδέλφους της στην ανεξάρτητη πλατφόρμα των πρώην εργαζόμενων της ΕΡΤ. Οπως αναφέρει, οι γονείς αν και αρχικά δεν μπόρεσαν να καταλάβουν την απόφασή της, τώρα συνειδητοποίησαν πως επρόκειτο για θέμα αξιοπρέπειας. «Πρέπει με τις χαμηλές τους συντάξεις να συντηρούν κι εμένα και τον αδελφό μου, ο οποίο είναι μηχανικός με μεταπτυχιακό στο Λονδίνο και τώρα δεν βρίσκει δουλειά» λέει η πρώην εργαζόμενη στην ΕΡΤ.
Σε αυτό το σημείο ο Ισπανός δημοσιογράφος παραθέτει τα αμείλικτα στοιχεία της ανεργίας και των περικοπών των συντάξεων,αλλά και την προεκλογική υπόσχεση του ΣΥΡΙΖΑ για ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τον πληθυσμό που έχει πληγεί από την κρίση ύψους 12 δις ευρώ.
Μάλιστα, δανείζεται και τον όρο του οίκου Merrill Lynch για τον Τσίπρα, χαρακτηρίζοντάς τον ο «Λούλα της Ελλάδας» που επιθυμεί να γίνει μια διάσκεψη αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους αντίστοιχη με εκείνη του Λονδίνου το 1953, στην οποία είχε διαγραφεί το μισό χρέος της Γερμανίας μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Με σπουδές, με δουλειά και χωρίς λεφτά
Στο δεύτερο μέρος του ρεπορτάζ του, ο Εκτόρ Εστέπα γράφει: «Με σπουδές, με δουλειά και χωρίς λεφτά». Ο δημοσιογράφος της «El Mundo» συνομιλεί με τον Νίκο Δέμο, έναν μικροεπιχειρηματία που έχει ένα μικρό κατάστημα πώλησης αξεσουάρ και όπως λέει ο ίδιος τώρα πια δεν αποκαλείται «επιχείρηση», αλλά «καταστροφή». Ο Δέμος πρώην ψηφοφόρος της Νέας Δημοκρατίας, τώρα δηλώνει πως θα ψηφίσει τον ΣΥΡΙΖΑ.
Οπως υποστηρίζει όλα πήγαιναν καλά μέχρι που ήρθε η κρίση και τα έσοδα του καταστήματός του μειώθηκαν κατά 80%, την ίδια ώρα που πρέπει να πληρώνει περισσότερο από το 70% από αυτά που κερδίζει σε φόρους. Μάλιστα, προκειμένου να πληρώσει τα 800 ευρώ στους δύο υπαλλήλους του, έπρεπε να παραιτηθεί από τα δικά του έσοδα. «Θα πρέπει σύντομα να βάλω λουκέτο. Τώρα πια είναι πολυτέλεια το να πάρει κάποιος το ασανσέρ. Έπειτα από λίγο καιρό θα είναι πολυτέλεια το να βρούμε να φάμε» δηλώνει ο 46χρονος επιχειρηματίας.
Οταν πήρα δάνεια, κέρδιζα τον μήνα 3.000 ευρώ και είχα πολλή δουλειά
Ο 46χρονος Νίκος ο οποίος αντιμετωπίζει καρδιολογικά προβλήματα, μένει σε ένα διαμέρισμα με τη σύζυγό του Αννα, το οποίο είναι στο όνομα των πεθερικών του. Εκείνη είναι γιατρός και κερδίζει 1.200 ευρώ όταν βρίσκει δουλειά με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ενώ μεγάλα χρονικά διαστήματα τα περνά στην ανεργία. Ωστόσο, τα έξοδα τρέχουν. Και οι δύο πρέπει να καταβάλουν στην τράπεζα 200 ευρώ τον μήνα σε δάνεια που είχαν συναφθεί από την εποχή της... αφθονίας. Οι Ελληνες, λέει στον Ισπανό δημοσιογράφο ο Δέμος, ζουν πέρα από τις δυνατότητές τους. Ομως η Αννα σπεύδει να υπερασπιστεί στην παλιά ζωή τους: «Οταν πήρα δάνεια, κέρδιζα τον μήνα 3.000 ευρώ και είχα πολλή δουλειά. Εχασα 1.000 ευρώ και μετά έχασα και τη δουλειά μου, αλλά μου έμειναν τα χρέη».
Το επάγγελμα του δικηγόρου ήταν περιζήτητο πριν από την κρίση. Τώρα συμβαίνει το αντίθετο
Οπως αναφέρει ο Εστέπα, ελεύθερα επαγγέλματα, όπως εκείνα του γιατρού, του πολιτικού μηχανικού και του δικηγόρου, που προ κρίσης θεωρούταν από τα πολύ καλά αμειβόμενα, τώρα πια συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Μια τέτοια περίπτωση είναι και αυτή της Τατιάνας Παΐσιου η οποία δηλώνει στην «El Mundo»: «Το χρήμα που μπαίνει στο σπίτι έπεσε κατά 60%. Χάσαμε μεγάλο ποσοστό πελατών γιατί δεν μπορούν να μας πληρώσουν ή το κάνουν με μεγάλη καθυστέρηση. Αν μου χαλάσει το πλυντήριο ρούχων, δεν θα μπορέσω να το αντικαταστήσω. Πριν πληρώναμε τα χρέη μας στην ώρα τους, όμως τώρα πια δεν μπορούμε. Τα τελευταία χρόνια δεν έχουμε ούτε θέρμανση».
Τέλος, ο δημοσιογράφος πληροφορεί το ισπανικό κοινό, ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν κατηγορηθεί πλειστάκις ότι δεν πληρώνουν φόρους, Το 63% των «freelancers» δηλώνουν στην εφορία πως κερδίζουν τον χρόνο περί τις 5.000 ευρώ, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ. Ομως οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν πληγεί από την κρίση και μίλησαν στον Εστέπα, όπως η Αννα Δέμου τονίζουν: «Πολλοί δηλώνουν λιγότερα γιατί δεν έχουν να πληρώσουν τους φόρους».
Ωστόσο, ο Εκτόρ Εστέπα γράφει για την «El Mundo» ότι «στο τέλος της εβδομάδας η Ελλάδα θα ξαναγίνει το επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Το διακύβευμα είναι το μέλλον της οικονομίας της, αλλά και το μέλλον της Ευρώπης».