Την περασμένη Παρασκευή, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch προχώρησε στην αναθεώρηση της προοπτικής της Ελλάδας σε «αρνητική» από «σταθερή».
Έκανε ειδική αναφορά στην πολιτική αβεβαιότητα ενόψει των εκλογών, που μπορεί να καθυστερήσει την πρόσβαση της χώρας στην αγορά και να βλάψει την ανάκαμψη της οικονομίας της.
Όπως αναφέρθηκε στη σχετική ανακοίνωση, οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που έχει δημιουργήσει αμφιβολίες σχετικά με τη δημιουργία κυβερνητικής πολιτικής, ενώ παράλληλα καθιστά τις προοπτικές αβέβαιες.
«Ένα παρατεταμένο πολιτικό αδιέξοδο έως το καλοκαίρι δεν είναι στις προσδοκίες του Fitch, αλλά κάτι τέτοιο θα αύξανε τον κίνδυνο χρηματοδοτικών προβλημάτων και την επιστροφή στην ύφεση», αναφέρεται στην ανακοίνωση του οίκου, διατηρώντας την αξιολόγηση της Ελλάδας σε «Β».
Αλλά τον Μάιο του 2014, ο ίδιος οίκος είχε προχωρήσει στην αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας στη βαθμίδα "Β", κάτι που συνοδεύτηκε από θετικά
σχόλια για την πορεία της χώρας μας.
Η αναβάθμιση από τον Fitch αποτελεί ενίσχυση για τη χώρα, που αγωνίζεται να ξεπεράσει μία καταστροφική οικονομική κρίση τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ήταν η αναφορά του Associated Press.
Παράλληλα, ο οίκος είχε αναβαθμίσει και την «οροφή της χώρας» από "B+" σε "ΒΒ".
Παράλληλα, ο οίκος είχε αναβαθμίσει και την «οροφή της χώρας» από "B+" σε "ΒΒ".
Όπως ανέφερε στην αιτιολόγησή του ο βραχυπρόθεσμος κίνδυνος ρευστότητας του ελληνικού δημοσίου είχε μειωθεί και υπήρχαν πολλές ρεαλιστικές επιλογές για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό για τη διετία 2014-15.
Ο Fitch είχε επίσης τονίσει ότι τα οικονομικά στοιχεία ήσαν ενθαρρυντικά και στήριζαν τη βασική πρόβλεψή του ότι θα υπάρξει σταδιακή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το 2014, με τον ρυθμό ανάπτυξης να φθάνει στο 0,5% και να αυξάνεται στο 2,5% το 2015.
Σημείωνε, επίσης, ο Fitch ότι η Ελλάδα σημείωσε το 2013 πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (0,7% του ΑΕΠ), για πρώτη φορά στη μεταπολεμική της ιστορία.
Στους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν στο μέλλον αρνητικά το αξιόχρεο, ο Fitch ανέφερε μία εγχώρια πολιτική κρίση και /ή επιδείνωση των σχέσεων με τους πιστωτές που θα εγείρει αμφιβολίες όσον αφορά την ικανότητα και βούληση της Ελλάδας να συνεχίσει τη δημοσιονομική και διαρθρωτική προσαρμογή της.
Ο οίκος υπογράμμιζε ότι ο πολιτικός κίνδυνος παρέμενε υψηλός. Ανέφερε συγκεκριμένα:
«Οι πρόωρες γενικές εκλογές στο πρώτο τρίμηνο του 2015 είναι το πιο πιθανό σενάριο, αν και οι εκλογές φέτος δεν μπορούν να αποκλειστούν. Αν και δεν είναι το βασικό σενάριο του Fitch, υπάρχει ένας κίνδυνος ότι η επόμενη κυβέρνηση θα υποστήριζε λιγότερο τις οικονομικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις».
Όπως και έγινε. Οπότε, μετά την αναβάθμιση, ήλθε η υποβάθμιση…