Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Αξιότιμε αυριανέ κ. Δήμαρχε

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... pinakio.blogspot.gr
Αρχικά θα μπω στη διαδικασία να πιστέψω , ότι η απόφασή σου να διεκδικήσεις τα κλειδιά της πόλης σου,  κατευθύνθηκε από υγιή κίνητρα.
Θέλεις και συ να προσφέρεις στον τόπο σου να πραγματώσεις  το προσωπικό σου όραμα ή και να αυτοεπιβεβαιωθείς, να διευκολύνεις με τις ιδέες σου  τη ζωή των συμπολιτών σου και να τους κάνεις ευδαιμονέστερους .
Κατέστρωσες το πλάνο σου, παρουσίασες την ομάδα σου και το πρόγραμμά σου . Και τα κατάφερες ! Η υποψηφιότητά σου ακτινοβόλησε περισσότερο  και η πόλη , σου παραχώρησε το δημαρχιακό  θώκο .
Ο δρόμος που έχεις να διανύσεις είναι ανηφορικός και δύσβατος . Θα νιώσεις πως βάλλεσαι , πως λυσσάνε να ραμφίσουν την ηθική σου κάθε μέρα και περισσότερο .Οι δυσκολίες και οι προκλήσεις είναι σαφείς και γνώριμες . 
 Ενεργοποιείται όμως ταυτόχρονα   για σένα από δω και στο εξής μια σειρά προνομίων . Προνόμια και πλεονεκτήματα που συνοδεύουν θέσεις εξουσίας .Άλλα φανερά - νομότυπα και άλλα ανομολόγητα και λανθάνοντα . Και είναι αυτά  ακριβώς που  σε αποπροσανατολίζουν από τις προγραμματικές σου διαθέσεις . Είναι αυτά που απλώνουν ρίζες γύρω από την καρέκλα σου . Αυτά που κρεμάνε έναν παραμορφωτικό καθρέφτη απέναντί σου για να καμαρώνεις την ιδιότητά σου αντί να αφοσιώνεσαι  στο έργο σου .Αυτά που σε διαχωρίζουν από τους συνδημότες σου και σε καθιστούν πολίτη ειδικής κατηγορίας . Λες κ δεν είσαι κ συ ένα γρανάζι της πόλης όπως ο καθένας . Σημαντικό βέβαια και επιφορτισμένο με βαριές  ευθύνες ... μα εσύ ο ίδιος τις ζήτησες και τις ανέλαβες  !
Αξιότιμε αυριανέ κ. Δήμαρχε !  
Σου παραθέτω μερικά από αυτά ...
Γιατί θα πρέπει να έχεις σωφέρ; Στα μαγαζιά γιατί συνήθως δεν πληρώνεις; Μα ακόμα κ αν σε κερνάνε τιμώντας σε , δε θα πρέπει από ανωτερότητα και από εσωτερική ανάγκη ώστε να μη φυτρώσουν πελατειακοί σπόροι, εσύ να μην το δεχθείς ; Οι συγγενείς σου γιατί απολαμβάνουν ευνοϊκής μεταχείρισης σε δημόσιες υπηρεσίες ; Γιατί δεν περιμένουν ποτέ στην ουρά; Γιατί παρκάρεις οπουδήποτε ; Γιατί , για να σε επισκεφτεί κάποιος πρέπει να περάσει αίθουσα αναμονής τύπου οντισιόν πριν μπει στο γραφείο σου ; Γιατί σε δημόσιες συγκεντρώσεις όλοι περιμένουν την άφιξή σου και πάντοτε κάθεσαι στις προνομιούχες θέσεις ; Αν όλα αυτά δε συνέβαιναν , θα ήσουν λιγότερο '' Δήμαρχος '' στις συνειδήσεις μας ;
Μάλλον περισσότερο ! Όσο για την υστεροφημία σου που λογικά σε ενδιαφέρει , αυτή θα εκτοξευόταν στα ύψη και θα συναντούσε τον πήχη των προσδοκιών στο σημείο που ο ίδιος είχες τοποθετήσει , προεκλογικά .
 Είναι δύσκολο και απαιτεί σύνεση και μόνιμη επαγρύπνηση . Μα αξίζει τον κόπο και είναι ίσως το μεγαλύτερο στοίχημα της θητείας σου  ! Φαντάζεσαι να το κερδίσεις ; 

Το κείμενο είναι εμπνευσμένο από τον λόγο που εκφώνησε ο Βάτσλαβ Χάβελ , λογοτέχνης και πρωτεργάτης της βελούδινης επανάστασης και μετέπειτα πρόεδρος της Τσεχίας το 1991 όταν τιμήθηκε με το βραβείο Sonning .Τίτλος τιμής που απονέμεται κάθε δυο χρόνια σε προσωπικότητες με εξέχουσα συνεισφορά στον ευρωπαϊκό πολιτισμό .Ο λόγος τιτλοφορείται '' Ο πειρασμός της εξουσίας '' .