Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Ο OLYMPUS MARATHON (ΟΜ) ξεκίνησε εδώ και δέκα χρόνια με βασικό πρωτεργάτη στην δημιουργία του, τον ορειβατικό σύλλογο Λιτοχώρου (ΕΟΣ Λιτοχώρου).


Ο ΕΟΣ Λιτοχώρου, έχει δείξει έμπρακτα, και όχι μόνο θεωρητικά, την ευαισθησία και την αγάπη του για τον Όλυμπο, και για την φύση γενικότερα, με δράσεις
εθελοντικής πυρασφάλειας, εθελοντικού καθαρισμού και σηματοδότησης μονοπατιών, κυρίαρχου ρόλου στην οργάνωση των προσπαθειών πυρόσβεσης στις μεγάλες πυρκαγιές στον Όλυμπο και διάφορες άλλες δράσεις για πολλές απ’ τις οποίες έχει τιμηθεί στο παρελθόν.

Τα ίδια μέλη του ΕΟΣ Λιτοχώρου, με τις ίδιες ευαισθησίες, ήταν αυτά που αγκάλιασαν τον OM. Το όραμα τους ήταν να δημιουργήσουν έναν αγώνα που θα φέρει αθλητές απ’ όλο τον κόσμο στον Όλυμπο, με σκοπό να γίνουν αυτοί οι πρεσβευτές του μηνύματος για την προστασία του μοναδικού περιβάλλοντός του, που έχει χαρακτηρισθεί μάλιστα απόθεμα της παγκόσμιας βιόσφαιρας από την UNESCO. Αλλά και για να δώσει το κίνητρο σε μεγάλο αριθμό επισκεπτών να έρθουν και να γνωρίσουν την παραολύμπια περιοχή.
Οραματιστήκαμε τον αγώνα αυτόν σαν ένα πανηγύρι της τοπικής κοινωνίας. Και το πετύχαμε. Πετύχαμε  να συγκεντρώσουμε μεγάλο πλήθος επισκεπτών στο Δίον και στο Λιτόχωρο. Πετύχαμε να διαφημίσουμε τον Όλυμπο σε όλα τα μέρη της Ελλάδας αλλά και σε πολλά μέρη του εξωτερικού. Πετύχαμε να μεταδώσουμε ζωντανές εικόνες από την αλπική ζώνη και τις κορυφές, πλαισιωμένες πάντα από το μήνυμα για την προστασία τους. Πετύχαμε τελικά να αποδείξουμε ότι η ανάπτυξη μπορεί να συνυπάρξει με την προστασία του περιβάλλοντος.
Με μότο το «αγώνας στην φύση – αγώνας για τη φύση» προσπαθήσαμε να περάσουμε στην ψυχή των αθλητών ότι πρέπει να αγαπήσουν και να σεβαστούν τον χώρο που τους φιλοξενεί.  Στους εθελοντές να καταλάβουν τον ιερό σκοπό που επιτελούν.  Και στους  επισκέπτες ότι οι ομορφιές που κρύβει ο Όλυμπος είναι εκεί και τους περιμένουν να τις θαυμάσουν. Το μοναδικό τίμημα είναι να τις αφήσουν αναλλοίωτες.
Κάναμε πολλά λάθη όλα αυτά τα χρόνια. Λάθη που σχετίζονταν με την μεταφορά υλικών στους σταθμούς, που θα μπορούσαν να μετατραπούν σε σκουπίδια. Λάθη που  σχετίζονταν με χαλαρούς κανόνες προς τους αθλητές για την διαφύλαξη της καθαριότητας. Λάθη που σχετίζονταν με την σήμανση και τον καθαρισμό των μονοπατιών. Από τα λάθη αυτά όμως διδαχθήκαμε πολλά. Και πλέον φθάσαμε σε ένα σημείο που το αποτύπωμα που αφήνει ο ΟΜ στο περιβάλλον είναι σχεδόν μηδενικό.
Πιο συγκεκριμένα :
1.       Καταργήσαμε εντελώς την χρήση του spray για σηματοδότηση στο βουνό, πείθοντας ή  απομονώνοντας κάποιους «φανατικούς των spray» συνεργάτες για την ζημιά που αυτό προκαλεί. Σήμερα η σηματοδότηση γίνεται με 100% αφαιρούμενα υλικά.
2.       Καταργήσαμε την χρήση πλαστικών ποτηριών στους σταθμούς. Κάθε αθλητής είναι υποχρεωμένος να κουβαλάει το δικό του δοχείο το οποίο και γεμίζει σε κάθε σταθμό.
3.       Το καθάρισμα των μονοπατιών γίνεται κόβοντας μόνο τα ελάχιστα εκείνα κλαδιά που μπαίνουν στο μονοπάτι..
4.       Ενημερώνουμε τους αθλητές ότι απαγορεύεται, με ποινή αποκλεισμού, η ρίψη αντικειμένων στη διαδρομή.
5.       Ενημερώνουμε τους εθελοντές να φροντίσουν να κάνουν σωστά την επιτήρηση των αθλητών αλλά και την συλλογή τυχόν σκουπιδιών που θα βρουν στο μονοπάτι τους.
6.  Μηχανοκίνητα οχήματα χρησιμοποιούνται μόνο για την μεταφορά του εξοπλισμού αλλά και την απομάκρυνση των εγκαταλειψάντων αθλητών στους σταθμούς, Κορομηλιά, Πριόνια, Αγ. Διονύσιος. Δεν γίνεται χρήση μηχανοκίνητων οχημάτων πέραν του δασικού οδικού δικτύου
Αν και μετά από  δέκα χρόνια ιστορίας το επίπεδο ευαισθητοποίησης πλέον, τόσο των αθλητών όσο και των εθελοντών, έχει αυξηθεί, η διοργάνωση θέλει και φέτος να υπενθυμίσει σε αθλητές και εθελοντές τους κανόνες που πρέπει να τηρούνται για την προστασία του οικοσυστήματος του Ολύμπου. 
10ος Olympus marathon.
 Χορηγοί, υποστηρικτές, εθελοντές.
Δύο εβδομάδες έχουν απομείνει για να υποδεχτεί στις 30 Ιουνίου η επετειακή διοργάνωση του 10ου Olympus Marathon τους συμμετέχοντες και τους φίλους του ορεινού τρεξίματος στον  Όλυμπο, το βουνό των θεών.
  Η υποστήριξη που προσφέρουν οι εθελοντικές ομάδες είναι καταλυτική για την εύρυθμη υλοποίηση του αγώνα. Έχουν ήδη  σχεδιάσει τα πλάνα τους και επεξεργάζονται τις τελευταίες λεπτομέρειες, ώστε  να είναι πανέτοιμες να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους συμμετέχοντες του 10ου ΟΜ. Πιο συγκεκριμένα ο Τομέας Σαμαρειτών, Διασωστών και  Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού του παραρτήματος Κατερίνης θα αναλάβει για μια ακόμη χρονιά το δύσκολο έργο της παροχής πρώτων βοηθειών και της διάσωσης, ενώ ο Σύλλογος Ραδιοερασιτεχνών Πιερίας τις επικοινωνίες του αγώνα. Οι γιατροί Θάνος Σπηλιωτόπουλος και Μιχάλης Κατσαμάκας έχουν έτοιμη ομάδα 5 συναδέλφων τους και θα παράσχουν ιατρική κάλυψη στο Οροπέδιο των Μουσών, στα Πριόνια, στην Καστάνα και στον τερματισμό.  Αυτή τη στιγμή μεριμνούν για   τη συγκέντρωση ιατρικού υλικού.  Οι ΕΟΣ Δίου, Καρίτσας,  Λιτοχώρου και Λεπτοκαριάς εκτός από το έργο του καθαρισμού των μονοπατιών είναι έτοιμοι να υποδεχτούν και να εξυπηρετήσουν τους αθλητές σε σταθμούς (EOΣ Καρίτσας στον Ορλιά, ΕΟΣ Λεπτοκαριάς στην Κορομηλιά), ενώ η Ένωση Εθελοντών Πυροσβεστών Δίου θα στελεχώσει, όπως πραγματοποιεί ανελλιπώς τα τελευταία χρόνια, τους σταθμούς Ξηρολάκι και Αγ. Κωνσταντίνο. Μέλη του ΣΔΥ Θεσσαλονίκης θα υποδεχτεί τους αθλητές στο Σταθμό της Πετρόστρουγκας.  Οι υπεύθυνοι των καταφυγίων Χρήστος Κάκαλος και Σπήλιος Αγαπητός με τη συνδρομή εθελοντών θα υποδεχτούν με τη σειρά τους τους δρομείς του αγώνα, αφού τις προηγούμενες ημέρες θα έχουν εξασφαλίσει το ασφαλές πέρασμά τους από τα δύσκολα σημεία της διαδρομής. Σε σταθμούς σε όλο το μήκος της διαδρομής θα βρεθούν και αθλητές που έχουν τρέξει το ΟΜ προηγούμενες χρονιές και θέλησαν να λάβουν μέρος στον ΟΜ με ένα διαφορετικό τρόπο. Συνολικά πάνω από 300 εθελοντές σε οργανωμένες εθελοντικές ομάδες ή ως μεμονωμένα άτομα θα υποστηρίξουν την διοργάνωση του ΟΜ.
Στην φετινή γιορτή του ΟΜ αρωγοί στέκονται οι εταιρίες Buff®, η ΔΕΑΔΟ, η Power bar – Δημητριάδης (ενεργειακά gel Shots), η φαρμακευτική εταιρίαNovonordisk, η Solo Energy (βιολογική μπάρα Ελληνικής «καταγωγής»), η EraEnergy, το κτήμα Ζαφειράκη, το Γαστροδρόμιο Εν Ολύμπω, το εστιατόριο Sundays, η Παραδοσιακή Κατερίνης Μπαρδάκη  και η Ελληνική εταιρία Proto S.Aμε τα εποχιακά φρούτα Protofanousis. Η εταιρία Ostracon θα αναλάβει την αποθεραπεία των δρομέων, ενώ η εταιρία Natura Pharm θα προσφέρει σε όλους τους συμμετέχοντες σετ προϊόντων περιποίησης ποδιών Gehwol.  Τέλος, τον φετινό αγώνα υποστηρίζουν η εταιρία νομικής προστασίας ARAG, το Επιμελητήριο Πιερίας, η Συνεταιριστική τράπεζα Πιερίας και η Περιφερειακή ενότητα Πιερίας.
Την φωτογράφιση της διοργάνωσης θα αναλάβει για μια ακόμη χρονιά ηGo Experience, ενώ ο Στάμος Μπιρσίμ της Olyvon σε συνεργασία με την Go-Experience θα απαθανατίσουν σε βίντεο στιγμές της 10ης επετειακής διοργάνωσης, οι οποίες θα είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο μετά το τέλος της διοργάνωσης.
Λιτόχωρο, 17/06/2013