Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Εμείς που υπογράφουμε αυτό το κείμενο, κάτοικοι ή όχι του Δήμου Δίου – Ολύμπου, Έλληνες πολίτες και ενήλικοι, ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την άμεση απομάκρυνση της κατασκευής που βρίσκεται στους Αγίους Αποστόλους Λιτοχώρου, στο χώρο δίπλα από το γραφικό ξωκλήσι που φιλοξενούσε και φιλοξενεί το γνωστό στην περιοχή μας πανηγύρι.

Η κατασκευή από ατσάλι και ξύλο στερείται κάθε αισθητικής, αλλά και χρησιμότητας, και είναι οφθαλμοφανές ότι καμία πρακτική ανάγκη δεν
εξυπηρετεί, είτε μόνιμα, είτε στη διάρκεια του εορτασμού του εξωκλησιού και τον εκδηλώσεων που την συνοδεύουν.
Από κατασκευής, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη και -λόγω έλλειψης συντήρησης- η επικινδυνότητα αυτή έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Απορίας άξιο είναι δε το γεγονός ότι οι κατασκευαστές επέλεξαν το υπερανθεκτικό και άκρως επικίνδυνο ατσάλι να συνδυαστεί με το ευάλωτο -ειδικά στα άφθονα νερά της περιοχής- ξύλο. Το κάκιστο αποτέλεσμα είναι ήδη εμφανές και είναι βέβαιο ότι, στο προσεχές διάστημα, η κατασκευή θα αποτελέσει αφορμή ή αιτία ατυχήματος ή ατυχημάτων. Το ξύλινο δάπεδο στην εξέδρα έχει ήδη πολλά κενά και ο επιτόπιος έλεγχος από όποια αρμόδια υπηρεσία θα αποδείκνυε αμέσως την επικινδυνότητα της κατασκευής. Καμία συντήρηση δεν έχει ανακοινωθεί μέχρι στιγμής, ούτε κάποια υπηρεσία φαίνεται να ενδιαφέρεται, ούτε καν έχει σημανθεί ως επικίνδυνη. Η ξύλινη κατασκευή που επένδυσε το χώρο μπροστά από τις βρύσες είναι ήδη κατεστραμμένη και εξίσου επικίνδυνη και μπορεί να αποτελέσει μόνο πείραμα για το πόσο η ξυλεία μπορεί ν αντέξει στα στοιχεία της φύσης και το άφθονο νερό που υπάρχει εκεί όλο το χρόνο. Το μικρό κτίσμα που στεγάζει τουαλέτες και αποθήκη-μηχανοστάσιο έχει αφεθεί κι αυτό στην τύχη του, είναι ήδη κατεστραμμένο, άχρηστο και ανασφάλιστο, ενώ επικίνδυνες καλωδιώσεις και διακόπτες είναι εκτεθειμένα και περιμένουν τον άτυχο ή τον ανήξερο για ένα ατύχημα.
Το έργο αυτό του τότε Δήμου Λιτοχώρου, προϋπολογισμού 200.000 ευρώ ή 68.150.000 δραχμών, ήταν εξ αρχής αντιαισθητικό και άσχετο με τον περιβάλλοντα -τόσο αγαπημένο στους δημότες και τους επισκέπτες- χώρο και η ασχήμια του έχει πολλαπλασιαστεί από την εγκατάλειψη και την φθορά.ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΕΙ ΤΩΡΑ ΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ Η ΟΠΟΙΟΥ ΑΛΛΟΥ ΦΟΡΕΑ.
Ακολουθούν υπογραφές πολιτών
που συμφωνούν με το παραπάνω αίτημα-απαίτηση:
Προς τον πρόεδρο
Του Δημοτικού Συμβουλίου
του Δήμου Δίου – Ολύμπου
κ. Γιώργο Κωτούλη
Δίον – Όλυμπος, 18/6/13

Αίτημα δημοτών για εκτός ημερησίας ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου

Αξιότιμε κ. πρόεδρε,

εδώ και λίγο καιρό, δημότες του Δήμου μας έχουμε εντοπίσει το πρόβλημα που υπάρχει στο χώρο των Αγίων Αποστόλων και την ανάπλαση του χώρου, με έργο το οποίο προοριζόταν για τον εξωραϊσμό του. Στην πραγματικότητα, οι κατασκευές που έγιναν πριν χρόνια, είναι σε κάκιστη κατάσταση, αναδεικνύοντας ότι και άχρηστες είναι και επικίνδυνες και κακόγουστες καιασύμβατες με το χώρο, τη φυσική του ομορφιά και την παραδοσιακή χρήση του.

Θα θέλαμε με εκτός ημερησίας παρέμβασή μας στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο (της 18ης Ιουνίου 2013) να ενημερώσουμε εσάς, τα μέλη του, τη διοίκηση του Δήμου και τον κ. δήμαρχο για την κινητοποίηση την οποία ήδηαναλάβαμε και τις απόψεις μας για το θέμα. Ελπίζουμε να κάνετε αποδεκτό το αίτημά μας. Ευχαριστούμε προκαταβολικά για το χρόνο και την προσοχή σας.


Δημότες για την αποκατάσταση του τοπίου
στους Αγίους Αποστόλους

* Το αίτημα πρωτοκολλήθηκε την ίδια ημέρα, αλλά η πρόσκληση για ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου θα γίνει πιθανότατα για την επόμενη συνεδρίασή του, όχι αυτή της 18ης Ιουνίου 2013.