1. Όπως τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, «το τραγικό έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας, το γεγονός ότι εισάγεται στη χώρα μας από το εξωτερικό το 85% των τροφίμων και το 90% των ζωοτροφών επιβάλλει να παρέμβουμε αμέσως στην ίδια την παραγωγική βάση και να την διευρύνουμε.»
2. Πρέπει να υποκαταστήσουμε εισαγωγές, να αναβαθμίσουμε την εξωστρέφεια της ελληνικής αγροτικής παραγωγής και να την ενισχύουμε δημιουργώντας μια τεράστια δεξαμενή απασχόλησης. Πρέπει επίσης, να προνοήσουμε για την διασφάλιση της διατροφικής αυτάρκειας της χώρας, να αναβαθμίσουμε τη βιομηχανία τροφίμων μας και να την συνδέσουμε με τον τομέα των υπηρεσιών, ιδίως με τον ελληνικό τουρισμό ποιότητας, δίνοντας έμφαση σε ένα νέο διατροφικό μοντέλο που συνδέεται άμεσα και με το ζήτημα της υγείας.
3. Με το νέο εθνικό παραγωγικό μοντέλο αντιμετωπίζουμε το σύγχρονο αγροτικό ζήτημα της χώρας, τα εθνικά χαρακτηριστικά της ελληνικής γεωργίας, των μικρών και μεσαίων παραγωγών. Μόνο έτσι μπορούμε να φτάσουμε και σε μια μεταποίηση, σε μια βιομηχανία τροφίμων βασισμένη στην ποιότητα, στην ταυτότητα των προϊόντων και την αειφορία.
Η νέα ΚΑΠ και η τάση επιστροφής στην ύπαιθρο νέων, μορφωμένων ανθρώπων
1. Τα παραπάνω συνδέονται άμεσα με τη νέα κοινή αγροτική πολιτική. Η νέα κοινή αγροτική πολιτική μας επιτρέπει να εγγυηθούμε το εισόδημα των αγροτών να συμβάλουμε στην ενίσχυση των ορεινών και νησιωτικών περιοχών, να αντιμετωπίσουμε τις διατροφικές κρίσεις και την κλιματική αλλαγή και βεβαίως όλα αυτά συνδέονται με το καταναλωτικό κίνημα και με την προστασία του καταναλωτή.
2. Τα παραπάνω συνδέονται επίσης με την τάση επιστροφής στην ύπαιθρο νέων και μορφωμένων ανθρώπων. Αν αυτό γίνει ένα πραγματικό κίνημα, τότε θα αλλάξει η φυσιογνωμία της ελληνικής οικονομίας, αλλά και ο τρόπος ζωής πολλών ανθρώπων που τώρα ταλαιπωρούνται στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και τα άλλα αστικά κέντρα. Υπολογίζουμε ότι αυτό αφορά 1,5 εκατομμύριο κατοίκους αστικών κέντρων από τους οποίους το 20% διερευνά τώρα με συγκεκριμένο και πρακτικό τρόπο την πιθανότητα εγκατάστασης και απασχόλησης στην ύπαιθρο στον πρωτογενή τομέα. Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας μεγάλης έρευνας που έχει διεξαχθεί.
Οι δύο βασικοί στόχοι του Προγράμματος μας για την αγροτική οικονομία.
Πρώτος στόχος. Μέσα στην επόμενη 3ετία, να μετατρέψουμε από αρνητικό σε θετικό το ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών αγροτικών προϊόντων. Ήδη από το 2012 το έλλειμμα του ισοζυγίου αυτού μειώνεται δραστικά.
Δεύτερος στόχος. Η στροφή στο επίκαιρο αγροτοδιατροφικό μοντέλο και σε ένα καλάθι προϊόντων που διαμορφώνεται όχι μόνο εθνικά, αλλά και σε κάθε περιφέρεια, γιατί χρειαζόμαστε τις αναπτυξιακές περιφερειακές ταυτότητες.
Οι μηχανισμοί και τα εργαλεία, μέσω των οποίων θα επιτύχουμε τους στόχους μας.
1. Οι περιφερειακές αγροτικές συμπράξεις. Πρόκειται για δέσμες διαφόρων επιχειρήσεων και συνεταιρισμών, που μας επιτρέπουν να οργανώσουμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία του δεύτερου πυλώνα της κοινής αγροτικής πολιτικής, δηλαδή του πυλώνα της αγροτικής ανάπτυξης. Έτσι παρεμβαίνουμε στη χρηματοδότηση, την τυποποίηση, τη μεταποίηση, την πιστοποίηση, την προβολή και προώθηση των ελληνικών προϊόντων.
-Ο κ. Σαμαράς στο Ζάππειο 3 πρότεινε να δημιουργηθούν κλαδικοί συνεταιρισμοί. Ίσως δεν ξέρει ότι ήδη ο νόμος 4015/2011 προβλέπει και τους κλαδικούς συνεταιρισμούς και τις κλαδικές συνεταιριστικές ομάδες παραγωγών και η πρώτη παρόμοια ομάδα έχει ήδη συγκροτηθεί στο ελαιόλαδο.
-Πρότεινε επίσης αναβάθμιση των αγροτικών συνεταιρισμών, κάτι που ήδη γίνεται με την εφαρμογή ενός σχεδίου ενοποίησης, στο χώρο των αγροτικών συνεταιρισμών. Πρότεινε επίσης δημοπρατήρια τα οποία και τα έχει νομοθετήσει ο νόμος 4015 εδώ και αρκετούς μήνες.
2. Οι καλές καλλιεργητικές πρακτικές. Λιγότερο νερό, φτηνότερη ενέργεια, λιγότερα λιπάσματα και φυτοφάρμακα, μικρότερο κόστος, μεγαλύτερο όφελος για τον παραγωγό.
3. Ενισχύουμε την επιστροφή στην ύπαιθρο συνεχίζουμε και εντατικοποιούμε την πολιτική παραχώρησης της αγροτικής γης σε νέους αγρότες. Ήδη έχουν δεσμευτεί 400 εκατομμύρια ευρώ για τα επόμενα δύο χρόνια, ενώ με άλλα 200 εκατομμύρια ιδρύονται ή εκσυγχρονίζονται μικρές και μεσαίες μεταποιητικές μονάδες αγροτικών προϊόντων. Αλλά το βασικό μέσο είναι να δώσεις αγροτική γη, καλλιεργήσιμη και εύφορη σε ανθρώπους που θέλουν να γυρίσουν στην ύπαιθρο.
4.Το ηλεκτρονικό εμπορικό μητρώο. Μας επιτρέπει να εξυγιάνουμε το κύκλωμα εμπορίας αγροτικών προϊόντων και να προστατεύσουμε παραγωγό και καταναλωτή.
5. Η συμβολαιακή γεωργία. Προσφέρει σταθερό εισόδημα και αποτρέπει τους κινδύνους που πάντα βιώνει ο αγρότης, μέσα από την κερδοσκοπική χειραγώγηση των αγορών αγροτικών προϊόντων.
6. Δημοπρατήρια προϊόντων. Έχουν δρομολογηθεί τα δύο πρώτα ηλεκτρονικά και συνεταιριστικά δημοπρατήρια στην κεντρική λαχαναγορά της Αθήνας και τη Σίνδο στην Κεντρική Μακεδονία. Παράλληλα σε αρκετές άλλες περιφέρειες, Πελοπόννησο, Στερεά, Θεσσαλία, έχουν ήδη προκηρυχθεί μελέτες βιωσιμότητας για περιφερειακά δημοπρατήρια.
Οι τρόποι χρηματοδότησης της ελληνικής γεωργίας
Για τους τρόπους χρηματοδότησης ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε:
«1. Ξεκινώ με τη συζήτηση που διεξάγεται σε σχέση με την Αγροτική Τράπεζα, θέλω να διαβεβαιώσω και να εγγυηθώ ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την υπέγγυα αγροτική ιδιοκτησία. Η περιουσία των Ελλήνων αγροτών είναι απολύτως εγγυημένη, δεν κινδυνεύει από τίποτα.
2. Αυτό που θα κάνουμε τώρα με την ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, είναι να ανοίξουμε την πρόσβαση των αγροτών σε όλο το τραπεζικό σύστημα, με τους καλύτερους δυνατούς όρους.
3. Δημιουργούμε το Αγροτικό Ταμείο Ενίσχυσης, το αγροτικό ΕΤΕΑΝ κατά τα πρότυπα του Ταμείου Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, το οποίο μπορεί να προικοδοτηθεί αμέσως από το πρόγραμμα «Μπαλτατζής» με 150 εκατομμύρια και μέσα από τη μόχλευση του ποσού αυτού να διατεθεί αρχικά κεφάλαιο τουλάχιστον 500 εκατομμυρίων, με τη συνεργασία του τραπεζικού συστήματος.
4. Άλλα 100 εκατομμύρια διασφαλίζονται από το πρόγραμμα «Μπαλτατζής» ως δέσμη κινήτρων πρώτης εγκατάστασης για τους νέους αγρότες.
5. Το αγροτικό πετρέλαιο στο πλαίσιο της νέας ρύθμισης για τη φορολογία των υγρών καυσίμων, μέσω της κάρτας του αγρότη-καταναλωτή αγροτικού πετρελαίου, διασφαλίζει πως μπορούμε να προστατεύσουμε τον αγρότη, καταπολεμώντας κάθε κύκλωμα λαθρεμπορίας. .
6. Στο πλαίσιο του εθνικού φορολογικού συστήματος οι ζωοτροφές, τα λιπάσματα, τα φυτοφάρμακα, τα αγροτικά μηχανήματα, τα εφόδια γενικά της πρωτογενούς παραγωγής, εντάσσονται στον χαμηλότερο δυνατό συντελεστή φόρου προστιθέμενης αξίας.
7. Σύνδεση της αγροτικής παραγωγής απευθείας με το καταναλωτικό κίνημα. Επαναφέρω σήμερα την πρόταση που ήδη ανέφερα, για την ηλεκτρονική πλατφόρμα, που θα επιτρέψει στις πετυχημένες προσπάθειες τύπου κινήματος της πατάτας, να είναι θεσμοθετημένες, διαφανείς, συστηματικές και αποτελεσματικές.»
Γραφείο Τύπου
Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Πιερίας