Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Κατάρρευση της ιατρικής περίθαλψης προβλέπει το προεδρείο της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Πιερίας


Για κατάρρευση της ιατρικής περίθαλψης έκανε λόγο το προεδρείο της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Πιερίας στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες
στους δημοσιογράφους με αφορμή την υπογραφή του νέου μνημονίου και τις διατάξεις που αφορούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Στη συνέντευξη το παρών έδωσε και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των Ενώσεων, Δημήτρης Βαρνάβας.
Όπως σημείωσε ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Πιερίας, Γιάννης Νερολαδάκης, η σύσταση της Ένωσης προέκυψε, πριν από δύο μήνες, ως μια προσπάθεια συγκέντρωσης και συσπείρωσης των γιατρών προκειμένου να αντιμετωπίσουν την επίθεση, όπως είπε, των νέων μέτρων. «Μέχρι τώρα ήμασταν αδρανείς. Αυτή τη στιγμή η Ένωση μετρά 130 μέλη, γιατροί του Γενικού και του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου καθως και των Κέντρων Υγείας της Πιερίας.
Στόχος μας είναι να συμβάλλουμε στην άμυνα του ιατρικού κόσμου απέναντι στη λαίλαπα των μέτρων» σημείωσε ο κ. Νερολαδάκης.
Την αμέριστη συμπαράσταση στην νεοσύστατη Ένωση των Νοσοκομειακών Γιατρών εξέφρασε εκ μέρους του Ιατρικού Συλλόγου Πιερίας, ο πρόεδρος Παναγιώτης Μπερεδήμας. «Μέσα από την Ένωση θα έχουμε δυνατότερη φωνή και δυναμικότερη εκπροσώπηση», τόνισε ο κ. Μπερεδήμας.
Για πολιτική της κυβέρνησης που μεθοδευμένα προσπαθεί να διαλύσει το ΕΣΥ έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δημήτρης Βαρνάβας αλλά και για ανθρωπιστική κρίση την οποία βιώνει η Ελλάδα. «Ως νοσοκομειακοί γιατροί θα κάνουμε προσπάθεια να αντισταθούμε σε όλο αυτό που γίνεται», σημείωσε ο κ. Βαρνάβας τονίζοντας ότι σε όλες τις δομές της υγείας αποψιλώνεται το προσωπικό και μάλιστα με ταχύτατους ρυθμούς. Ανέφερε χαρακτηριστικά την αύξηση των κενών σε ιατρικό προσωπικό που αγγίζουν τα 5.500 καθώς όπως είπε όταν τα κενά ήταν 4.500 έγιναν χίλιες προσλήψεις αλλά υπήρξαν 2 χιλιάδες αποχωρήσεις. Την ίδια ώρα, όπως σημείωσε ο κ. Βαρνάβας, τα κενά σε νοσηλευτικό προσωπικό υπολογίζονται σε 20 χιλιάδες.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας έκανε ειδική αναφορά στην εφημερία την οποία χαρακτήρισε σκληρό πηρύνα της δημόσια υγείας αλλά και παροχή την οποία «ο ιδιωτικός τομέας αρνείται να παράσχει γιατί δεν τον συμφέρει» ενώ, όπως είπε, η κυβέρνηση προσπαθεί να μεταθέσει την εφημερία σε αμοιβή των γιατρών.
«Η εφημερία θα πρέπει να καλύπτεται με επάρκεια. Ωστόσο με το νέο μνημόνιο μειώθηκαν κατά 50 εκατομμύρια επιπλέον οι εφημερίες» σημείωσε ο κ. Βαρνάβας τονίζοντας ότι στόχος είναι να κρατηθεί ανοιχτή η εφημερία των νοσοκομείων ώστε οι πολίτες να μην αναγκάζονται να πληρώνουν. Πρόσθεσε μάλιστα ότι είναι ενάντιοι στο πεντάευρω που καλείται να πληρώσει τώρα ο πολίτης. «Το ΕΣΥ θα πρέπει να είναι δωρεάν, ποιοτικό και προσβάσιμο», ανέφερε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος σε στατιστικά στοιχεία τόνισε ότι το 17,5% των πολιτών αποφεύγουν να πηγαίνουν στο νοσοκομείο.
Τέλος ο κ. Βαρνάβας χαρακτήρισε «ανόητο» το επιχείρημα ότι το πεντάευρω θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για όσους πήγαιναν «για ψύλλου πήδημα», όπως είπε, στο νοσοκομείο. «Το κράτος πρέπει πρώτα να φροντίσει για την επιβίωση των Ελλήνων και μετά να διαπραγματευθεί με τους δανειστές την αποπληρωμή του δανείου σε έναν βαθύτερο ορίζοντα», πρόσθεσε.