Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Ψυχραιμη αντίδραση Μέρκελ-Σαρκοζί στη "βόμβα" του S&P

Tη χλιαρή - μάλλον ψύχραιμη - αντίδραση Παρισιού και Βερολίνου προκάλεσε η προειδοποίηση του πιστοληπτικού οίκου S&P για πιθανή υποβάθμιση όλων των κρατών-μελών της ευρωζώνης - συμπεριλαμβανομένων και των έξι χωρών που σήμερα
βαθμολογούνται με τριπλό Α.

Με μια λιτή ανακοίνωση, που εκδόθηκε το βράδυ της Δευτέρας, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί αναφέρουν ότι έλαβαν γνώση του περιεχομένου της ανακοίνωσης και ότι θα πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα που εγγυώνται τη σταθερότητα στην ευρωζώνη.

"Βερολίνο και Παρίσι επιβεβαιώνουν την πεποίθηση τους, ότι οι κοινές προτάσεις που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα θα ενισχύσουν της δημοσιονομική και οικονομική συνεργασία στη ευρωζώνη και θα στηρίξουν τη σταθερότητα, την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη" τονίζεται.

Η προειδοποίηση του S&P προκάλεσε και την αντίδραση του γάλλου υπουργού Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουέν. "Στην απόφαση του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor΄s δεν ελήφθη υπόψη η ανακοίνωση Μέρκελ και Σαρκοζί για αλλαγές στις ευρωπαϊκές συνθήκες δήλωσε, τονίζοντας ότι η γαλλογερμανική συμφωνία είναι "ισχυρή", και στοχεύει στην επίλυση όλων των προβλημάτων που προκάλεσε η κρίση τα τελευταία δύο χρόνια.

Η ανακοίνωση της S&P έρχεται λίγες μόνο ώρες μετά την μίνι σύνοδο κορυφής Γαλλίας και Γερμανίας στο Παρίσι, όπου πήρε σάρκα και οστά η γαλλο-γερμανική πρόταση, που προβλέπει αυτόματες κυρώσεις για τις δημοσιονομικά απείθαρχες χώρες (που δεν τηρούν τον κανόνα του 3% για το έλλειμμα).

http://www.nooz.gr/economy/psuxraimi-antidrasi-merkel-sarkozi-ston-sp