Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Μειωμένα τα έσοδα, παρά τις έκτακτες εισφορές - Έρχονται και νέα μέτρα;

Μειωμένα τα έσοδα το Νοέμβριο, παρά το χαράτσι και τις έκτακτες εισφορές! Ανοιχτό το ενδεχόμενο για λήψη και νέων μέτρωνΜειωμένα εξακολουθούν να είναι τα έσοδα του δημοσίου, παρά τη φορολογική επιδρομή της κυβέρνησης, τις έκτακτες εισφορές και το χαράτσι στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Συγκεκριμένα, τα έσοδα του κράτους τον Νοέμβριο μειώθηκαν κατά 13,3% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του περασμένου έτους, ενώ συνολικά στους
11 μήνες του 2011, έχουν μειωθεί κατά 5%, αντί να αυξηθούν κατά 0,9% όπως προβλέπει ο προϋπολογισμός! Συνολικά, τα έσοδα του κράτους το Νοέμβριο, ανήλθαν σε 3,47 δισ. ευρώ, ενώ κατά το Νοέμβριο του 2010, τα έσοδα του κράτους ήταν 4,3 δισ. ευρώ!
Έτσι, το έλλειμμα είναι πιθανό να ξεπεράσει το 9% του ΑΕΠ, που προβλέπει ο προϋπολογισμός. Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος που έχει τεθεί από το οικονομικό επιτελείο, απαιτείται να εισπραχθούν 8,3 δισ. ευρώ μέσα σε 90 ημέρες, ώστε τελικά το Ταμείο να κλείσει με 51 δισ. ευρώ έσοδα. Τα έσοδα που αναμένει να έχει το υπουργείο Οικονομικών, ωστόσο, μετά βίας φτάνουν τα 2,35 δισ. ευρώ! Συγκεκριμένα, αναμένονται έσοδα περίπου 700 εκατ. ευρώ από την πρώτη δόση του ειδικού τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ, 1,2 δισ. ευρώ από τα τέλη κυκλοφορίας, 300 εκατ. ευρώ από ημιυπαίθριους και αυθαίρετα, καθώς και περίπου 150 εκατ. ευρώ από το ΕΤΑΚ 2009 για το οποίο σχεδιάζεται η αποστολή εκκαθαριστικών έως τις 20 Δεκεμβρίου. Έτσι, αναζητούνται επιπλέον 6 δισ. ευρώ και ήδη, ορισμένοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών φέρονται να μιλούν (ανεπισήμως) για έλλειμμα 9,5% του ΑΕΠ, ίσως και μεγαλύτερο. Αν επιβεβαιωθούν αυτοί οι φόβοι, η πίεση της τρόικας για τη λήψη νέων μέτρων για το 2012 αναμένεται ότι θα είναι ασφυκτική.
Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, σημείωσε ότι ο στόχος είναι «να μην υπάρξει καμία φορολογική επιβάρυνση και καμία περικοπή μισθών και συντάξεων». Ο ίδιος, έχει δηλώσει, επίσης, ότι προϋπόθεση για να μη ληφθούν νέα μέτρα, είναι το να εφαρμοστούν όσα έχουν συμφωνηθεί και φυσικά να αποδώσουν τα αναμενόμενα. Έτσι, η κυβέρνηση αναμένεται να έχει δύσκολο έργο στο να αντιμετωπίσει το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας που φτάνει στην Αθήνα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, προκειμένου να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για το νέο μνημόνιο, δηλαδή τους όρους για τη νέα δανειακή σύμβαση προς την Ελλάδα, ύψους 130. δισ. ευρώ.
Ο κ. Βενιζέλος, ανέφερε στη Βουλή ότι ορισμένοι «πιστεύουν ότι από το Σεπτέμβριο μέχρι τώρα, αγωνιζόμαστε να πάρουμε 8 δισεκατομμύρια της έκτης δόσης. Το ζητούμενο όμως δεν ήταν αυτό. Το ζητούμενο αφορά συνολικά το υπόλοιπο του τρέχοντος προγράμματος, 45 δισεκατομμύρια ευρώ, το νέο πρόγραμμα των 130 δισεκατομμυρίων ευρώ, τη μείωση κατά 100 δισεκατομμύρια ευρώ του δημοσίου χρέους λόγω της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα, τις εγγυήσεις που θα δοθούν για τη ρευστότητα των ελληνικών Τραπεζών, τη στήριξη των Τραπεζών μας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Ευρωσύστημα. Το ζητούμενο είναι τα 125 δισεκατομμύρια ευρώ της έβδομης δόσης του Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2012».

http://www.eklogika.gr/news/7088