Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Δήλωση Δ.Ψωμιάδη 'Όχι χαράτσι στα αθλητικά σωματεία'


Σχετικά με την απόφαση της Κυβέρνησης να επιβάλει τέλος επιτηδεύματος ύψους 300€ σε κάθε ερασιτεχνικό αθλητικό σωματείο, ο αν. Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Δ. Ψωμιάδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:


«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, γνωρίζοντας καλύτερα από τον καθένα τις οικονομικές δυνατότητες όλων ανεξαιρέτως των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων δηλώνει ότι η Κυβέρνηση, επιβάλλει παράνομα τέλος επιτηδεύματος σύμφωνα με το οποίο τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία καλούνται να καταβάλουν χαράτσι ύψους 300 €.
Ο ερασιτεχνικός αθλητισμός δέχεται ένα νέο πλήγμα αντί να επιχορηγείται σύμφωνα με το Σύνταγμα, αντί να ενισχύεται η παρουσία των νέων στους αθλητικούς χώρους. Αντί η Πολιτεία να τηρεί τις υποχρεώσεις της απέναντι στους νέους και να τους εξασφαλίζει με κάθε δυνατό τρόπο τη δωρεάν άθληση, με πρόσχημα την οικονομική κρίση οι αρμόδιοι κυβερνητικοί φορείς υπονομεύουν την ελληνική νεολαία. Της στερούν από το δικαίωμα στον αθλητισμό, από τις χαρές και τις θετικές τους επιδράσεις. Θέλουν μια νεολαία χωρίς πρωτοβουλία και δημιουργικές διεξόδους.
Δυστυχώς, με αυτή την εξωφρενική ενέργεια οι κυβερνώντες – και ιδιαίτερα οι Υπουργοί Πολιτισμού -Τουρισμού και Οικονομικών – μας αποδεικνύουν ότι αγνοούν τη σημασία του αθλητισμού. Αγνοούν ότι όλα τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία βρίσκονται οικονομικά στο χείλος του γκρεμού, αγνοούν ότι ο ερασιτεχνικός αθλητισμός προωθεί τη συνεργασία, την ευγενή άμιλλα, τις σπουδαιότερες ανθρώπινες αξίες και βοηθά κοινωνικά και οικονομικά τη νεολαία. Αντίθετα, η Πολιτεία προσφέρει σε όλους τους εμπλεκόμενους, όλους εκείνους τους ανώνυμους λάτρεις του αθλητισμού που επιτελούν τεράστιο κοινωνικό έργο ανιδιοτελώς, ένα μεγάλο ΤΙΠΟΤΑ.
Η παρουσία της Πολιτείας στον αθλητισμό είναι κατ’ ουσία μηδενική. Επιβάλλεται άμεση επιχορήγηση όλων των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων. Επιτέλους, οι πολιτειακοί παράγοντες του αθλητισμού, αφού δεν έχουν τη δυνατότητα ή ΤΗΝ ΕΠΙΘΥΜΙΑ να στηρίξουν τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, τουλάχιστον να μην ασχολούνται αφού η ενασχόλησή τους καταστρέφει αυτό που εμείς έχουμε δημιουργήσει.