Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Θ Παπαγεωργίου: Υπερβολικά τα τέλη ελλιμενισμού των σκαφών των μυδοκαλλιεργητών


Δ Ε Λ Τ Ι Ο    Τ Υ Π Ο Υ

Κατερίνη 6 Δεκεμβρίου 2011 

Επιστολή του Βουλευτή Πιερίας κ. Θανάση Παπαγεωργίου στον αρμόδιο υπουργό κ. Μ. Χρυσοχοϊδη και τον υφυπουργό κ. Α. Γεωργιάδη.


Όπως υποστηρίζει ο Σύλλογος Μυδοκαλλιεργητών Μακρυγιάλου, τα μέλη του χρεώνονται
υπερβολικά τέλη ελλιμενισμού για τα επαγγελματικά τους σκάφη τα οποία είναι αδύνατο να τα πληρώσουν, αφού αυξάνουν κατακόρυφα το κόστος παραγωγής, τη στιγμή μάλιστα που σε καμιά άλλη περιοχή της χώρας οι μυδοκαλλιεργητές – οστρακοκαλλιεργητές δεν πληρώνουν τέλη ελλιμενισμού των σκαφών τους. Επισημαίνουν επίσης πως δεν μπορεί για την ενοικίαση της θαλάσσιας έκτασης, όπου έχουν εγκαταστήσει την μυδοκαλλιέργεια τους, να πληρώνουν ετήσιο μίσθωμα 500 ευρώ και το Λιμενικό Ταμείο να ζητά τα διπλάσια ποσά για τον ελλιμενισμό των επαγγελματικών τους σκαφών.
Ο κ. Παπαγεωργίου, μετά από αίτημα των μυδοκαλλιεργητών για αλλαγή του τρόπου υπολογισμού και μείωση των τελών ελλιμενισμού για τα σκάφη τους, απέστειλε επιστολή προς τον υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Μ. Χρυσοχοϊδη και τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Α. Γεωργιάδη με την οποία γνωστοποιεί το πρόβλημα και ζητά να δοθεί λύση προς όφελος των Μυδοκαλλιερητών.
Συγκεκριμένα ο κ. Παπαγεωργίου επισημαίνει πως στην περιοχή του Μακρυγιάλου Πιερίας υπάρχει μεγάλος αριθμός μυδοκαλλιεργητών οι οποίοι χρησιμοποιούν το μικρό λιμάνι του Κίτρους για την φορτοεκφόρτωση της παραγωγής τους και τον ελλιμενισμό των σκαφών τους.
Για πολλά χρόνια τα τέλη ελλιμενισμού των επαγγελματικών τους σκαφών τα οποία πλήρωναν στο Λιμενικό Ταμείο Πιερίας, ήταν με βάση το μήκος του σκάφους και τις ημέρες παραμονής στις εγκαταστάσεις του λιμανιού.
Τα τελευταία χρόνια και συγκεκριμένα μετά το 2006 η Διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου Πιερίας επιχειρεί  να διαφοροποιήσει τον τρόπο υπολογισμού των τελών με αποτέλεσμα να ζητούνται από τους μυδοκαλλιεργητές υπέρογκα ποσά.
Συγκεκριμένα, ενώ με την αρχική διαδικασία (υπολογισμός μήκους σκάφους και ημερών παραμονής στο λιμάνι) το ποσό που πλήρωναν ήταν μέχρι 250 ευρώ το χρόνο, τώρα τους ζητούν 800 έως 900 ευρώ ανά σκάφος.
Ο κ. Παπαγεωργίου τονίζει προς τον αρμόδιο υπουργό, πως σε μια περίοδο ύφεσης, αυξημένης ανεργίας και δραματικής μείωσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας, μέριμνα μας θα πρέπει να είναι η βοήθεια και ενίσχυση των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα του πρωτογενή τομέα, οι οποίες αντέχουν και παράγουν πλούτο.
Τέλος ζητά να δει ο κ. υπουργός το θέμα προσωπικά και να δώσει τις ανάλογες κατευθύνσεις στις αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να απαλλαχθούν και οι μυδοκαλλιεργητές της Πιερίας από τα τέλη ελλιμενισμού ή αν αυτό είναι αδύνατο, να υπολογίζονται όπως μέχρι το 2006 (μήκος σκάφους και ημέρες παραμονής στο λιμάνι)  που είναι – όπως αποδέχονται και οι ίδιοι – αντιπροσωπευτικός και δίκαιος υπολογισμός των τελών ελλιμενισμού των επαγγελματικών τους σκαφών.