Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Διαδηλώσεις στη μνήμη του Αλέξη

Άννα Μορφούλη




Τρία χρόνια χωρίς τον Αλέξη Γρηγορόπουλο. Μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικοί θα
τιμήσουν τη μνήμη του με συγκεντρώσεις και πορείες σε πολλές περιοχές της χώρας.

Στην Αθήνα οι φοιτητές θα συγκεντρωθούν στις 12:00 το μεσημέρι στα Προπύλαια, ενώ για τις 18:00 το απόγευμα έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση αντιεξουσιαστών.

Λόγω των συγκεντρώσεων, ο σταθμός του Μετρό στο Πανεπιστήμιο θα κλείσει στις 17:00 και στο Σύνταγμα στις 18:00. Οι συρμοί θα διέρχονται από τους σταθμούς χωρίς να κάνουν στάση.



Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας


Τα μέτρα της αστυνομίας είναι δρακόντεια. Η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. φημολογείται ότι προσανατολίζεται στην εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας που ελήφθησαν στην πρόσφατη πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Όλοι οι δρόμοι από τους οποίους θα περάσει η πορεία θα επιτηρούνται από αστυνομικούς, ενώ έμφαση θα δοθεί στο μπλοκ των αντιεξουσιαστών.


Το χρονικό των Δεκεμβριανών

Το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου του 2008, περίπου στις 21:00, στη συμβολή των οδών Τζαβέλα και Μεσολογγίου, ο νεαρός Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος έπεσε νεκρός έπειτα από πυροβολισμό του ειδικού φρουρού της Ελληνικής Αστυνομίας Επαμεινώνδα Κορκονέα, ύστερα από λεκτικό διαξιφισμό των δύο ένστολων, οι οποίοι περιπολούσαν στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων, με την παρέα του νεαρού. Ο θάνατος ήταν ακαριαίος, καθώς, κατά την ιατροδικαστική εξέταση, η σφαίρα διαπέρασε την καρδιά και καρφώθηκε στον 10ο θωρακικό σπόνδυλο.

Σύμφωνα με την αρχική μαρτυρία του ειδικού φρουρού, το περιστατικό συνέβη έπειτα από επίθεση που δέχθηκαν ο ίδιος και ο συνάδελφός του, Βασίλης Σαραλιώτης, από παρέα 30 κουκουλοφόρων, οι οποίοι ανήκαν κατά πάσα πιθανότητα στον αντιεξουσιαστικό χώρο, και είχε ως αποτέλεσμα να πυροβολήσει τρεις φορές, δύο στον αέρα και μία στο έδαφος. Η τελευταία των βολών, σύμφωνα με τον ειδικό φρουρό, αποστρακίστηκε στο έδαφος και χτύπησε τον νεαρό στο στήθος.

Η στιγμή του πυροβολισμού

Σύμφωνα με μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων, όπως μεταδόθηκαν από τα μέσα ενημέρωσης, η αντιπαράθεση περιορίστηκε σε φραστική διένεξη των δύο αστυνομικών με μία ομάδα 4-5 ατόμων και είχε ως αποτέλεσμα να πυροβολήσει ο ειδικός φρουρός σε ευθεία βολή το πλήθος και να πετύχει τον νεαρό μαθητή στον θώρακα.


Ο πεζόδρομος της Τζαβέλα, όπου πυροβολήθηκε ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος

Οι αντιδράσεις για τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη


Η πληροφορία του θανάτου του μαθητή διαδόθηκε άμεσα σε ολόκληρη την Ελλάδα από το Διαδίκτυο και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα άτομα από διάφορους πολιτικούς χώρους να εκδηλώσουν την οργή τους στα μεγάλα αστικά κέντρα ταυτόχρονα, προκαλώντας φθορές και εμπρησμούς. Οι εκδηλώσεις βίας μετατοπίστηκαν από το Πολυτεχνείο στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, όπου διακομίσθηκε ο άτυχος νεαρός και όπου απλώς διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Αφού πληροφορήθηκε το περιστατικό, ο τότε υφυπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Χηνοφώτης κίνησε άμεσα τη διαδικασία, προκειμένου να τεθούν σε διαθεσιμότητα οι δύο ειδικοί φρουροί, όπως επίσης και ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Εξαρχείων.

Ο Επαμεινώνδας Κορκονέας
ΟΕπαμεινώνδας Κορκονέας
Λίγο αργότερα, οι εμπλεκόμενοι φρουροί προσήχθησαν στο αστυνομικό τμήμα για ανάκριση, ενώ ορίστηκαν άμεσα τρεις εισαγγελείς, προκειμένου να διερευνήσουν τα αίτια του περιστατικού.

Ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση και για παράνομη οπλοχρησία στον ειδικό φρουρό που πυροβόλησε και στον συνάδελφό του άσκησε δίωξη για απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονία. Οι δύο ειδικοί φρουροί παραπέμφθηκαν σε τακτικό ανακριτή, από τον οποίο έλαβαν προθεσμία για να απολογηθούν την Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου.

Ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος βρισκόταν σε κομματική εκδήλωση στις Σέρρες, μόλις ενημερώθηκε για το περιστατικό, μετέβη άμεσα στην Αθήνα και έπειτα από δηλώσεις υπέβαλε ο ίδιος μαζί με τον υφυπουργό την παραίτησή του για το περιστατικό για λόγους ευθιξίας. Παρά ταύτα, οι παραιτήσεις δεν έγιναν αποδεκτές από τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή.

Ομόθυμη ήταν η καταδίκη του περιστατικού από την Πολιτεία, ενώ συλλυπητήριες επιστολές απέστειλαν στην οικογένεια του θύματος ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της Βουλής και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος μάλιστα χαρακτήρισε το συμβάν «τραύμα στο κράτος δικαίου» της Ελλάδος.





Η κηδεία του Αλέξη

H απόφαση της Δικαιοσύνης

Στις 11 Οκτωβρίου του 2010, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Άμφισσας (αποτελούταν από 3 τακτικούς δικαστές και 4 ενόρκους) έκρινε και τους δύο ειδικούς φρουρούς ένοχους, τον Επαμεινώνδα Κορκονέα για ανθρωποκτονία με άμεσο δόλο και τον Βασίλη Σαραλιώτη για συνέργεια. Ο Κορκονέας καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη (ψήφοι 4-3) και 15 μήνες, ενώ ο Σαραλιώτης υποβλήθηκε στην ποινή της κάθειρξης για δέκα χρόνια (ψήφοι 6-1).

http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=430102&cid=4