Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Λιθογραφίες πούρων



Ένα ταξίδι στην ξακουστή κουβανική παράδοση της κασετίνας… Η εικονογραφική ιστορία των κασετίνων!

Οι κασετίνες των πούρων έχουν τη δική τους ιστορία. Όταν μιλάμε για την κοινωνία των aficionados,
όλα παίζουν ρόλο, ακόμα και οι λεπτομέρειες! Κασετίνες λοιπόν κυκλοφορούν σε όλα τα πιθανά σχήματα και χρώματα: ορθογώνιες, τετράγωνες, σε σχήμα πυραμίδας, μερικές ακόμα και συρταρωτές, άλλες χρωματιστές και άλλες που δεν έχουν υποστεί καμία επεξεργασία.

Αυτό όμως που κάνει ακόμα και σήμερα εντύπωση είναι οι κασετίνες με τα πλούσια και ζωηρά χρώματα. Αυτές προέρχονται κυρίως από την Κούβα και παρουσιάζουν από ρομαντικές εικόνες της καθημερινής ζωής μέχρι και αποσπάσματα της δημιουργίας της συγκεκριμένης μάρκας. Και συνήθως πρόκειται για μάρκες που υπάρχουν από τον περασμένο αιώνα…

Οι λιθογραφικές αυτές απεικονίσεις είναι συνυφασμένες με την ίδια την ιστορία του πούρου. Αρχικά μας εντυπωσιάζει η Cubierta, η λιθογραφία που είναι τυπωμένη στην εξωτερική πλευρά του καπακιού της κασετίνας. Μόλις ανοίξεις την κασετίνα, συναντάς δύο ακόμα λιθογραφίες: η Vista είναι η λιθογραφία που βρίσκεται στην εσωτερική πλευρά του καπακιού, ενώ η Bofeton είναι τυπωμένη στο χαρτί που σκεπάζει τα πούρα και καλύπτει συγχρόνως τον πάτο της κασετίνας. Για να μπορέσεις να απολαύσεις τον διάκοσμο, θα πρέπει να απομακρύνεις το τυπωμένο χαρτί και να διπλώσεις το σκέπαστρο προς τα κάτω.

Οι πολύχρωμες αυτές παραστάσεις, που αποτελούνται συνήθως από 8-10 χρώματα, μπόρεσαν να τυπωθούν μετά την εφεύρεση της λιθογραφίας, ωστόσο μόδα έγιναν στα μέσα του περασμένου αιώνα. Σε μια άλλη γωνιά του πλανήτη, τη Γερμανία, πολλοί ξακουστοί τυπογράφοι εγκατέλειπαν τη χώρα και μετανάστευαν στον Νέο Κόσμο και την Κούβα, όπου οι απεικονίσεις είχαν γίνει ήδη ξακουστές.

Με τις διεθνείς αυτές εξελίξεις, η Litografica de Habana, το μεγαλύτερο εργαστήριο τυπογραφίας της Κούβας εκείνη την περίοδο, είδε τις παραγγελίες της να αυξάνονται κατακόρυφα! Κάθε φίρμα πούρων χρειαζόταν Cubiertas, Vistas και Bofetons για κάθε τύπο πούρων της - όσο πιο χρωματιστές μάλιστα οι λιθογραφίες, τόσο το καλύτερο!

Έτσι δημιουργήθηκε σταδιακά η μεγάλη παράδοση των κουβανέζικων μαρκών να φιλοτεχνούν τις κασετίνες τους. Και σήμερα μπορεί να μοιάζουν λίγο κιτς, σύμφωνοι, ωστόσο αποτελούν τη ζωντανή λαογραφία της Κούβας και αυτό είναι που τις καθιστά τόσο σημαντικές πολιτισμικά και ιστορικά…



delamagen