Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Βγενόπουλος: Η Marfin PB θα βγει από αυτή την κρίση πιο δυνατή


Την εκτίμησή του ότι η Marfin Popular Bank θα βγει από αυτή την κρίση πιο δυνατή εξέφρασε ο πρόεδρος της MIG, κ. Ανδρέας Βγενόπουλος, μιλώντας σε συγκέντρωση στελεχών του Ομίλου με αφορμή την προετοιμασία του φιλανθρωπικού ραδιομαραθωνίου που θα γίνει στην Ελλάδα την αμέσως επόμενη περίοδο.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Βγενόπουλος ανέφερε στην ομιλία του:


«Έχουμε την εκτίμηση ότι η MPB σε ένα ομαλοποιημένο οικονομικό περιβάλλον έχει την δυνατότητα στην σημερινή της μορφή να παράγει επαναλαμβανόμενα καθαρά κέρδη τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ ετησίως. Συνεπώς η Τράπεζα έχει μεγάλη αξία και ως μέτοχοι θα τη στηρίξουμε μαζί με τους συμμάχους που έχουμε και τους συμμάχους που αποκτούμε σε μια διαρκή προσπάθεια αναζήτησης διεθνών κεφαλαίων για επενδύσεις στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια είναι το καθεστώς συνεργασίας του Κυπριακού κράτους με τις τράπεζες που όμως πιστεύουμε τελικά θα είναι φιλικό για τη συγκέντρωση ιδιωτικών κεφαλαίων χωρίς την παραμικρή σκέψη κρατικοποίησης των Τραπεζών, διότι κάτι τέτοιο θα ήταν καταστρεπτικό για την Κυπριακή Οικονομία. Θεωρούμε αδιανόητο να υπάρχουν Κύπριοι αξιωματούχοι που επιθυμούν την υπαγωγή της Κύπρου σε μνημόνιο μέσω της άδικης μεταχείρισης των Τραπεζών και των ιδιωτών μετόχων τους, αλλά και αν υπάρχουν, πιστεύω ότι αυτοί τελικά θα απομονωθούν και το πραγματικό συμφέρον της Κύπρου θα επικρατήσει.

Ως μέτοχοι έχουμε ήδη ζητήσει από την Διοίκηση της MPB να ολοκληρώσει τις συνεννοήσεις της με την Κυπριακή Κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο και να προχωρήσει στην αύξηση κεφαλαίου που θα απαιτηθεί. Όμως η αύξηση αυτή θα πρέπει να αποφασισθεί όταν όλα τα δεδομένα είναι γνωστά διότι πρέπει να είναι η τελευταία. Δεν πρέπει πλέον οι Διοικήσεις των Τραπεζών να ζητούν χρήματα από τους μετόχους όταν μετά από λίγο μπορεί να τους ξαναζητήσουν χρήματα σε χαμηλότερες τιμές. Αυτή την στιγμή με την αβεβαιότητα του τελικού haircut των Ελληνικών Ομολόγων, την αποτίμηση των Κυπριακών Ομολόγων και τις αβεβαιότητες στην Ευρωζώνη είναι αδύνατον να καθορισθούν οι πραγματικές ανάγκες των Τραπεζών συνεπώς αν προταθούν τώρα αυξήσεις μόνον ανυποψίαστοι μέτοχοι μπορούν να ακολουθήσουν.

Είμαι αισιόδοξος όμως ότι στην Κύπρο τελικά τα πράγματα θα γίνουν σωστά. Υπό αυτή την προϋπόθεση είμαι επίσης αισιόδοξος ότι η Marfin Popular Bank θα βγει από αυτήν την κρίση πιο δυνατή».

http://bankwars.blogspot.com/2011/11/marfin-pb.html