Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Φόρτωσαν τη δουλειά στον Παπαδήμο και ελπίζουν στην... μετά θάνατον ζωή!

Ψήφος για... κούρεμα
Ψήφο εμπιστοσύνης με το βλέμμα στο «κούρεμα» έλαβε η κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου, ο οποίος αμέσως μετά ξεκίνησε τις διαβουλεύσεις με τον επικεφαλής του αρμόδιου (για το κούρεμα) φορέα, Τσαρλς Νταλάρα. 

Η ευρεία στήριξη (255 ναι και μόνο 38 όχι), αλλά με αρκετές επιφυλάξεις, διαφωνίες, ναι μεν αλλά και ψήφους υπό… αίρεση, καθώς και οι φωνές περί υπονόμευσης από τους ίδιους τους κυβερνητικούς εταίρους, όπως αυτή του ίδιου του υπουργού των Εσωτερικών Τάσου Γιαννίτση, είναι τα στοιχεία που στην πράξη καθορίζουν τον ρόλο της νέας κυβέρνησης. 

Ένας ρόλος (προσωρινός) που ξεκαθαρίστηκε και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό κατά την δευτερολογία του και που ουσιαστικά προσφέρει τη δυνατότητα στο πολιτικό σύστημα να συνεχίσει την αμέριμνη πορεία του, ενώ ο κ. Παπαδήμος θα εξασφαλίζει με την υπογραφή του την έκτη δόση και θα χειρίζεται το λεπτό και δύσκολο θέμα του «κουρέματος», όπως αυτό αποφασίστηκε τα ξημερώματα της 27ης Οκτωβρίου. 

Κάθε άλλο παρά τυχαία, ο κ. Παπανδρέου συνεχίζει την δραστηριότητά του (επικοινώνησε με τον Αμερικανό Πρόεδρο και χθες δέχθηκε τον αποχωρούντα πρέσβη της Τουρκίας) και οι υπουργοί, οι βουλευτές και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ χωρίστηκαν ήδη σε στρατόπεδα όσον αφορά στην επόμενη ημέρα στο κόμμα. 

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, η αρνητική ψήφος του βουλευτή Πάνου Καμμένου οδήγησε στην διαγραφή του από την κοινοβουλευτική ομάδα, κάτι που δεν συνέβη στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο είχε δύο διαρροές. 

Στην χθεσινή ομιλία του, ο κ. Παπαδήμος έμεινε σταθερός στον τεχνοκρατικό ρόλο του, εστιάζοντας στην ανάγκη παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ και περιγράφοντας τις συνέπειες που θα είχε η έξοδος της χώρας από το κοινό νόμισμα – άνοδος πληθωρισμού, πλήγμα στα εισοδήματα, σοβαρές δυσχέρειες στην εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, απομείωση των περιουσιακών στοιχείων κράτους και ιδιωτών. 

Ειδική αναφορά έκανε και στον τρόπο με τον οποίο οφείλει η ΕΕ να αντιμετωπίσει την κρίση: Ενίσχυση οικονομικών πόρων και της ευελιξίας του προσωρινού ταμείου διάσωσης EFSF, ισχυρότερο πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης και ουσιαστικά βήματα στην ενοποίηση των δημοσιονομικών στοιχείων των κρατών- μελών. 

Πρόσθεσε πως δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις και πως το έργο που αναλαμβάνει η κυβέρνηση είναι τιτάνιο, αλλά πρέπει να διεκπεραιωθεί «με το βλέμμα στραμμένο στους ανέργους» και με δίκαια μοιρασμένο το κόστος προσαρμογής. 

Βέβαια, κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί μέχρι στιγμής: Η ανεργία καλπάζει και οι ανισότητες φαίνονται ανάγλυφες στο χαράτσι μέσω ΔΕΗ. 

Με δεδομένο ότι ο ίδιος θα ασχοληθεί με την εκταμίευση της έκτης δόσης, την παραμονή της χώρας στο ευρώ και το «κούρεμα», προφανώς τα σοβαρά κοινωνικά ζητήματα έχουν ανατεθεί στους (ίδιους) υπουργούς, που όχι μόνο δεν έχουν καταφέρει τίποτε, αλλά και με τις πράξεις και τις παραλείψεις τους έχουν επιδεινώσει τα κοινωνικά προβλήματα. 

Οι βουλευτές που έδωσαν την ψήφο τους λειτούργησαν στη λογική να… φορτώσουν τη δουλειά στον κ. Παπαδήμο και να συνεχίσουν να ασχολούνται με τα γνωστά αντιπαραγωγικά έργα τους. 

Ο κ. Παπαδήμος θα κάνει αυτό το οποίο του έχει ανατεθεί, ενώ γύρω του θα καταρρέει η χώρα, διότι ελάχιστα μπορεί να περιμένει κανείς από την παλιά κυβέρνηση την οποία αποδέχθηκε. 

Η εκ μέρους του κ. Καστανίδη δήλωση ότι δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, αλλά όχι σε κάποιους από τους υπουργούς της δείχνει πως δεν έχουμε ακόμη ξεφύγει από την σφαίρα του ψυχαναγκασμού.

Η Ιστορία θα δείξει αν με την χθεσινή ψήφο εμπιστοσύνης το παρόν πολιτικό σύστημα υπέγραψε την αθώωση ή την θανατική του καταδίκη.

Αν δηλαδή υπάρχει πολιτική ζωή μετά την επίσημη παραδοχή του πολιτικού θανάτου.


http://www.elzoni.gr/html/ent/678/ent.15678.asp