Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Ενημέρωση για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική

IMG_2152Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη εκπροσώπων ΜΜΕ της Ημαθίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες κατόπιν πρόσκλησης του Ημαθιώτη Ευρωβουλευτή Γιώργου Παπαστάμκου. Οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ του νομού μας είχαν την ευκαιρία να
επισκεφθούν και να γνωρίσουν ουσιαστικά την «άτυπη» πρωτεύουσα της Ευρώπης, όπου λαμβάνονται σημαντικές αποφάσεις και για τη χώρα μας. Επίσης, είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με έλληνες και ξένους ευρωβουλευτές, αλλά και να γνωρίσουν από πρώτο χέρι το νομοπαρασκευαστικό έργο του Ημαθιώτη ευρωβουλευτή.
Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική
Ο κ. Παπαστάμκος ανέπτυξε στους εκπροσώπους των ΜΜΕ της Ημαθίας, τις προτάσεις και τις απόψεις του για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική τονίζοντας πως μέλλον της ευρωπαϊκής γεωργίας, συνεπώς και της ελληνικής, αρχίζει εκ νέου να διεκδικεί υψηλή θέση στην ατζέντα της ευρωπαϊκής πολιτικής. «Ως εθνικό σύστημα δράσης οφείλουμε έγκαιρα να διαμορφώσουμε και να κωδικοποιήσουμε το εθνικό διαπραγματευτικό πλαίσιο και τις ελληνικές προτεραιότητες, ώστε να τις εντάξουμε αποτελεσματικά στην ευρωπαϊκή συνθετική διαδικασία. Η Αγροτική Πολιτική στην ΕΕ πρέπει να παραμείνει Κοινή. Κοινή Αγροτική Πολιτική δεν σημαίνει όμως εθνική πολιτική ουδετερότητα» είπε χαρακτηριστικά.
IMG_2175Ο ρόλος του γεωργικού τομέα
Ο κ. Παπαστάμκος υποστήριξε ότι ο γεωργικός τομέας διαδραματίζει πολυλειτουργικό ρόλο, συμβάλλοντας στην παραγωγή δημοσίων αγαθών υπέρ του κοινωνικού συνόλου. «Ως γνωστόν, η Ελλάς λαμβάνει αναλογικά τις μεγαλύτερες ενισχύσεις 587 ευρώ ανά εκτάριο έναντι 222 ευρώ ανά εκτάριο του κοινοτικού μέσου όρου. Αυτό, βέβαια, οφειλόταν και στους τομείς με μεγάλη στήριξη, όπως ο καπνός, η σταφίδα, η βιομηχανική τομάτα, και το βαμβάκι. Ωστόσο, η διαφαινόμενη πλειοψηφία σε επίπεδο ΕΕ τάσσεται υπέρ της “δικαιότερης” κατανομής των ενισχύσεων μεταξύ των κρατών μελών και της σταδιακής εναρμόνισης των ενισχύσεων σε επίπεδο ΕΕ» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Δικαιότερη κατανομή των ενισχύσεων
Όσον αφορά τις ενισχύσεις των αγροτών, δήλωσε πως απαιτούνται στοχευμένες δράσεις και στήριξη στις ορεινές και νησιωτικές περιοχές επί τη βάσει της αρχής της υπεραναλογικότητας. «Η άμβλυνση των χωρικών, διαρθρωτικών και δημογραφικών προβλημάτων του ορεινού και νησιωτικού χώρου αποτελούν πρόκληση αποτελεσματικής πολιτικής διαχείρισης. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι μειονεκτούσες περιοχές δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με την πολιτική προσέγγιση του μέρους, άρα και του μεριδίου, ενός ενιαίου όλου», είπε χαρακτηριστικά.
IMG_2169Ο εξορθολογισμός της αγοράς
Για τον εξορθολογισμό της αγοράς εξέφρασε την άποψη πως είναι απολύτως αναγκαία η λήψη μέτρων για την παρακολούθηση της διαφάνειας της εφοδιαστικής αλυσίδας και τη μείωση της ψαλίδας μεταξύ τιμών παραγωγού και τιμών καταναλωτή. Στο πλαίσιο της συμβολαιακής γεωργίας, όπως είπε θα πρέπει να κατοχυρωθεί θεσμικά η διασφάλιση των δικαιωμάτων των παραγωγών και η ενίσχυση της διαπραγματευτικής τους ισχύος έναντι της εφοδιαστικής αλυσίδας. Πρότεινε τη δημιουργία περιφερειακών ή τοπικών εφοδιαστικών αλυσίδων με τη σύμπραξη περισσοτέρων συντελεστών στην παραγωγή, έρευνα και καινοτομία, εμπορία και διανομή.
«Επενδύσεις όχι γραφειοκρατικές δαπάνες»
Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο Γερμανός Ευρωβουλευτής Albert Dess, που είναι πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου.
Ο κ. Dess, σημείωσε ότι εκείνο που πρέπει να εξασφαλισθεί είναι ότι τα κονδύλια της ΚΑΠ χρησιμοποιούνται για παραγωγικές επενδύσεις και όχι γραφειοκρατικές δαπάνες. Τόνισε δε ότι πρέπει σε κάθε περίπτωση να διασφαλίζεται ότι οι κανόνες για την προστασία του περιβάλλοντος, των καταναλωτών και των ζώων που οφείλουν να ακολουθούν οι Ευρωπαίοι παραγωγοί, ισχύουν εξίσου και για τα εισαγόμενα τρόφιμα.
IMG_2185Οι προκλήσεις της νέα ΚΑΠ
Από την πλευρά του ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Δανέλλης, αναφέρθηκε στο θεσμό της παροχής συμβουλών, ο οποίος, είναι καθοριστικής σημασίας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση όλων των προκλήσεων που καλείται να αντιμετωπίσει η νέα Κοινή Γεωργική Πολιτική-«ΚΑΠ». Μίλησε ακόμη για την προώθηση της καινοτομίας, της παραγωγικότητας, την προστασία των πόρων, την ενίσχυση της βιοποικιλότητας και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Στόχοι που προϋποθέτουν, όπως τόνισε, και τη μεταφορά γνώσης αλλά και την αλλαγή κατεστημένων αντιλήψεων, σε πολλές περιπτώσεις.
Τέλος, οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ της Ημαθίας, συνομίλησαν επίσης και με τους Ευρωβουλευτές της ΝΔ Γιάννη Τσουκαλά (κυρίως για θέματα παιδείας) και Γιώργο Παπανικολάου ( για το θέμα της παράνομης μετανάστευσης), ενώ επισκέφθηκαν και το «Parliamentarium», ένα πλανητάριο αφιερωμένο στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

http://www.maknews.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=6939:2011-11-16-07-47-12&catid=1:imathia&Itemid=59