Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Απάτη με θύματα αγρότες


Ρεπορτάζ: Πέτρος Κουσουλός

Οργανωμένο κύκλωμα το οποίο με προκάλυμμα την ίδρυση δυο Εταιρειών Περιορισμένης Ευθύνης (Ε.Π.Ε.) εξαπάτησε χιλιάδες αγρότες σε ολόκληρη την Πελοπόννησο, αποκαλύφθηκε μέσα από
το zougla radio.
Στην εκπομπή «Πέτρα Σκανδάλου» ξετυλίχτηκε το κουβάρι μιας ιδιαίτερα δυσώδους ιστορίας που έχει χρονική απαρχή το έτος 2006-2007.
Σε αυτή πρωταγωνιστούν δυο εταιρείες-φαντάσματα, η Nexous E.Π.Ε. και η Eurogreen Ε.Π.Ε., οι οποίες –άγνωστο με ποιον τρόπο- κατόρθωσαν να συλλέξουν τα προσωπικά δεδομένα των αγροτών του Νομού και στη συνέχεια να εκδώσουν εικονικά τιμολόγια για εμπορεύματα που (υποτίθεται πως) αγόρασαν από εκείνους.

Πρέπει να σημειωθεί ότι δεν αναφερόμαστε στο συσκευαστήριο- διαλογητήριο γεωργικών προϊόντων με την επωνυμία Eurogreen Ε.Π.Ε. του οποίου μέτοχοι είναι οι Κυρλής Στέφανος και Κονδυλόπουλος Παναγιώτης. Πρόκειται για συνωνυμία.
«Αγόραζαν» ακόμα και από νεκρούς!
Το οξύμωρο του οικονομικού σκανδάλου που οφείλει να απασχολήσει τις εισαγγελικές Αρχές είναι ότι οι εταιρείες-φαντάσματα εμφανίζονται να αγοράζουν «εμπόρευμα» ακόμα και από πρόσωπα που έχουν φύγει από τη ζωή…
Η επιχείρηση ήταν πολύ καλά οργανωμένη. Οι δυο εταιρείες που εμφανίζονταν ως αγοραστές χιλιάδων τόνων αγροτικών προϊόντων, έκοβαν τα τιμολόγια στα ονόματα των παραγωγών, εισπράττοντας –στη συνέχεια- τις επιστροφές από την Εφορία.
Στη συνέχεια, βέβαια, τα φυσικά πρόσωπα που συνέστησαν τις εταιρείες εξαφανίζονταν, αφήνοντας το λογαριασμό σε άλλους. Σε ποιους; Τους ανυποψίαστους αγρότες.
Καλούνται να πληρώσουν τα «σπασμένα»
Δημιουργεί εξαιρετικά αλγεινή εντύπωση για τα αντανακλαστικά των επίσημων φορέων και των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους, το γεγονός ότι πριν από λίγες μόλις ημέρες χιλιάδες αγρότες κλήθηκαν από τις κατά τόπους ΔΟΥ να πληρώσουν τη «νύφη» (όπου «νύφη, βάλτε φόρους). Και μάλιστα μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.
Ακόμα πιο αλγεινή εντύπωση προκαλεί όμως το γεγονός ότι παρόλο που οι ίδιοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί αναγνωρίζουν ότι τα τιμολόγια έχουν εκδοθεί από «εικονικές επιχειρήσεις», παραδέχονται δηλαδή την απάτη, εντούτοις δεν κινούν τις νόμιμες διαδικασίες προκειμένου να διαπιστώσουν ποιοι κρύβονται πίσω από αυτές. Αντίθετα απειλούν με επιμέρους πρόστιμα ακόμα και με διοικητικές κυρώσεις τα θύματα της ιστορίας.
Ενδεικτική είναι η περίπτωση ενός παραγωγού, του Γ.Μ. στο όνομα του οποίου η Eurogreen  E.Π.Ε. εξέδωσε τιμολόγιο 65.280 ευρώ.
Δείτε το έγγραφο

Στη ραδιοφωνική εκπομπή παρενέβη και ο κ. Νίκος Χανιάς ο οποίος εκπροσωπεί ορισμένους από τους εξαπατημένους παραγωγούς.

Η συνέχεια εδώ