Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

«Κίνημα» Δήμων ενάντια στο «χαράτσι» της ΔΕΗ

xaratsi_rΔιαστάσεις, που τείνουν να γίνουν ανεξέλεγκτες, λαμβάνει το «κίνημα» των δήμων που, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, εκφράζουν την αντίθεσή τους στα επιβληθέντα «χαράτσια» και την συμπαράστασή τους στους πληττόμενους δημότες τους. Οι δήμοι
της χώρας μας, ο ένας μετά τον άλλον, παίρνουν πρωτοβουλίες για να προστατεύσουν τους δημότες τους από τα «χαράτσια» - με πρώτο το ειδικό τέλος ακινήτων στους λογαριασμούς της ΔΕΗ - ή τουλάχιστον για να σταθούν δίπλα στους ασθενέστερους και όσους δεν έχουν την δυνατότητα να τα πληρώσουν.

Και δεν θα μπορούσαν να κάνουν διαφορετικά, καθώς πυκνώνουν τα παράπονα, οι διαμαρτυρίες και οι πιέσεις που δέχονται καθημερινά οι δήμαρχοι σε όλη την Ελλάδα από πολίτες που δεν θέλουν ή αδυνατούν να πληρώσουν το τέλος και για το λόγο αυτό αναζητούν τρόπους να τους βοηθήσουν. Άλλωστε, οι επιπτώσεις από τα αντιλαϊκά αυτά μέτρα είναι πολύ σημαντικές και στην μικροοικονομία της κάθε περιοχής και, πολύ περισσότερο, στην ανάπτυξή της.

karampatzos_thumbΠρωτοβουλία Καραμπατζού
Και ο Δήμαρχος Νάουσας κ. Τάσος Καραμπατζός προχώρησε την Τρίτη σε μια πρωτοβουλία υπέρ των δημοτών του που αδυνατούν να καταβάλουν το χαράτσι στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Απέστειλε εξώδικη διαμαρτυρία προς τη ΔΕΗ, απευθύνοντας σχετική πρόσκληση στην επιχείρηση να μην εισπράξει το ειδικό τέλος από τους πολίτες αυτούς. Προβάλλοντας ως επιχείρημα ότι επιδεινώθηκαν περαιτέρω από την οικονομική κρίση τα οξυμένα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλοί δημότες του Δήμου Νάουσας λόγω του χρόνιου προβλήματος της ανεργίας, ζητά από τη ΔΕΗ να μην προχωρήσει σε διακοπές συνδέσεων, ειδικά σε άπορους, ανέργους και άτομα ευπαθών κοινωνικών ομάδων, έως ότου εκδικαστεί (στις 2 Δεκεμβρίου) στο Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή για την συνταγματικότητα του σχετικού νόμου.
Υπενθυμίζεται ότι το θέμα της στήριξης από τον Δήμο δημοτών που δεν μπορούν να πληρώσουν τα «χαράτσια» στους λογαριασμούς της ΔΕΗ είχε τεθεί και στο Δημοτικό Συμβούλιο Νάουσας, στην τελευταία του συνεδρίαση, από τον επικεφαλής της ΛΑΣ, ενώ σχετική παρέμβαση είχε κάνει και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Νάουσας. Το συγκεκριμένο θέμα επρόκειτο να απασχολήσει χθες και το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας, όπου σκόπευαν να το φέρουν προς συζήτηση δημοτικοί σύμβουλοι παρατάξεων της μειοψηφίας.

xaroula_large«Εξώδικο» πρότεινε και η Χαρούλα
Ακολουθώντας τη λογική και κινούμενη στη γραμμή των δημάρχων της χώρας που αντέδρασαν στο χαράτσι, η δήμαρχος Βέροιας πρότεινε στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο να αποσταλεί εξώδικο στη ΔΕΗ, ώστε να μην κοπεί το ρεύμα σε άπορους και ευπαθείς ομάδες. Βέβαια, η εκτενής εισήγηση της Δημάρχου στη συζήτηση για το «χαράτσι» της ΔΕΗ, πυροδότησε αντιπαραθέσεις μεταξύ των δημοτικών συμβούλων και των παρατάξεων. Αναλυτικά στο αυριανό ρεπορτάζ της “Μ”.

deiΕξώδικα δημάρχων στη ΔΕΗ 
Το «κίνημα» αντίδρασης των δήμων απέναντι στο ειδικό τέλος στα ακίνητα ξεκίνησε από την πρωτοβουλία του δημάρχου Νέας Ιωνίας Νίκου Γκότση να δεσμευθεί για νομική κάλυψη όσων αρνηθούν να καταβάλουν το τέλος. Στη συνέχεια και άλλοι δήμαρχοι της χώρας ακολούθησαν το παράδειγμά του, ενώ και κάποιες Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων (ΠΕΔ) προχώρησαν σε σχετικές πρωτοβουλίες.
Η ΠΕΔ Πελοποννήσου αποφάσισε ομόφωνα την αποστολή εξώδικων στη ΔΕΗ, προκειμένου να μη γίνεται διακοπή ρεύματος σε όσους πολίτες δεν πληρώνουν το ειδικό τέλος ακινήτων (σχετικό εξώδικο κατέθεσε ο δήμαρχος Καλαμάτας Παν. Νίκας). Η ΠΕΔ αποφάσισε, επίσης, υποστήριξη της πολιτικής παρέμβασης της ΚΕΔΕ για αλλαγή του νόμου με τον οποίο επιβλήθηκε το τέλος και παρέμβαση υπέρ των προσφευγόντων στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το συγκεκριμένο θέμα.
Σχετική πρωτοβουλία έχει αναλάβει και η ΠΕΔ Αττικής, ενώ ανάλογες ενέργειες (αποστολή εξώδικων κ.ά.) έχουν κάνει αρκετοί δήμοι της Αττικής (δήμος Αμαρουσίου κ.ά.), με στόχο να μην μείνουν χωρίς ρεύμα νοικοκυριά που αδυνατούν να πληρώσουν το τέλος.
Εν τω μεταξύ, χθες δεκάδες πολίτες είχαν συγκεντρωθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα κατά του τέλους ακινήτων και απαιτώντας από το σώμα να συζητήσει το θέμα και να ταχθεί στο πλευρό τους.

Αποστάσεις κρατά η ΚΕΔΕ
Το ζήτημα του τέλους ακινήτων βρέθηκε στο επίκεντρο συνάντησης της ΚΕΔΕ με προέδρους και μέλη Εκτελεστικών Επιτροπών και Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων της χώρας την περασμένη Δευτέρα, με αρκετούς δημάρχους να αναζητούν τρόπους κοινής αντίδρασης. Η «πρασινοκρατούμενη» ΚΕΔΕ, όμως, φαίνεται ότι κρατά αποστάσεις από τους δήμους που αποφάσισαν να σταθούν στο πλευρό των δημοτών τους στον αγώνα τους ενάντια στο χαράτσι της ΔΕΗ. Ο πρόεδρος της Ένωσης και δήμαρχος Καλλιθέας Κ. Ασκούνης υποστήριξε ότι οι δήμαρχοι δεν έχουν θεσμικό ρόλο να προτρέπουν τον κόσμο να μην πληρώνει και ότι δεν πρέπει να ταυτιστούν με το κίνημα «Δεν πληρώνω». Πρότεινε στους δημάρχους να περιορίσουν την όποια υποστήριξη δώσουν μόνο σε όσους πολίτες αδυνατούν να πληρώσουν και επέστησε την προσοχή τους ότι οι κινήσεις τους μπορεί να επηρεάσουν και την είσπραξη δημοτικών τελών.

Δικαστική αναλγησία
Πάντως, το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης απέρριψε προχθές το αίτημα προσωρινής διαταγής που κατάθεσε μία 90χρονη από τη Θεσσαλονίκη κατά της ΔΕΗ, για να αποφύγει την καταβολή του τέλους ακίνητης περιουσίας.
Η 90χρονη προσέφυγε στα πολιτικά δικαστήρια, δηλώνοντας αδυναμία να καταβάλει το έκτακτο τέλος συνολικού ύψους 1.104 ευρώ και ζητώντας την προσωρινή παροχή προστασίας, ώστε να μην της διακοπεί το ρεύμα από τη ΔΕΗ. Όπως ανέφερε, η σύνταξή της ανέρχεται σε 900 ευρώ μηνιαίως, από τα οποία 500 πληρώνει σε γυναίκα που τη φροντίζει, ενώ δεν διαθέτει άλλα περιουσιακά στοιχεία και έσοδα. Υποστήριξε δε ότι η επιβολή του τέλους με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ είναι αντισυνταγματική, παράνομη και καταχρηστική.
Ο δικαστικός αγώνας της ενάγουσας θα συνεχιστεί στις 8 Φεβρουαρίου του 2012, οπότε θα εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα. Ο δικηγόρος της δήλωσε ότι θα συνεχίσει μέχρι την τελική δικαίωση της ηλικιωμένης γυναίκας.

14 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ενάντια στο χαράτσι
Την ίδια ώρα, 14 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ μεταξύ των οποίων και ο Τάσος Σιδηρόπουλος, με επιστολή τους που έστειλαν την Τρίτη στον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, ζητούν να εξαιρεθούν από το χαράτσι του τέλους ακινήτων, που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, οι ασθενέστερες οικονομικά τάξεις (με ετήσιο εισόδημα μικρότερο των 30.000 ευρώ).
Την πρωτοβουλία για την κίνηση είχε ο βουλευτής Πιερίας Γιάννης Αμοιρίδης. Οι υπογράφοντες υποστηρίζουν ότι η κίνησή τους είναι στο ίδιο μήκος κύματος με όσα είπε στην ομιλία ο νέος πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος για «αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης των δημοσιονομικών μέτρων». Οι βουλευτές τονίζουν ότι η απαλλαγή από την επιβάρυνση του τέλους ακινήτων από τις συγκεκριμένες ομάδες θα ήταν ένα βήμα κοινωνικής δικαιοσύνης και συνοχής «για να ακούσει η κοινωνία τις προτάσεις της νέας κυβέρνησης». Προτείνουν, μάλιστα, την αντικατάσταση του ισοδύναμου ποσού από την επιβολή του τέλους σε επαγγελματικές ομάδες, που έχουν απαλλαγεί από τον νόμο ή με άλλο πρόσφορο τρόπο.
Την επιστολή προς τον υπουργό υπογράφουν, εκτός από τον κ. Αμοιρίδη, οι κ.κ. Β. Κεγκέρογλου, Ν. Ζωίδης, Γ. Χαραλαμπόπουλος, Σπ. Μαργέλης, Αριάδνη Αγάτσα, Α. Τριανταφυλλόπουλος, Αν. Σιδηρόπουλος, Γ. Φραγκίδης, Π. Στασινός, Αθ. Παπαδόπουλος, Σπ. Μοσχόπουλος, Ηλ. Θεοδωρίδης και Δ. Βαρβαρίγος.

http://www.maknews.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=6958:lr----lr---&catid=1:imathia&Itemid=59