Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Βουτιά στο κενό

Τέλη Οκτώβρη-αρχές Νοέμβρη αναμένεται να ανακοινωθεί το σχέδιο για την επίλυση του ελληνικού γρίφου και της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης, εφόσον προηγηθεί η έκθεση της
τρόικα για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, μετά και το δεύτερο ραντεβού της Καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, με τον Γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί, η σύνοδος του G20 θα είναι κομβικής σημασίας, ωστόσο το αίσθημα της ανησυχίας και του αβέβαιου κλίματος εντείνεται.

Εν μέσω σεναρίων για την «ελεγχόμενη χρεοκοπία», μαραθώνιων συναντήσεων του υπουργού Οικονομικών με την Τρόικα, η οποία προστάζει για νέα σκληρά μέτρα, κυρίως για το δημόσιο τομέα, στο πλαίσιο της σκληρής διαπραγμάτευσης για την έκτη δόση, τα μυστικά παζάρια για «κούρεμα», μεγαλύτερο απ’ ότι συζητούνταν, συνεχίζονται ως το τέλους του Οκτώβρη, αρχές Νοέμβρη και πιθανότατα να αποσαφηνιστούν είτε στο Eurogroup (17 και 18 Οκτωβρίου) είτε στη σύνοδο των G-20, στις Κάνες της Γαλλίας. Η δυσπιστία, πάντως, φουντώνει ενόσω οι δύο ηγέτες κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους για την τύχη των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου.

Σίγουρο πρέπει να θεωρείται όμως ότι το κοινό γαλλο-γερμανικό σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας θα περιλαμβάνει μεγάλο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, που ίσως -σύμφωνα με Γερμανούς αξιωματούχους- θα φτάνει μέχρι και το 60%.

Τα σενάρια για την 21η Ιουλίου και το κούρεμα του ελληνικού χρέους

Κατά τη συνάντησή τους υπογράμμισαν ότι η Ελλάδα, εν αναμονή της έκθεσης της τρόικα, πρέπει να παραμείνει μέρος της ευρωζώνης. Οι δύο ηγέτες δεν έκαναν αναφορά στις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου, προϊδεάζοντας για αρκετά μεγαλύτερο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Ωστόσο, δεν άνοιξαν τα χαρτιά τους στο σημείο αυτό, κάτι που οδηγεί σε εκτιμήσεις ότι συνεχίζεται το παζάρι, όπου η γερμανική πλευρά επιδιώκει αρκετά μεγαλύτερο κούρεμα από ό,τι η γαλλική. Μέρκελ και Σαρκοζί διαβεβαίωσαν ότι για τη στήριξη του τραπεζικού τομέα της ευρωζώνης θα ληφθούν «τα αναγκαία μέτρα» που θα διασφαλίζουν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών προκειμένου να επιτευχθεί η στήριξη των τραπεζών που έχει ως ουσιαστικό στόχο την εξασφάλιση του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα, ενόψει των μεγάλων διαγραφών ελληνικού χρέους.

Για διαφορετικούς λόγους η καθεμία (Γερμανία-Γαλλία) τελούν υπό καθεστώς ασφυκτικής πίεσης από τις χρηματαγορές, τις Η.Π.Α. και την ομάδα BRICS ( Βραζιλία, Ινδία, Κίνα Ρωσία) και εξωθούνται στην διαχείριση μιας «τελικής» λύσης στο πρόβλημα, όπου το ελληνικό χρέος διαδραματίζει ρόλο καταλύτη.

Κομβικής σημασίας η σύνοδος του G20

Η γαλλογερμανική πρωτοβουλία θα είναι ένα «συνολικό πακέτο» βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων τόσο για την άμεση στήριξη του τραπεζικού συστήματος της ευρωζώνης, όσο και για τη μελλοντική θωράκιση της ΕΕ, με τις απαιτούμενες αλλαγές των σημερινών συνθηκών.

Η συνολική πρόταση θα παρουσιαστεί στη Σύνοδο Κορυφής του G20 στις Κάννες αρχές Νοεμβρίου μαζί με «ένα νέο όραμα για την Ευρώπη», όπως είπε ο κ. Σαρκοζί.

Οι τρεις άξονες της γαλλογερμανικής πρότασης: 

1. Λήψη όλων των «αναγκαίων» μέτρων για τη διασφάλιση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και της«συνετής ρευστότητας» που είναι η βάση για την οικονομική ανάπτυξη.

2. Στενή συνεργασία με την τρόικα που βρίσκεται τώρα στην Ελλάδα και «περιμένουμε ότι θα μας παρουσιάσει ένα αποτέλεσμα, το οποίο θα δίνει λύση διαρκείας για την Ελλάδα ως μέρος της ευρωζώνης».

3.
 Ο προσωρινός μηχανισμός σταθερότητας EFSF, «που σύντομα θα κυρωθεί από όλες τις χώρες της ευρωζώνης», θα τεθεί σε εφαρμογή σε ένα πλαίσιο που θα τον καθιστά λειτουργικό για να ανταποκριθεί στην αποστολή του, που είναι η διασφάλιση της σταθερότητας της ευρωζώνης στο σύνολό της.

Το πρώτο θύμα της κρίσης

Η Dexia ήταν από τις τράπεζες με την μεγαλύτερη έκθεση στα κρατικά ομόλογα των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Μέχρι αργά το βράδυ της Παρασκευής, η Moody’s είχε προειδοποιήσει τις Βρυξέλλες ότι η στήριξη της Dexia ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο την πιστοληπτική αξιολόγηση του Βελγίου – που βρίσκεται στο Αα1. Ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών, ο Didier Reynder πάντως, υποστήριξε πως ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ – που τώρα βρίσκεται στο 96%- δεν θα ξεπεράσει το 100% με την κρατικοποίηση της Dexia. Να θυμίσουμε ότι η μετοχή της τράπεζας σημείωσε πτώση 42% την περασμένη εβδομάδα και η διαπραγμάτευσή τους ανεστάλη από το απόγευμα της Πέμπτης.

Μετά από ολονύχτιες διαβουλεύσεις που πραγματοποιήθηκαν για τη σωτηρία της γαλλοβελγικής τράπεζας Dexia, η βελγική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα κρατικοποιήσει πλήρως την Dexia Banque Belgique, την θυγατρική της Dexia στη χώρα, ύστερα από μεταμεσονύχτιο μαραθώνιο συνομιλιών με το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες.

Το κόστος της εθνικοποίησης θα ανέλθει στα τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Belga.

Επιπλέον, το Βέλγιο θα εγγυηθεί τη χρηματοδότηση της μελλοντικής «κακής τράπεζας» (bad bank) που θα προκύψει από την διάσπαση του ομίλου Dexia, κατά ποσοστό που θα υπερβαίνει το 60% και ανέρχεται σε 54 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι εγγυήσεις των τριών κρατών (της Γαλλίας, του Βελγίου και του Λουξεμβούργου) όπου βρίσκεται η Dexia αυξάνονται σε 90 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο πρωθυπουργός Ιβ Λετέρμ προέβη στην ανακοίνωση αυτή σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για το θέμα αυτό στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τον Λετέρμ, η κίνηση θα «εξασφαλίσει» την λειτουργία της τράπεζας στο βελγικό έδαφος και θα την απαλλάξει από «τους κινδύνους που προκαλεί το περιβάλλον της μητρικής της Dexia SA».

Απαιτούν σκληρά μέτρα για την 6η δόση

Εν αναμονή της έκθεσης της τρόικα και της σκληρής διαπραγμάτευσης για την 6η δόση, οι δανειστές ζητούν επιπλέον μέτρα, κυρίως για το δημόσιο τομέα.

Μετά από διαδοχικές επαφές του υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν σήμερα και δόθηκε έμφαση στα μέτρα προσαρμογής της περιόδου 2013-2014.

Η τρόικα ζητεί επέκταση του νέου μισθολογίου σε σώματα ασφαλείας και ΔΕΚΟ και πιο «γενναία» εφεδρεία και άμεσες απολύσεις, νέες περικοπές στην υγεία και πλήρη κατάργηση των φοροαπαλλαγών και των κατώτατων μισθών των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας από το 2012.

Μάλιστα, σε δηλώσεις τους σε ξένα Μέσα, δηλώνουν μάλλον δύσπιστοι για την εφαρμογή των μέτρων που έχουν ήδη υιοθετηθεί. Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Πόουλ Τόμσεν, και ο αντίστοιχος εκπρόσωπος της Ε.Ε., Ματίας Μορς, προειδοποιούν πως τα μέτρα του σχεδίου για τη «διάσωση» της Ελλάδας μπορεί να αποτύχουν, εάν η Αθήνα δεν εφαρμόσει αυστηρότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Οι ελεγκτές αναμένεται να ετοιμάσουν τις εκθέσεις προόδου για τους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης και το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ, οι οποίοι και θα αποφασίσουν την εκταμίευση της δόσης.

Πρόκειται για ένα νέο... Μεσοπρόθεσμο για το οποίο αναμένεται να εξειδικευτούν μέτρα 6 δισ. ευρώ. Το τεράστιο αυτό ποσό προκύπτει από την πολιτική εντολή που έχουν πλέον τα στελέχη της τρόικα ώστε να επιβάλλουν στην Ελλάδα ένα νέο πακέτο λιτότητας το οποίο θα εξασφαλίσει ότι θα τηρηθούν οι στόχοι, με μέτρα που θα λειτουργούν ως «μαξιλάρι», λαμβάνοντας υπόψη ακόμη και το χειρότερο σενάριο της ύφεσης.

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος


http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=395821&cid=6