Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Ανακοίνωση της Γεν. Διεύθυνσης Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Κ.Μ. για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας


Από τη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σχετικά με την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας ανακοινώνονται τα εξής:


Το 1992 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ) και την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγείας η 10η Οκτωβρίου κάθε έτους καθιερώθηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας. Στόχος της επετείου αυτής είναι η Παγκόσμια αφύπνιση και ενημέρωση του κοινού για τα θέματα που αφορούν την Ψυχική Υγεία.
· 450 εκατομμύρια άνθρωποι , παγκόσμια, πάσχουν από ψυχικές διαταραχές
· Η ψυχική υγεία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της υγείας
· Η ψυχική υγεία είναι κάτι παραπάνω από έλλειψη ψυχικής διαταραχής
· Καθορίζεται από κοινωνικούς, βιολογικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες
· Απαιτείται οικονομική στήριξη ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες σε στρατηγικές προαγωγής της ψυχικής υγείας
Στην Ευρώπη η ψυχική νόσος αποτελεί το 20% του φορτίου ασθενειών και επηρεάζει έναν στους τέσσερεις ανθρώπους κάποια στιγμή στη ζωή τους.
Οι 9 στις 10 χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά αυτοκτονιών ,παγκόσμια, βρίσκονται στην Ευρώπη. Οι συνηθέστερες διαταραχές στην Γηραιά Ήπειρο είναι οι φοβίες και η κατάθλιψη.
Κατά τον Π.Ο.Υ η υγεία ορίζεται ως « η κατάσταση της πλήρους φυσικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας» και όχι απλά η έλλειψη νόσου.
Το θέμα του φετινού εορτασμού είναι «επενδύοντας στην ψυχική υγεία».Υπάρχει ένα πολύ μεγάλο χάσμα στην θεραπεία των ψυχικών και νευρολογικών νοσημάτων όπως και των διαταραχών που προκύπτουν από την χρήση ουσιών στις φτωχιές σε πόρους χώρες.
Η πλειονότητα των χωρών με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα δαπανούν λιγότερο από το 2% του προϋπολογισμού για την ψυχική υγεία.
Ποιοι είναι όμως οι καθοριστικοί παράγοντες για την ψυχική υγεία; Κατά τον Π.Ο.Υ είναι κοινωνικοί, ψυχολογικοί και βιολογικοί παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν δραματικά το επίπεδο της ψυχικής υγείας του ατόμου σε κάθε ηλικία. Για παράδειγμα η μακροχρόνια κοινωνικοοικονομική πίεση αναγνωρίζεται ως παράγοντας κινδύνου της ατομικής και κοινωνικής ψυχικής υγείας.
Υπάρχει λοιπόν συσχέτιση της ψυχικής υγείας με τους δείκτες της φτώχειας συμπεριλαμβανομένου και του χαμηλού επιπέδου μόρφωσης. Το χαμηλό επίπεδο ψυχικής υγείας σχετίζεται επίσης με τις ραγδαίες κοινωνικές μεταβολές, τις στρεσογόνες συνθήκες εργασίας, τον διαχωρισμό των φύλων , τον κοινωνικό αποκλεισμό, τον ανθυγιεινό τρόπο ζωής , την βία και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η προαγωγή της ψυχικής υγείας εξαρτάται κατά το μεγαλύτερο μέρος από τις πολυτομεακές στρατηγικές. Αυτές περιλαμβάνουν εξειδικευμένους τρόπους προαγωγής όπως:
· Παρεμβάσεις από την πρώιμη παιδική ηλικία ( από την κυοφορία )
· Υποστήριξη της παιδικής ηλικίας με προγράμματα ανάπτυξης δεξιοτήτων
· Κοινωνικοοικονομική ενίσχυση των γυναικών
· Κοινωνική υποστήριξη των ηλικιωμένων
· Προγράμματα για τους ευπαθείς πληθυσμούς (μειονότητες, μετανάστες κ.λπ)
· Στα σχολεία ανάπτυξη προγραμμάτων που προάγουν την ψυχική υγεία
· Παρεμβάσεις προστασίας της ψυχικής υγείας στον χώρο εργασίας
· Βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης (π.χ κατοικία )
· Προγράμματα πρόληψης της βίας
· Αναπτυξιακά προγράμματα σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών
Εκείνο τελικά που απαιτείται για να γίνουν όλα αυτά είναι να αυξηθούν οι δαπάνες για την ψυχική υγεία όπως και η ανάπτυξη των δομών και των υπηρεσιών παροχής ψυχικής υγείας, ώστε να έχουν ένα πιο ανθρώπινο πρόσωπο και να είναι πιο αποτελεσματικές.