Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Το χύμα τσίπουρο ανάβει -και πάλι- φωτιές

ImageΝέο κύκλο αντιπαράθεσης μεταξύ πολιτικών παραγόντων και παραγωγών προκαλεί η διάθεση χύμα τσίπουρου στην αγορά.
Σε αναφορά που κατέθεσε προς τους υπουργούς Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο και Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Σκανδαλίδη, ο βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ και τέως υπουργός, Θανάσης Νάκος κάνει λόγο για τις ανεξέλεγκτες, όπως υποστηρίζει, διαστάσεις που έχει λάβει το πρόβλημα κυκλοφορίας και τυποποίησης χύμα τσίπουρου.
Σύμφωνα με τον βουλευτή η σημερινή  πραγματικότητα σχετικά με την
παραγωγή νόμιμου τσίπουρου αλλά και του καθεστώτος των «διημέρων», έχει εξαιρετικά αρνητικά αποτελέσματα στα φορολογικά έσοδα της χώρας και δημιουργεί επικίνδυνες καταστάσεις για τη δημόσια υγεία.
Με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, σημειώνει ο κ. Νάκος, σήμερα καταστρατηγείται κάθε έννοια ανταγωνισμού, αποθαρρύνονται οι νέες επενδύσεις και δημιουργούνται  σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία των καταναλωτών.  Το τελευταίο χρονικό διάστημα η αγορά έχει κατακλυσθεί από προϊόντα χύμα τσίπουρου, τα οποία δεν υπόκεινται στους απαραίτητους υγειονομικούς  ελέγχους και δημιουργούν κινδύνους για τη δημόσια υγεία, εξαιτίας παράνομα εισαγομένου αλκοόλ από τρίτες χώρες, τη χρησιμοποίηση διαφόρων φρούτων για την απόσταξη, αλλά  και την συσκευασία σε πλαστικές φιάλες.
Η παραγωγή και διακίνηση χύμα τσίπουρου, όπως και γενικότερα χύμα αλκοολούχων ποτών, συνεχίζει ο κ. Νάκος, έχει ακόμη αρνητική επίδραση στα φορολογικά έσοδα. Η Ελλάδα, συνέπεια της έλλειψης οποιασδήποτε μορφής ελέγχου, έχει απώλειες  κατ΄εκτίμηση των Αγροτικών Συνεταιρισμών περισσοτέρων από 80.000.000 ευρώ ετησίως από την παραγωγή και κυκλοφορία μη εμφιαλωμένου τσίπουρου. Αυτό το ποσό είναι πολλαπλασίως μεγαλύτερο από τα αναμενόμενα έσοδα από τις τρεις τελευταίες αυξήσεις του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, που επιβλήθηκαν το 2010 στα οινοπνευματώδη ποσά. Επομένως, μία πολιτική που θα στοχεύει στον έλεγχο των παραβιάσεων, είτε φορολογικών, είτε υγειονομικών θα έχει πολλαπλάσια θετικά αποτελέσματα, από τις αυξήσεις των ειδικών φόρων στα εμφιαλωμένα ποτά, που νόμιμα κυκλοφορούν στην αγορά.
Για όλους τους παραπάνω λόγους ο κ. Νάκος, ζητά από τους αρμόδιους Υπουργούς να εντατικοποιήσουν τους απαραίτητους ελέγχους, ώστε να εξασφαλιστεί η κυκλοφορία προϊόντων, που θα ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των καταναλωτών.

Οξύτατη απάντηση από τους αμβυκούχους
Η απάντηση ήρθε άμεσα από την Ομοσπονδία Συλλόγων Αμβυκούχων Αμπελοκαλλιεργητών Ελλάδας που με ανακοίνωσή της τονίζει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό της παραγωγής χύμα τσίπουρου προορίζεται για ίδια κατανάλωση, ενώ οι μικρές ποσότητες (8-10%) διατίθενται στην κατανάλωση, σύμφωνα με τις διατάξεις της πολιτείας, σε χύμα μορφή.  Η ομοσπονδία σημειώνει, επίσης, ότι το σύνολο της παραγωγής υπόκειται σε τακτικό έλεγχο τόσο στη διαδικασία της νόμιμης απόσταξης όσο και στην ποιότητα από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.
Επίσης, σε έντονο ύφος, καλεί τον βουλευτή «να βλέπει το δάσος που είναι το ένα τρίτο της Ελληνικής Αγροτιάς και όχι το υψηλό και χοντρό δέντρο που οι ρίζες του φθάνουν και τρέφονται και από το δάσος».
Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Ομοσπονδία Συλλόγων Αμβυκούχων Αμπελοκαλλιεργητών Ελλάδας που υπογράφει ο πρόεδρός της, Δημήτρης Στεργίου έχει ως εξής:
«Η Διοίκηση της Ομοσπονδίας Συλλόγων Αμβυκούχων – Αμπελοκαλλιεργητών Ελλάδος ενημερώνουμε για μια φορά ακόμη, την Εφημερίδα και το κοινό του Βόλου, καθώς και τους Υπουργούς και πολιτικό κόσμο της χώρας μας, σε όσους μας έχει καταγγείλει ο Βουλευτής και πρ. Υπουργός κ. Αθαν. Νάκος.
1. Τυποποίηση του Παραδοσιακού Τσίπουρου (παρά την επιθυμία μας δεν επιτρέπεται) από τις αποστάξεις 8-10% και μόνο, διατίθεται στην κατανάλωση, σύμφωνα με τις διατάξεις της πολιτείας σε Χύμα μορφή. Ο κύριος κορμός των αποστάξεων είναι για ιδία χρήση, για την οικογένεια του παραγωγού, επί αμνημονεύτων χρόνων, και που είναι συνδεδεμένο με τα ήθη και έθιμα της κουλτούρας μας.
2. Το γνήσιο αυτό απόσταγμα, που αγάπησε ο λαός μας, υπόκειται σε τακτικό έλεγχο τόσο στη διαδικασία της νόμιμης απόσταξης, όσο και στην ποιότητα, από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών, κυρίως στα αποστάγματα που διατίθενται στην αγορά. Μέχρι σήμερα κανένα πρόβλημα δεν είχαμε στο παραδοσιακό μας Τσίπουρο, αλλά αντιθέτως, στις γνωστές Μπόμπες των εισαγωμένων και στις παραγωγές των αναξέλεγκτων μεγάλων συμφερόντων, των γνωστών «ΚΑΡΤΕΛ».
3. Όσο για το φορολογικό θέμα, είμαστε Έλληνες Αγροτοπαραγωγοί και στηρίζουμε την Οικονομία της χώρας μας, σε ότι η πολιτεία μας ορίζει, πριν ακόμη αποστάξουμε, και ας είναι για ιδία χρήση.
4. Εμείς δεν εισάγουμε Αλκοόλ κ. Νάκο, παρά μόνο αποστάζουμε την δική μας παραγωγή, ποτισμένη με άφθονο ιδρώτα, και ούτε χρησιμοποιούνται, πλέον, πλαστικές φιάλες.
5. Συνεχώς, ο κ. Νάκος, στο δημοσίευμά του, μας μπερδεύει, με τα εμφιαλωμένα ποτά, που είναι προϊόν άλλου κλάδου, των γνωστών μεγαλοποτοποιών και των νέων Αποσταγματοποιών. Ο διαχωρισμός είναι ότι εμείς είμαστε αγρότες παραγωγοί, και αποστάζουμε μόνο από τα Στέμφυλα της Αμπέλου, όπως μας ορίζουν οι κείμενες διατάξεις του κράτους.
6. Τέλος παρακαλούμε τον κ. Βουλευτή, που ήταν και Υπουργός της χώρας μας, να βλέπει το δάσος που είναι το ένα τρίτο της Ελληνικής Αγροτιάς και όχι το υψηλό και χοντρό δέντρο που οι ρίζες του φθάνουν και τρέφονται και από το δάσος.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος
Δημήτρης Στεργίου»