Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Κατοχυρώνει τα 53 λεπτά το σύσπορο βαμβάκι

ImageΣτο άλλο άκρο επιχείρησαν να οδηγήσουν τις τιμές του σύσπορου βαμβακιού την εβδομάδα που πέρασε δύο από τις μεγαλύτερες εκκοκκιστικές επιχειρήσεις της Θεσσαλίας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας Agrenda, η προσπάθειά τους δεν διευκολύνθηκε βέβαια από τις ευνοϊκές για τους παραγωγούς εξελίξεις των τελευταίων 24ώρων, τόσο στα
διεθνή χρηματιστήρια εμπορευμάτων, όσο και στην ισοτιμία ευρώ/δολαρίου. Πιο συγκεκριμένα, οι εκκοκκιστές Καραγιώργος και Μάρκου, που διατηρούν κάτι παραπάνω από το 50% της δυναμικότητας εκκόκκισης στη Θεσσαλία, προσπάθησαν στις αρχές της περασμένης εβδομάδας να καθηλώσουν τις τιμές παραγωγού στα 47 λεπτά και σε μεγάλη απόσταση από την αντίστοιχη διεθνή τιμή, που την Πέμπτη προσέγγισε τα 102,75 σεντς/λίμπρα (Νέα Υόρκη) και η οποία μεταφράζεται για το σύσπορο σε 57 λεπτά το κιλό.


Το παιχνίδι θυμίζει σκληρό πόκερ, καθώς οι δύο εκκοκκιστές διαθέτουν υποδομές και ικανοποιητική ρευστότητα και εκτιμούν ότι θα καταφέρουν να βάλουν τη δική τους σφραγίδα στις τιμές αγοράς.
Το παιχνίδι των δύο δεν φαίνεται να ακολουθούν οι υπόλοιποι εκκοκκιστές, καθώς η ΔΑΚΑΡ και ο «Πηλέας» έδιναν στη διάρκεια της εβδομάδας 53 λεπτά, ενώ ο «Καρπός» και ο «Επίλεκτος» ακολουθούσαν κατά πόδας με 51 λεπτά. Οι παραπάνω τιμές αφορούν σε παραλαβή από το χωράφι. Στην περίπτωση της παράδοσης στο εκκοκκιστήριο θα πρέπει να προστεθούν 3 λεπτά.
Οι μέχρι στιγμής εξελίξεις δείχνουν ξεκάθαρα ότι οι δύο μεγάλοι, που φέτος έχουν νοικιάσει και τα εκκοκκιστήρια της ΕΑΣ Λάρισας, θα υποχρεωθούν να βάλουν νερό στο κρασί τους.
Είναι πάντως σαφές ότι οι δύο επιχειρήσεις θέλησαν να αξιοποιήσουν τις κρίσιμες εβδομάδες για τη συγκομιδή και διάθεση του βάμβακος, δηλαδή το διάστημα που απομένει μέχρι τα τέλη του Οκτώβρη, γι’ αυτό και προχώρησαν από την περασμένη Τρίτη σε «βίαιη προσαρμογή» των τιμών αγοράς του σύσπορου προϊόντος.
Έτσι, ενώ οι πρώτες παραλαβές από περιφερειακούς παίκτες αναφέρουν τιμές από 53 ως και 57 λεπτά το κιλό (στο σύσπορο), ξαφνικά και με αφορμή την ελαφρά πίεση που δέχονται οι τιμές στα χρηματιστήρια, κυρίως από εξωγενείς παράγοντες, οι δύο εκκοκκιστές ανακοίνωσαν την προηγούμενη Τρίτη κλειστή τιμή στα 47 λεπτά..
Με το δίλημμα «ή κλειστή τιμή στα 47 λεπτά ή ανοικτή τιμή και όπου κάτσει», επιδίωκαν να μονοπωλήσουν την αγορά συσπόρου και να κερδίσουν σε βάρος των παραγωγών ό,τι δεν κατάφεραν πέρσι λόγω των προπωλήσεων για τις οποίες είχαν δεσμευτεί σε τιμές πολύ χαμηλότερες απ’ όπου κινήθηκε τελικά η αγορά.
Σε αυτό το κλίμα, στις τάξεις των παραγωγών γίνονται τώρα συζητήσεις για κοινή στάση με στόχο τη διάθεση του προϊόντος βάσει των τιμών που διαμορφώνονται στα χρηματιστήρια, ενδεχομένως με ένα–δύο λεπτά χαμηλότερα.