Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

ΝΑΣΑ : Ετοιμάζεται πάλι για το ‘βόλτα’ στο φεγγάρι

astronaut nasa ΝΑΣΑ : Ετοιμάζεται πάλι για το βόλτα στο φεγγάριΑποστολή στη Σελήνη ετοιμάζει η ΝΑΣΑ. Οι αστρονόμοι φιλοδοξούν να αναλύσουν καλύτερα το εσωτερικό του φεγγαριού καθώς και τον τρόπο δημιουργίας του.

Η αποστολή, που φέρει την ονομασία GRAIL (Gravity Recovery and Interior Laboratory), αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα(χθες) το μεσημέρι. Συγκεκριμένα, θα εκτοξευθούν δύο δορυφόροι από το Ακρωτήριο
Κανάβεραλ εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν. Τους δορυφόρους θα μεταφέρει ένας από τους πλέον σύγχρονους πυραύλους που διαθέτει η ΝΑΣΑ.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της ΝΑΣΑ, σκοπός της αποστολής είναι η κατανόηση της θερμικής εξέλιξης του δορυφόρου της Γης, η χαρτογράφηση του πεδίου βαρύτητας της Σελήνης και η χαρτογράφηση της δομής του πυρήνα και της λιθόσφαιρας, κάτι που θα συμβάλει στην κατανόηση του εσωτερικού πυρήνα της Σελήνης, κατά πόσον δηλαδή είναι στερεός ή υγρός, ή ακόμη ένας συνδυασμός των δύο, όπως και ποια στοιχεία περιέχει.
Αυτό θα συμβάλει στην καλύτερη κατανόηση όχι μόνο της Σελήνης αλλά και άλλων ουράνιων σωμάτων με βραχώδη ή συμπαγή πυρήνα.
«Τα επόμενα πέντε χρόνια ίσως να χρειαστεί να ξαναγράψουμε τα βιβλία που αναφέρονται στους στερεούς πλανήτες», δήλωσε ο Sami Asmar, εκ των υπευθύνων της αποστολής GRAIL της ΝΑΣΑ.
Οι δύο δορυφόροι θα χρειαστούν μήνες να φθάσουν στο φεγγάρι, καθώς θα κινούνται με πολύ χαμηλή ταχύτητα για εξοικονόμηση καυσίμων. Αναμένεται ότι θα φθάσουν στον προορισμό τους περί το τέλος Δεκεμβρίου. Στη συνέχεια, θα αφοσιωθούν στην αποστολή τους, η οποία θα διαρκέσει περίπου 90 μέρες.

http://www.onlycy.com/