Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

«Ανούσια» η δημοσίευση των μεγαλοοφειλετών του δημοσίου λέει το ΕΒΕΑ


Για μέτρο εντυπωσιασμού που δεν πρόκειται να φέρει κανένα αποτέλεσμα, έκανε λόγο ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), Κωνσταντίνος Μίχαλος, αναφερόμενος στη δημοσίευση στο διαδίκτυο των επωνυμιών των επιχειρήσεων που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη
προς το Δημόσιο.
«Η δημοσίευση των ονομάτων των μεγαλοοφειλετών του δημοσίου, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι οι οφειλές αυτές θα πληρωθούν», δήλωσε και πρόσθεσε ότι στη λίστα υπάρχουν επιχειρήσεις που χρόνια έχουν σταματήσει την λειτουργιά τους, που είναι ανενεργές, που έχουν πτωχεύσει ή ακόμη που λόγω της κρίσης αδυνατούν να καταβάλουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους. 
Υπολογίζεται ότι από τα 30 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων οφειλών (όσες ήταν μέχρι πέρυσι, καθώς πλέον έχουν εκτοξευτεί στα 42 δισ. ευρώ) μόλις 8 με 10 δισ. ευρώ είναι εισπράξιμα. Μεταξύ άλλων, στη λίστα του υπουργείου βρίσκονται επιχειρήσεις που τελούν υπό εκκαθάριση ή δεν υπάρχουν πια, όπως η υπό εκκαθάριση παλαιά Τράπεζα Κρήτης η οποία οφείλει 158,1 εκατ. ευρώ αλλά και η «Γραμμή ΑΕ» του Γ. Κοσκωτά η οποία χρωστά 77,9 εκατ. ευρώ, το Μινιόν και η πτωχευμένη Ασπίς. 
«Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει ότι ακριβώς αυτές τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο, είχε χρησιμοποιήσει ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, προεκλογικά, για να τεκμηριώσει το περιβόητο πλέον ‘λεφτά υπάρχουν’, που βέβαια ουδέποτε επαληθεύτηκε. Είναι λοιπόν απορίας άξιον γιατί ο υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος, επαναφέρει το μέτρο τώρα και αναλώνει άσκοπα τις δυνάμεις του σε δράσεις που αποδεδειγμένα δεν θα επιφέρουν αποτελέσματα», δήλωσε.
Πρόταση του Επιμελητηρίου, είναι να θεσμοθετηθεί η ετήσια δημοσιοποίηση των εισοδημάτων όλων των φυσικών προσώπων, όπως άλλωστε γίνεται ήδη με την δημοσίευση των ισολογισμών των επιχειρήσεων. «Και αν ο κ. Βενιζέλος επιμείνει στη θέση του ότι η δημοσίευση των ονομάτων των μεγαλοοφειλετών θα επιφέρει ουσιαστικό αποτέλεσμα, τότε ας αρχίσει τη δράση του από τον μεγαλύτερο των μεγαλύτερων, τον ΟΣΕ Αναμένουμε να δούμε τι θα πράξει», τόνισε ο κ. Μιχαλος.