Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Ανακοίνωση σχετικά με ελέγχους βόειου κρέατος προέλευσης Γαλλίας


Από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνονται τα εξής:
    Την Τετάρτη 13.07.2011 η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και  Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας  ενημερώθηκε μέσω του ΕΦΕΤ για τη διακίνηση στην Ελληνική αγορά βόειου κρέατος προέλευσης Γαλλίας, στο οποίο ανευρέθηκε ο μικροοργανισμός E.coli O157:H7.
Η αρχική κοινοποίηση έγινε στις 30.06.2011 μέσω του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης (RASSF) από τις Βελγικές Αρχές, που ανίχνευσαν το συγκεκριμένο μικροοργανισμό, σε κρέας της εταιρείας «SA LANCIER», του οποίου η πρώτη ύλη προερχόταν από το σφαγείο «GROUP BIGARD» της Γαλλίας.
    Ακολούθως στις 12.07.2011 οι Γαλλικές αρχές κοινοποίησαν μέσω του RASSF ότι μία ποσότητα των ανωτέρω κρεάτων είχε διακινηθεί και στην Ελλάδα.
     Άμεσα στις 13.07.2011 μόλις ελήφθη το RASSF, με εντολή του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Δημήτριου Ευθυμιάδη, κτηνίατροι του τμήματος Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, διενήργησαν έλεγχο στις επιχειρήσεις που είχαν εισάγει τις συγκεκριμένες παρτίδες βόειου κρέατος.
Στην πρώτη επιχείρηση τεμαχισμού και μεταποίησης κρέατος βρέθηκε όλη η ποσότητα των 42,8 κιλών που είχε εισαχθεί, η οποία δεσμεύτηκε και καταστράφηκε με αποτέφρωση στις 14.07.2011, σε εγκεκριμένη εγκατάσταση σύμφωνα με την Κοινοτική νομοθεσία.
    Στη δεύτερη επιχείρηση τεμαχισμού και εμπορίας νωπού κρέατος είχαν εισαχθεί 173,8 κιλά στις 16.06.2011 τα οποία διατέθηκαν στη λιανική πώληση στις 20.06.2011, οπότε και καταναλώθηκαν μέχρι την ημερομηνία κοινοποίησης του ALERT στην Υπηρεσία μας.
   Τονίζεται ότι σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) δεν παρατηρήθηκε κανένα κρούσμα στους καταναλωτές, που να συνδέεται με τον συγκεκριμένο μικροοργανισμό κατά το τελευταίο διάστημα.