Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Συνάντηση Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας με το Γενικό Πρόξενο της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη


Συνάντηση Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας με το Γενικό Πρόξενο της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο διήμερης εθιμοτυπικής επίσκεψης στην Πιερία
    Με την επίσκεψή του στην Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, κ. Σοφία Μαυρίδου,  ξεκίνησε το
διήμερο πρόγραμμα φιλοξενίας  του  στην Πιερία από την Αντιπεριφερειάρχη,  ο Γενικός Πρόξενος της Ρωσίας  στη Θεσσαλονίκη, κ. Αλεξέι Ποπόβ.
     Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας υποδέχθηκε την Τρίτη 12 Ιουλίου 2011 στις 10 το πρωί στο γραφείο της στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας τον κ. Ποπόβ και αφού τον καλωσόρισε θερμά πραγματοποίησε  μια εμπεριστατωμένη παρουσίαση της ιστορίας του τόπου με αναλυτική αναφορά στα αξιοθέατα της περιοχής, τις φυσικές τοποθεσίες, τους θρησκευτικούς και αρχαιολογικούς χώρους, ενώ αναφέρθηκε  και στους διαχρονικούς δεσμούς φιλίας των δύο λαών.
     Η κ. Μαυρίδου  επικεντρώθηκε στις  προοπτικές συνεργασίας με τη Ρωσία στους τομείς του τουρισμού, των εξαγωγών και των επενδύσεων.  Με κοινό παρονομαστή τις θρησκευτικές καταβολές των δύο λαών, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας τόνισε ότι η Πιερία  μπορεί να αποτελέσει ιδανικό προορισμό για θρησκευτικό τουρισμό καθώς η περιοχή πλαισιώνεται από πληθώρα μοναστηριών και εκκλησιών.
     Στον τομέα των εξαγωγών ,  η ανάδειξη  των προϊόντων του  τοπικού αγροτικού καλαθιού της Πιερίας στη Ρωσική αγορά είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδιθεί, υπογράμμισε η κ. Μαυρίδου. Όπως είπε,  η  αντιμετώπιση γραφειοκρατικών σκοπέλων μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην προώθηση των πιερικών προϊόντων στη Ρωσία. Για το κεφάλαιο επενδύσεις, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας ενημέρωσε ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος και μεγάλα περιθώρια για έργα που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη του τόπου και που υπάγονται στο στρατηγικό σχεδιασμό της Π.Ε.Πιερίας, όπως είναι η αξιοποίηση των Αλυκών Κίτρους για τη δημιουργία ενός σύγχρονου κέντρου θεραπευτικού & ιαματικού τουρισμού, η  εγκατάσταση ενός μοντέρνου προπονητικού κέντρου στον Κολινδρό ή/και στον ορεινό όγκο των Πιερίων, που θα αναπτύξει τον αθλητικό τουρισμό με παράλληλη παροχή υπηρεσιών θεραπείας κ.α
     Ο  Γενικός Πρόξενος της Ρωσίας  στη Θεσσαλονίκη, αφού ευχαρίστησε την Αντιπεριφερειάρχη για την πρόσκληση φιλοξενίας και την  υποδοχή,  εξέφρασε το ενδιαφέρον του να γνωρίσει  την Πιερία, τους ανθρώπους της, τους τοπικούς άρχοντες,   τις τουριστικές υποδομές που διαθέτει και δήλωσε  την πρόθεσή του να συμβάλει  στην περαιτέρω ισχυροποίηση των  ήδη καλών σχέσεων Ελλάδας- Ρωσίας.
    Ο κ. Ποπόβ αναφέρθηκε στις δυνατότητες ανταλλαγών σε τουριστικό και οικονομικό επίπεδο. Παράλληλα, επεσήμανε ότι η Πιερία διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι άλλων νομών που θα πρέπει να αξιοποιηθούν σωστά.  Αναλυτικότερα, για το θέμα του τουρισμού, ενημέρωσε ότι  ο Ρώσος τουρίστας έχει ανεβάσει τον πήχη και πλέον αναζητά περισσότερα από το   δίπτυχο " ήλιος-θάλασσα", επισημαίνοντας την ανάγκη ανάπτυξης και άλλων, εναλλακτικών μορφών τουρισμού, και κυρίως του προσκυνηματικού, του   θρησκευτικού και του  περιηγητικού, που  θα  μπορούσαν να προσελκύσουν Ρώσους Τουρίστες.
      Ο  Γενικός Πρόξενος της Ρωσίας  εμφανίσθηκε αισιόδοξος για τα αποτελέσματα της συνάντησης, υποσχέθηκε ότι θα κάνει το καλύτερο δυνατόν για να υπάρξει   συνέχεια  στο διάλογο και στη συνεργασία που εγκαινιάστηκε με αυτή την επίσκεψη.
     Το παρών στη συνάντηση έδωσαν οι  Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Π.Ε.Πιερίας,  Δημήτρης Τσιμήτρης και Γρηγόρης Παπαχρήστος, ο Επιστημονικός Συνεργάτης της Π.Ε. Πιερίας, Δημήτρης Ρουκάς,  οι  Ειδικοί  Συνεργάτες της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, Θάνος Μπαρμπαγεωργόπουλος και Παναγιώτης Τερζόπουλος καθώς και οι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι Παναγιώτης Καζάς, Θεόδωρος Αγοραστός,
Παύλος Μπασδάρας  και  Μαρία Ναβροζίδου.
      Στο τέλος,  ως ανάμνηση της συνάντησης,  η κ. Μαυρίδου  και ο κ. Ποπόβ αντάλλαξαν αναμνηστικά  δώρα.
        Στη συνέχεια η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας συνόδευσε το Γενικό Πρόξενο της Ρωσίας στο προγραμματισμένο ραντεβού που είχαν στη Μητρόπολη Κατερίνης, όπου και συναντήθηκαν με τον  Αρχιμανδρίτη  π. Ιωακείμ Οικονομίκο. Αμέσως μετά μετέβησαν στο δημαρχείο Πύδνας-Κολινδρού, όπου επισκέφθηκαν το Δήμαρχο κ. Ευάγγελο Πολύζο, ενώ αργότερα ο κ. Ποπόβ ξεναγήθηκε στα αρχαία της Βόρειας Πιερίας.