Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Επιστολή του Αν. Περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας Δ. Ψωμιάδη στον Πρωθυπουργό

 Επιστολή του Αν. Περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας Δ. Ψωμιάδη στον Πρωθυπουργό για το θέμα του εορτασμού της επετείου των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Κ. Μακεδονίας

Επιστολή στον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου έστειλε ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Διονύσης Ψωμιάδης  σχετικά με την οργάνωση των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της επετείου των 100 χρόνων από τη απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και άλλων περιοχών της Κεντρικής Μακεδονίας, με τους Βαλκανικούς Πολέμους του ’12-‘13.
Στην επιστολή του ο Αν. Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας Δ.  Ψωμιάδης επισημαίνει ότι «το 2012 δεν είναι μόνο η χρονιά της Θεσσαλονίκης. Πρέπει να γίνει η χρονιά ολόκληρης της Μακεδονίας. Είναι μια μοναδική ευκαιρία για να ενισχύσουμε την εξωστρέφεια της Περιφέρειάς μας, να προωθήσουμε την οικονομική και τουριστική ανάπτυξη, να δώσουμε στον τόπο μας την ηγετική θέση που του ανήκει στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».
Ο κ. Δ. Ψωμιάδης κάνει λόγο για αδικαιολόγητη αδράνεια που προκαλεί έντονους προβληματισμούς και ανησυχίες και τονίζει ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη, προσκαλώντας όλους τους δημάρχους της περιοχής, για τον καλύτερο δυνατό συντονισμό των δράσεών τους, σε μια κοινή κατεύθυνση. «Κοινή διαπίστωση όλων των εμπλεκομένων φορέων είναι, ότι η μέχρι σήμερα απουσία οποιουδήποτε κεντρικού στρατηγικού σχεδιασμού, λειτουργεί ως τροχοπέδη για τη διαμόρφωση ενός προγράμματος αντάξιου της σπουδαιότητας της επετείου», υπογραμμίζει ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης και επισημαίνει ότι «το κορυφαίο γεγονός δεν πρέπει να υποβαθμιστεί, αλλά αντίθετα, να αποτελέσει το έναυσμα για την αναγέννηση της Μακεδονίας, για μια σειρά επενδυτικών πρωτοβουλιών, που θα βάλουν την περιοχή σε τροχιά ανάπτυξης». «Αντιλαμβανόμαστε όλοι τη δυσμενή οικονομική κατάσταση της χώρας και σε καμία περίπτωση δεν επιδιώκουμε την αλόγιστη σπατάλη δημοσίου χρήματος», σημειώνει ο κ. Ψωμιάδης.
Ο Αν. Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας στην επιστολή του ζητά από τον Πρωθυπουργό να τεθεί επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής για τους εορτασμούς του 2012 καθώς για τη Θεσσαλονίκη, την Κεντρική Μακεδονία, δεν υπάρχουν πλέον χρονικά περιθώρια. «Πρέπει να τρέξουμε, αν θέλουμε το 2012 να σηματοδοτήσει ένα νέο ξεκίνημα για τον τόπο μας», καταλήγει ο κ. Ψωμιάδης.
Το πλήρες κείμενο της επιστολής του Αναπληρωτή Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Δ. Ψωμιάδη έχει ως εξής:
«Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,
Σε λίγους μήνες η Θεσσαλονίκη και ολόκληρη η Κεντρική Μακεδονία γιορτάζουν τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την Απελευθέρωσή τους, με τους νικηφόρους Βαλκανικούς Πολέμους των ’12 – ’13.
Το 2012 σηματοδοτεί ένα κορυφαίο ιστορικό, κοινωνικό, πολιτισμικό και πολιτικό γεγονός, υπερτοπικής εμβέλειας, το οποίο πρέπει να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την ανάπτυξη της Μακεδονίας, με προοπτική τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου της Μακεδονικής γης.
Το 2012 δεν είναι μόνο η χρονιά της Θεσσαλονίκης. Πρέπει να γίνει η χρονιά ολόκληρης της Μακεδονίας.
Είναι μια μοναδική ευκαιρία για να ενισχύσουμε την εξωστρέφεια της Περιφέρειάς μας, να προωθήσουμε την οικονομική και τουριστική ανάπτυξη, να δώσουμε στον τόπο μας την ηγετική θέση που του ανήκει στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Στο πλαίσιο αυτό, πήραμε την πρωτοβουλία να συγκαλέσουμε την Τετάρτη 13 Ιουλίου, ευρεία σύσκεψη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προσκαλώντας όλους τους δημάρχους της Περιφέρειάς μας, για τον καλύτερο δυνατό συντονισμό των δράσεών μας, σε μια κοινή κατεύθυνση.
Κοινή διαπίστωση όλων των εμπλεκομένων φορέων είναι, ότι η μέχρι σήμερα απουσία οποιουδήποτε κεντρικού στρατηγικού σχεδιασμού, λειτουργεί ως τροχοπέδη για τη διαμόρφωση ενός προγράμματος αντάξιου της σπουδαιότητας της επετείου.
Η Πολιτεία πρέπει να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της κ. Πρωθυπουργέ.
Αντιλαμβανόμαστε όλοι τη δυσμενή οικονομική κατάσταση της χώρας και σε καμία περίπτωση δεν επιδιώκουμε την αλόγιστη σπατάλη δημοσίου χρήματος.
Ωστόσο, είναι προφανές, ότι αυτό το κορυφαίο γεγονός δεν πρέπει να υποβαθμιστεί, αλλά αντίθετα, να αποτελέσει το έναυσμα για την αναγέννηση της Μακεδονίας, για μια σειρά επενδυτικών πρωτοβουλιών, που θα βάλουν την περιοχή σε τροχιά ανάπτυξης.
Η πραγματικότητα είναι, πως εδώ και δύο χρόνια, έχουμε μείνει στα λόγια. Οι πρωτοβουλίες που ανέλαβε η κ. Τζάκρη παλαιότερα, ως υφυπουργός Εσωτερικών, δεν είχαν συνέχεια.
Παρατηρείται, δυστυχώς, μια αδικαιολόγητη αδράνεια που προκαλεί έντονους προβληματισμούς και ανησυχίες.
Η Πολιτεία οφείλει άμεσα να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Εάν καθυστερήσουμε κι άλλο, θα χάσουμε τον προσανατολισμό μας, θα χάσουμε την πυξίδα που μπορεί να μας οδηγήσει στο δρόμο της ανάπτυξης.
Σας καλώ να τεθείτε εσείς ο ίδιος επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής για τους εορτασμούς του 2012, σε μια συμβολική κίνηση που θα αναδεικνύει το προσωπικό σας ενδιαφέρον για την επιτυχία του όλου εγχειρήματος.
Κύριε Πρωθυπουργέ, για τη Θεσσαλονίκη, την Κεντρική Μακεδονία, δεν υπάρχουν πλέον χρονικά περιθώρια.
Πρέπει να τρέξουμε, αν θέλουμε το 2012 να σηματοδοτήσει ένα νέο ξεκίνημα για τον τόπο μας.
Είμαι βέβαιος, πως θα είστε αρωγός στην πανεθνική αυτή προσπάθεια. 
                                                                                                      
                                                                                                     Με εκτίμηση,
Ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης
                                                                                                                                              
Διονύσης Χ. Ψωμιάδης»