Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Επίσκεψη της Αντιπροσωπείας της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο έργο της ενωτικής τάφρου της λίμνης Κορώνειας


Το έργο της ενωτικής τάφρου στη Λίμνη Κορώνεια (2ο χλμ. Λαγκαδικίων – Σχολαρίου) επισκέφθηκε σήμερα Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011 το πρωί  αντιπροσωπεία της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο πλαίσιο της διήμερης
 περιοδείας που πραγματοποιεί με σκοπό την ενημέρωση για την πρόοδο των έργων της
Θεσσαλονίκης που εντάσσονται στο ΕΣΠΑ για την περίοδο 2007-2013.
            Την επιτροπή υποδέχτηκαν στο έργο η Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Κορώνειας Δήμητρα Μπόμπορη, ο Γενικός Διευθυντής Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και συντονιστής του έργου αποκατάστασης της λίμνης Κορώνειας Απόστολος Γιάντσης καθώς και διοικητικά στελέχη και τεχνικοί της Π.Κ.Μ.
            Ο κ. Γιάντσης ενημέρωσε αναλυτικά τα μέλη της αντιπροσωπείας της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τα έργα αποκατάστασης της Λίμνης Κορώνειας, την ευθύνη των οποίων είχε μέχρι πρότινος η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης και έχει πλέον η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Αναφέρθηκε στην οριστική επίλυση των προβλημάτων περιβαλλοντικής ρύπανσης, στη διακοπή της λειτουργίας 19 βιομηχανιών που ρύπαιναν τη λίμνη καθώς και την αποκατάσταση της ομαλής πλέον λειτουργίας 9 βιομηχανιών, με την τήρηση των απαιτούμενων περιβαλλοντικών όρων.
Η αντιπροσωπεία της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενημερώθηκε αναλυτικά από τα αρμόδια στελέχη της Π.Κ.Μ. σχετικά με το έργο της ενωτικής τάφρου της Λίμνης Κορώνειας και σχετικά με την εγκατάσταση των 35 νέων σύγχρονων τηλεμετρικών σταθμών, που επιτρέπει τη συλλογή στοιχείων και αναγκαίων πληροφοριών  για την ποιότητα και ποσότητα των νερών σε όλη τη λεκάνη της λίμνης Κορώνειας. Τονίστηκε ιδιαίτερα ότι το 2009, αυτή την εποχή, η λίμνη Κορώνεια δεν είχε καθόλου νερό, ενώ το 2010 η ποσότητα νερού έφτανε το 1 μ. ενώ το 2011 φτάνει το 1.25 μ.
Τα μέλη της αντιπροσωπείας της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εστίασαν το ενδιαφέρον τους στο έργο του βιολογικού καθαρισμού του Λαγκαδά, την ευθύνη του οποίου έχει ο Δήμος Λαγκαδά, στα αρδευτικά έργα, για τα οποία είναι υπεύθυνα το ΥΠΕΚΑ και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς και στα υπόλοιπα έργα αποκατάστασης της λίμνης, την ευθύνη των οποίων δεν έχει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Στο πλαίσιο της συνεργασίας, οι εκπρόσωποι της Ε.Ε. ρώτησαν τα στελέχη της Π.Κ.Μ. σχετικά με  το ύψος των κονδυλίων που απαιτούνται ακόμη για την ολοκλήρωση των έργων αποκατάστασης καθώς και για το κατά πόσο θα συμβάλουν τα συγκεκριμένα έργα στην αποκατάσταση και αναγέννηση της λίμνης Κορώνειας.
Σχολιάζοντας την επίσκεψη των ευρωβουλευτών στην ενωτική τάφρο, ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Δ. Ψωμιάδης σημείωσε με έμφαση: «Εμείς στους λασπολόγους έχουμε δώσει απαντήσεις με το έργο μας. Το 2003 παραλάβαμε μια άδεια λίμνη.Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης ήταν πιεστικότατος προς τα αρμόδια Υπουργεία και την τέως Περιφέρεια, αλλά κυρίως προς τους συνεργάτες προκειμένου να προωθήσουμε τα θέματα που έδιναν λύσεις σε γραφειοκρατικά ή άλλου είδους εμπόδια. Φθάσαμε σε καλό επίπεδο και ήμασταν οι μόνοι που κάναμε έργα. Το αναγνωρίζουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Για το λόγο αυτό στην παραπομπή της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο, αναφέρονται σαν κύριες αιτίες οι γεωτρήσεις, τα αγροπεριβαλλοντικά προβλήματα και η λειτουργία του βιολογικού του Λαγκαδά. Η δική μας λύση ανέστειλε τα πρόστιμα το 2003 και έγινε αποδεκτή από όλους στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι άλλες αρχές δεν έκαναν τη δουλειά τους σωστά. Τόσο ως Νομαρχία Θεσσαλονίκης, όσο και τώρα ως  Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, είμαστε οι μόνη που κάναμε ένα τεράστιο έργο, γεμίζοντας ξανά τη λίμνη με νερό και σταματώντας ταυτόχρονα τη βιομηχανική ρύπανση. Οι λοιποί εμπλεκόμενοι φορείς δεν έδειξαν ενδιαφέρον για την πορεία του έργου, το καθυστέρησαν και επέδειξαν χαρακτηριστική αδράνεια.»
Οι εκπρόσωποι της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου φάνηκαν ικανοποιημένοι από τη διεξοδική ενημέρωση και από τις απαντήσεις που έλαβαν από τα στελέχη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.