Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Υπουργείο Οικονομικών: Έως τις 5 Αυγούστου η κατάργηση φορέων του δημοσίου


Με τη μορφή τροπολογίας στο νομοσχέδιο για τη δημοσιονομική εξυγίανση θα κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή το σχέδιο της κυβέρνησης για τους οργανισμούς του δημοσίου που καταργούνται.
Η συζήτηση του νομοσχεδίου θα αρχίσει την επόμενη εβδομάδα
στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, με στόχο η κατάργηση των φορέων να έχει γίνει έως τις 5 Αυγούστου.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο, στη διάρκεια του υπουργικού Συμβουλίου υπήρξε κοινή εισήγηση από τους δύο αντιπροέδρους της κυβέρνησης, ώστε οι κατάλογοι με τους υπό κατάργηση φορείς να εισαχθούν ως τροπολογία στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Όπως είπε από το βήμα της Βουλής ο κ. Βενιζέλος, «η κατάργηση αυτή δεν είναι μόνο μέρος της συμφωνίας μας με τους εταίρους, αλλά αποτελεί και στοιχειώδη ενέργεια εκλογίκευσης του κράτους».
Σχετική επίκαιρη ερώτηση για τους οργανισμούς του δημοσίου είχε απευθύνει στον υπουργό Οικονομικών, ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ., Κώστας Αϊβαλιώτης, ο οποίος προειδοποίησε ότι ο ελληνικός λαός φορτώνεται συνεχώς βάρη, χωρίς να βλέπει ουσιαστική προσπάθεια για την περιστολή των δαπανών. Και αυτό, διότι, όπως κατήγγειλε ο κ. Αϊβαλιώτης, «εξακολουθούν να λειτουργούν περίεργοι οργανισμοί, όπως αυτός για την αποξήρανση της Κωπαϊδας». Μάλιστα, ο κ. Αϊβαλιώτης, κάλεσε τον υπουργό να ενημερώσει τη Βουλή σε ποιο ύψος έχει διαμορφωθεί το δημόσιο χρέος.
«Δε θεωρώ ότι αυτή την ώρα η συζήτηση για το δημόσιο χρέος σε απόλυτους αριθμούς βοηθά. Δεν θέλω σήμερα να συζητήσω αυτό το θέμα. Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή. Εκείνο που πρέπει να αναφέρουμε είναι το ύψος των δανειακών υποχρεώσεων της Ελλάδας και αυτή είναι μία συζήτηση, που θα γίνει στη Βουλή», απάντησε ο κ. Βενιζέλος.
Ο υπουργός Οικονομικών, ρωτήθηκε και για το ύψος της δημόσιας ακίνητης περιουσίας. Όπως είπε, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου με βάση στοιχεία του 2009 για τις αντικειμενικές αξίες, η ακίνητη αυτή περιουσία ανέρχεται σε περίπου 285 δισ. ευρώ. Ο κ. Βενιζέλος, επισήμανε, πως με βάση και πάλι στοιχεία του 2009, η αξία των ιδιωτικών ακινήτων είναι 400 δισ. ευρώ με βάση τις αντικειμενικές τιμές. Άρα ο ιδιωτικός τομέας μαζί με τον δημόσιο έχουν στα χέρια τους περιουσία, που υπερκαλύπτει το χρέος. «Το θέμα είναι πόσο εμπορεύσιμα είναι όλα αυτά», είπε ο κ. Βενιζέλος σημειώνοντας ότι «υπάρχει μία τεράστια ακίνητη περιουσία, που πρέπει να αξιοποιηθεί με τον επωφελέστερο τρόπο, γιατί δεν αρκεί μόνο η προσφορά, αλλά χρειάζεται και η ζήτηση».

http://www.eklogika.gr/news/5452