Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Επιστολή του Αν. Περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας Δ. Ψωμιάδη στους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων για....

 Επιστολή του Αν. Περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας Δ. Ψωμιάδη στους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων για το θέμα του εορτασμού της επετείου των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Κ. Μακεδονίας

Επιστολή στους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων έστειλε ο
Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Διονύσης Ψωμιάδης σχετικά με την οργάνωση των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της επετείου των 100 χρόνων από τη απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και άλλων περιοχών της Κεντρικής Μακεδονίας, με τους Βαλκανικούς Πολέμους του ’12-‘13.
Στις επιστολές του ο Αν. Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας επισημαίνει ότι «το 2012 δεν είναι μόνο η χρονιά της Θεσσαλονίκης. Πρέπει να γίνει η χρονιά ολόκληρης της Μακεδονίας».
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο κ. Ψωμιάδης, «κοινή διαπίστωση όλων των εμπλεκομένων φορέων είναι, ότι η μέχρι σήμερα απουσία οποιουδήποτε κεντρικού στρατηγικού σχεδιασμού, η προκλητική απουσία της Πολιτείας, που λειτουργεί ως τροχοπέδη για τη διαμόρφωση ενός προγράμματος αντάξιου της σπουδαιότητας της επετείου». «Δυστυχώς, μέχρι σήμερα», συνεχίζει ο κ. Ψωμιάδης, «η κυβέρνηση αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες της, φαίνεται πως δεν αντιλαμβάνεται το μέγεθος της ευκαιρίας που μας δίνεται» και καταλήγει ότι «είναι αδιανόητο για τη Θεσσαλονίκη, την Κεντρική Μακεδονία, πέντε μήνες πριν την έλευση του 2012, να μην έχει γίνει τίποτα, να βρισκόμαστε, ουσιαστικά, στο σημείο μηδέν».
Ο Αν. Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας στην επιστολή του ζητά από τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων να παρέμβουν προσωπικά, ώστε να προτάξουν το σημαντικό αυτό θέμα, «που δεν πρέπει επ’ ουδενί να μένει καθηλωμένο στην απαξίωση» και να συνδράμουν αποφασιστικά στην κοινή προσπάθεια.
Ενδεικτικά παρατίθεται το πλήρες κείμενο της επιστολής του Αναπληρωτή Περιφερειάρχη στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Α. Σαμαρά:
«Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,
Η Θεσσαλονίκη και ολόκληρη η Κεντρική Μακεδονία γιορτάζουν το 2012 τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την Απελευθέρωσή τους, με τους νικηφόρους Βαλκανικούς Πολέμους των ’12 – ’13.
Το 2012 σηματοδοτεί ένα κορυφαίο ιστορικό, κοινωνικό, πολιτισμικό και πολιτικό γεγονός, υπερτοπικής εμβέλειας, το οποίο πρέπει να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την ανάπτυξη της Μακεδονίας, με προοπτική τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου της Μακεδονικής γης.
Το 2012 δεν είναι μόνο η χρονιά της Θεσσαλονίκης. Πρέπει να γίνει η χρονιά ολόκληρης της Μακεδονίας.
Είναι μια μοναδική ευκαιρία για να ενισχύσουμε την εξωστρέφεια της Περιφέρειάς μας, να προωθήσουμε την οικονομική και τουριστική ανάπτυξη, να δώσουμε στον τόπο μας την ηγετική θέση που του ανήκει στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Στο πλαίσιο αυτό, πήραμε την πρωτοβουλία να συγκαλέσουμε την Τετάρτη 13 Ιουλίου, ευρεία σύσκεψη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προσκαλώντας όλους τους δημάρχους της Περιφέρειάς μας, για τον καλύτερο δυνατό συντονισμό των δράσεών μας, σε μια κοινή κατεύθυνση.
Κοινή διαπίστωση όλων των εμπλεκομένων φορέων είναι, ότι η μέχρι σήμερα απουσία οποιουδήποτε κεντρικού στρατηγικού σχεδιασμού, η προκλητική απουσία της Πολιτείας, που λειτουργεί ως τροχοπέδη για τη διαμόρφωση ενός προγράμματος αντάξιου της σπουδαιότητας της επετείου.
Δυστυχώς, μέχρι σήμερα η κυβέρνηση αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες της, φαίνεται πως δεν αντιλαμβάνεται το μέγεθος της ευκαιρίας που μας δίνεται.
Αντιλαμβανόμαστε όλοι την τραγική οικονομική κατάσταση της χώρας. Σε καμία περίπτωση δεν επιδιώκουμε την αλόγιστη σπατάλη δημοσίου χρήματος.
Ωστόσο, είναι προφανές, ότι αυτό το κορυφαίο γεγονός δεν πρέπει να υποβαθμιστεί, αλλά αντίθετα, να αποτελέσει το έναυσμα για την αναγέννηση της Μακεδονίας, να βγάλουμε τον τόπο μας από το τέλμα της υπανάπτυξης.
Η σκληρή πραγματικότητα είναι, πως εδώ και δύο χρόνια, οι εξαγγελίες και οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης έχουν μείνει στα λόγια.
Θυμόμαστε όλοι εδώ στη Θεσσαλονίκη, την τ. υφυπουργό Εσωτερικών κ. Τζάκρη να τονίζει, τον Απρίλιο του 2010, πως «ο εορτασμός θα τεθεί υπό διυπουργική εποπτεία, η οποία θα εκφράζεται από τα αρμόδια με τις τελετές και εκδηλώσεις υπουργεία. Η διυπουργική αυτή επιτροπή θα έχει αποφασιστική αρμοδιότητα στον σχεδιασμό, την υλοποίηση και την ολοκλήρωση του εορτασμού». 
Σήμερα, παρατηρείται, δυστυχώς, μια αδικαιολόγητη αδράνεια που προκαλεί πλέον έντονους προβληματισμούς και ανησυχίες.
Η Πολιτεία οφείλει άμεσα να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Εάν καθυστερήσουμε κι άλλο, θα χάσουμε τον προσανατολισμό μας, θα χάσουμε την πυξίδα που μπορεί να μας οδηγήσει στο δρόμο της ανάπτυξης.
Σας καλώ να παρέμβετε προσωπικά και να φέρετε το ζήτημα των εορτασμών του 2012 προς συζήτηση στη Βουλή των Ελλήνων.
Είναι αδιανόητο για τη Θεσσαλονίκη, την Κεντρική Μακεδονία, πέντε μήνες πριν την έλευση του 2012, να μην έχει γίνει τίποτα, να βρισκόμαστε, ουσιαστικά, στο σημείο μηδέν.
Πρέπει να τρέξουμε κ. Πρόεδρε, αν θέλουμε να τιμήσουμε με τη δέουσα σοβαρότητα την ένδοξη ιστορία μας, την εθνική μας κληρονομιά.
Είμαι βέβαιος, πως θα συνδράμετε αποφασιστικά στην προσπάθειά μας αυτή. 
                                                                                                       
                                                                                                     Με εκτίμηση,
Ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης
                                                                                                                                              
Διονύσης Χ. Ψωμιάδης»