Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Εθελοντικοί καθαρισμοί το Μάρτιο στο δέλτα Αξιού

Προσπάθειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης από τον φορέα από τον φορέα διαχείρησης του ΔέλταΠαρά τα αρκετά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο φορέας διαχείρισης του Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα προβαίνει κατά καιρούς και σε αξιόλογες δράσεις, με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος, και συγκεκριμένα της περιοχής natura που είναι υπ’ ευθύνη του, και παράλληλα την ευαισθητοποίηση και συμμετοχή των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

Οι παρακάτω πληροφορίες για τα προβλήματα και τις δράσεις που διαδραματίζονται στην περιοχή του Δέλτα, δόθηκαν από την υπεύθυνη του γραφείου τύπου και δημοσίων σχέσων, Λία Παπαδράγκα.

Στον επόμενο μήνα θα οργανωθούν εθελοντικοί καθαρισμοί στην περιοχή του Δέλτα, όμως οι άνθρωποι του φορέα έχουν να αντιμετωπίσουν και ζητήματα όπως την παράνομη πίστα μότο κρος και την απόθεση αποριμμάτων και μπάζων από ορισμένους στο χώρο όπου λειτουργούσε παλιότερα χωματερή. Και τα δυο βρίσκονται στα όρια Αιγινίου με Νέα Αγαθούπολη, στην Α’ Ζώνη, που αποτελεί περιοχή απόλυτης προστασίας του εθνικού πάρκου.

Ο φορέας έχει φύλακες-επόπτες, οι οποίοι ελέγχουν την περιοχή, δεν έχουν όμως τις δυνατότητες ενός αστυνομίκου. Δεν μπορούν δηλαδή να κάνουν άμεσες καταγγελίες, να δώσουν πρόστιμα ή να πάνε σε αυτόφωρη διαδικασία αυτόν που παρανομεί. Ο ρόλος του φορέα είναι συντονιστικός των υφιστάμενων φορέων, αστυνομίας, περιφέρειας, δασαρχείου, στην ουσία.

Συνήθως οι υποδείξεις του φορέα γίνονται σεβαστές, όμως πρέπει να συνυπολογίζεται ότι ο κάθε φορέας έχει τις δικές του προτεραιότητες. Συνεργασία υπάρχει και με τους δήμους της περιοχής, πρέπει όμως και οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής να αντιληφθούν την αξία της περιοχής και να μην την βλέπουν σαν σκουπιδότοπο.

Πρόκειται για έναν τόπο που αν προσεχθεί, αποτελεί ιδανικό μέρος για αναψυχή, ενώ παράλληλα προσφέρει και υπηρεσίες οικοσυστήματος, όπως αναφέρθηκαν από τους υπεύθυνους του φορέα. Καθαρίζουν και φιλτράρουν το γλυκό νερό, προστατεύουν από πλημμύρες και παράγουν πάρα πολλά αγαθά. Συγκεκριμένα παράγεται το 80%-90% της πανελλαδικής παραγωγής ρυζιού και μυδιών. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Δ.Σ. του φορέα Θεμιστοκλής Κουιμτζής, ότι το δέλτα είναι ίσως και σπουδαιότερος πνεύμονας οξυγόνου για τη Θεσσαλονίκη από το Σέιχ Σου.

ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ
Η χώρα μας είχε την υποχρέωση να κλείσει και να αποκαταστήσει τις χωματερές. Έτσι και η χωματερή του Αιγινίου είχε κλείσει και μέχρι το Μάρτιο είχαν μαζευτεί αρκετές ποσότητες σκουπιδιών, ωστόσο υπάρχουν συχνά παράνομες αποθέσεις αποριμμάτων και μπαζών, τα οποία σε διάφορες περιστάσεις έχουν πάρει φωτιά.

Από αυτές τις φωτιές απελευθερώνονται δηλητηριώδη αέρια και αποτελούν ανοιχτή πληγή μέσα στο εθνικό πάρκο. Πολλούς από αυτούς που παράνομα αποθέτουν απορίμματα, τους έχουν πιάσει οι φύλακες, έχουν καταγγελθεί και υποστεί πρόστιμα. Καμιά φορά όμως συμφέρει να πληρώνει κανείς το πρόστιμο, παρά να ευθυγραμίζεται με το νόμο στην Ελλάδα.

Στην εποχή του Καλλικράτη έχουν γίνει συναντήσεις μεταξύ του φορέα και της δημοτικής αρχής Πύδνας-Κολινδρού. Σχέδιο αποκατάστασης της χωματερής υπάρχει, το οποίο πρέπει να χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια και ελπίζουμε να προχωρήσει όπως πρέπει.

Η ΠΙΣΤΑ ΜΟΤΟ ΚΡΟΣ
Κοντά στη χωματερή βρίσκεται και η πίστα Μότο Κρος που είχε κατασκευαστεί παράνομα και είναι παρατημένη εδώ και πολλά χρόνια στη συγκεκριμένη τοποθεσία. Πρόκειται για χώρο όπου έχει τσιμεντωθεί και ακόμα και σήμερα υπάρχουν μοτοσυκλετιστές που την επισκέπτονται και κάνουν άτυπους αγώνες. Αυτό φυσικά προκαλεί μεγάλη όχληση στην ορνιθοπανίδα και τα άλλα είδη της περιοχής.

Για το συγκεκριμένο πρόβλημα είχαν γίνει συζητήσεις με την προηγούμενη δημοτική αρχή, η οποία είχε μάλιστα σχέδια αξιοποίησής της με ένα πιο ήπιο όμως τρόπο.

«ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΕΛΤΑ»
Στο επόμενο διάστημα, οι ενέργειες του φορέα θα επικεντρωθούν στον καθαρισμό του εθνικού πάρκου, με κονδύλια από το δήμο Δέλτα και τον Φορέα. Στην προσπάθεια αυτή θα κληθούν και οι κάτοικοι των γύρω περιοχών, με μια καμπάνια εθελοντικού καθαρισμού για τέσσερα σαββατοκύριακα τον Απρίλιο και τον Μάρτιο. Στις συγκεκριμένες δράσεις έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή, εθελοντικές ομάδες και άλλες οργανώσεις. Τίτλος της καμπάνιας θα είναι, «μια μέρα για το Δέλτα».

ΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗ ΝΕΑ ΑΓΑΘΟΥΠΟΛΗ
Παράλληλα, τακτική δραστηριότητα μέσα στα όρια του εθνικού πάρκου είναι η λειτουργία του παρατηρητήριου στη Νέα Αγαθούπολη, τα πρωϊνά από την Τετάρτη ως και την Κυριακή. Εκεί, οι επισκέπτες μπορούν να δουν από κοντά την άγρια ζωή που εδρεύει στην περιοχή.


http://ellinikifysi.gr/