Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

“Ακριβή” η Δικαιοσύνη


Ιδιαίτερα ακριβή η Δικαιοσύνη, μετά τις αυξήσεις 1000% που επέβαλε η κυβέρνηση στο παράβολο μήνυσης και 500% στη δήλωση παράστασης πολιτικής αγωγής, σύμφωνα με δέκα δικηγορικούς συλλόγους της χώρας που προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Υποστηρίζουν πως είναι αντισυνταγματικές αυτές οι αυξήσεις και για αυτό θα πρέπει να ακυρωθεί η σχετική απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Δικαιοσύνης. Στην προσφυγή τους στο ΣτΕ οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Ιωαννίνων, Άρτας, Σύρου, Κω, Χίου, Αιγίου, Λαμίας, Φλώρινας, Κατερίνης και Αλεξανδρούπολης αναφέρουν πως οι αυξήσεις αποτελούν ουσιαστικά φόρο και συνιστούν δυσμενή διάκριση σε βάρος των οικονομικά ασθενέστερων πολιτών (ανέργων, χαμηλόμισθων, χαμηλοσυνταξιούχων).

Όπως τονίζουν, σε μια ευνομούμενη Δημοκρατία «δεν είναι νοητό ο πολίτης, και ιδίως το θύμα εγκληματικής ενέργειας να πληρώνει στο κράτος συγκεκριμένο ποσό (και μάλιστα ιδιαίτερα υψηλό με βάση την τρέχουσα κοινωνικοοικονομική συγκυρία)», τη στιγμή που η δίωξη του εγκλήματος είναι υποχρέωση του κράτους.

Με τις αυξήσεις που έγιναν και είχαν στόχο, σύμφωνα με την κυβέρνηση, να περιορίσουν το φαινόμενο της δικομανίας των Ελλήνων, αναπροσαρμόστηκαν το παράβολο της μήνυσης από 10 σε 100 ευρώ και το τέλος πολιτικής αγωγής από 10 σε 50 ευρώ ενώ αυξήθηκαν επίσης τα δικαστικά έξοδα στην ποινική διαδικασία και ειδικότερα για την έκδοση αποφάσεων:

α) Του Πταισματοδικείου από 25 σε 50 ευρώ.

β)Του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου από 40 σε 80 ευρώ.

γ) Του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου από 120 σε 360 ευρώ.

δ) Του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων από 120 σε 360 ευρώ.

ε) Του Μικτού Ορκωτού Εφετείου και Πενταμελούς Εφετείου από 250 σε 500 ευρώ.

στ) Των λοιπών Ποινικών Δικαστηρίων από 85 σε 200 ευρώ.


Πηγή: http://www.zougla.gr/