Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

5 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ LEADER ΑΛΙΕΙΑΣ

Για τους νομούς Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Πιερίας -Για επενδύσεις σε παράκτιες και αλιευτικές περιοχές.
Στην Ημαθία περιλαμβάνεται η Δημοτική Κοινότητα Κλειδίου.

Εν μέσω οικονομικής κρίσης, οι ψαράδες και άλλοι επαγγελματίες παράκτιων περιοχών της Δυτικής πλευράς του Θερμαϊκού, έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν ή να συμπληρώσουν το εισόδημά τους, με κονδύλια από το πρόγραμμα "LEADER Aλιείας", προϋπολογισμού περίπου 5 εκατ. ευρώ, για την περίοδο 2007-2013.


Εκτός από ιδιωτικές επενδύσεις, το πρόγραμμα χρηματοδοτεί και δημόσιες, όπως η βελτίωση των δύο αλιευτικών καταφυγίων, της Χαλάστρας και της Παραλίας Κυμίνων, αλλά και η δημιουργία Μουσείων Αλιευτικής Ιστορίας.
Είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα, που η προσέγγιση του προγράμματος Leader εφαρμόζεται σε παράκτιες αλιευτικές περιοχές. Το πρόγραμμα αφορά μια μεγάλη ζώνη, που εκτείνεται ουσιαστικά σε τρεις νομούς (Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Ημαθίας) και περιλαμβάνει 35.000 κατοίκους. 


Οι βασικοί στόχοι του προγράμματος, είναι τρεις: η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, η ανάδειξη της ταυτότητας της περιοχής, η οποία είναι ως επί το πλείστον προστατευόμενη περιβαλλοντικά και η βελτίωση της ποιότητας των παραγόμενων εκεί αλιευτικών προϊόντων. 

Τα ποσοστά ενίσχυσης είναι έως 60% της επένδυσης για τους αλιείς, έως 55% για τους μη αλιείς και 100% για τις δημόσιες επενδύσεις.
Η σύμβαση για την υλοποίηση του τοπικού προγράμματος «Αειφόρος Ανάπτυξη Δυτικής Ακτής Θερμαϊκού Κόλπου», υπεγράφη πρόσφατα μεταξύ του υπουργού Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, Γιάννη Διαμαντίδη και του προέδρου της Ομάδας Τοπικής Δράσης Αλιείας «ΑΝΕΘ», Αριστείδη Αραμπατζή. Το πρόγραμμα εντάσσεται στον Άξονα 4 («Αειφόρος Ανάπτυξη Αλιευτικών Περιοχών») του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας 2007-2013.

Στη συγκεκριμένη περιοχή διατέθηκαν οι περισσότεροι πόροι μεταξύ των οκτώ Τοπικών Προγραμμάτων που εγκρίθηκαν σε πρώτη φάση σε όλη τη χώρα. Συγκεκριμένα, η δημόσια δαπάνη του τοπικού προγράμματος για τη δυτική ακτή του Θερμαϊκού ανέρχεται στο ποσό των 4.990.000 ευρώ. 

Η περιοχή παρέμβασης περιλαμβάνει τις δημοτικές κοινότητες Σίνδου, Καλοχωρίου, Χαλάστρας, Κυμίνων και Ν.Μαλγάρων του Δήμου Δέλτα στο Ν.Θεσσαλονίκης, τη δημοτική κοινότητα Κλειδίου στο Νομό Ημαθίας και τις δημοτικές κοινότητες Κορινού του Δήμου Κατερίνης και Μακρυγιάλου, Μεθώνης, Νέας Αγαθούπολης, και Πύδνας του Δήμου Πύδνας-Κολινδρού στο Νομό Πιερίας.


Στο αμέσως επόμενο διάστημα, η ΑΝΕΘ, σε συνεργασία με την Πιερική Αναπτυξιακή, την Αναπτυξιακή Ημαθίας και τους Δήμους της περιοχής, θα ξεκινήσει διαδικασίες ευρείας δημοσιοποίησης των δράσεων προγράμματος στον τοπικό πληθυσμό της περιοχής παρέμβασης, πριν τη διενέργεια της 1ης προκήρυξης, για την υποβολή επενδυτικών σχεδίων. Η προκήρυξη αναμένεται εντός του πρώτου διμήνου του 2011.


http://www.imerisia-ver.gr