Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

ΠΑΟΚ, μπορείς, μπορείς να ζεσταθείς;


ΜΟΣΧΑ - AΠOΣTOΛH: ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΑΚΑΛΕΑΣ

Η έκβαση του Β' Παγκοσμίου Πολέμου κρίθηκε εν πολλοίς από το ρωσικό χειμώνα, που σταμάτησε τους Γερμανούς.

Τι σχέση έχει αυτό με τη σημερινή αναμέτρηση του ΠΑΟΚ με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στο στάδιο «Λουζνίκι»; Την ώρα του αγώνα (19:00, ΑΝΤ1, Sentra 103,3) η εξωτερική θερμοκρασία αναμένεται να βρίσκεται στους -16 βαθμούς Κελσίου, με το συνθετικό χλοοτάπητα να θερμαίνεται προκειμένου η κατάσταση για τους 22 ποδοσφαιριστές και τους πέντε διαιτητές να γίνει σχετικά υποφερτή.
Ο ΠΑΟΚ ταξίδεψε στη Μόσχα κουβαλώντας στις αποσκευές του την ήττα στο πρώτο παιχνίδι (0-1) και για να ζεστάνει τις ελπίδες του για παρουσία του στους «16» του Γιουρόπα Λιγκ θα πρέπει να μπλοκάρει την «καλοκουρδισμένη» μηχανή της ΤΣΣΚΑ, να αντεπεξέλθει στις καιρικές συνθήκες και να καταφέρει να παραβιάσει την αντίπαλη εστία, κάτι που έχει κάνει μόλις μία φορά στα πέντε τελευταία επίσημα παιχνίδια.

Μπορεί οι καιρικές συνθήκες να ισχύουν για όλους και για τις δυο ομάδες, όμως οι παίκτες της ρωσικής ομάδας έχουν ένα μικρό αβαντάζ, καθώς ο χειμώνας στη χώρα τους είναι μέρος της καθημερινότητάς τους, έστω και αν η αγωνιστική δραστηριότητα στη Ρωσία έχει σταματήσει από τα μέσα Δεκέμβρη.

Οι αδυναμίες του «δικέφαλου» απέναντι στην ΤΣΣΚΑ φάνηκαν ξεκάθαρα στο παιχνίδι της Τούμπας, με τους Ρώσους να βγάζουν στο γήπεδο τους αυτοματισμούς τους στην άμυνα (όπου εκτέλεσαν το τεχνικό οφσάιντ χωρίς να προδοθούν ούτε μία φορά), αλλά και στη μεσαία γραμμή (με τις κάθετες μπαλιές να βγάζουν στην πλάτη της άμυνας του «δικέφαλου» τους Νέσιντ και Ντούμπια).

Βάσει αυτών, ο ΠΑΟΚ πλέον ξέρει ότι για να πετύχει αυτό που θέλει θα πρέπει εκείνος να ορίσει το ρυθμό στο παιχνίδι, όσο δύσκολο και αν είναι αυτό. Αλλωστε, αμέσως μετά την κλήρωση άπαντες στους «ασπρόμαυρους» ήξεραν ότι η υπόθεση-πρόκριση στους «16» μοιάζει με ανώμαλη πλαγιά βουνού που θα πρέπει ο ΠΑΟΚ να την ανέβει.

Σε αυτήν την προσπάθεια πάντως φαίνεται ότι δεν θα συνεισφέρει ο Βίκτορ Βιτόλο. Ο Ισπανός μέσος ακολούθησε και χθες πρόγραμμα ενδυνάμωσης και η συμμετοχή του σε ένα παιχνίδι με τόσο ιδιαίτερες και δύσκολες συνθήκες εμπεριέχει μεγάλο ρίσκο.

Με τον Βιτόλο εκτός ενδεκάδας, οι αλλαγές έρχονται σαν ντόμινο, κυρίως σε θέσεις, με την επιστροφή του Τσουκαλά στα αμυντικά χαφ δίπλα στον Γκαρσία, ενώ με την παρουσία του Μουσλίμοβιτς στο αρχικό σχήμα ο Σαλπιγγίδης θα παίξει από τα δεξιά και ό,τι βγει... Αυτήν τη φορά τουλάχιστον ο «Σάλπι» θα έχει τη δυνατότητα να κάνει πλαγιοκοπήσεις και να μη χαθεί ανάμεσα στο κεντρικό αμυντικό δίδυμο των γηπεδούχων.

Δεν άλλαξε η ώρα έναρξης

Η επιθυμία των ανθρώπων του ΠΑΟΚ για αλλαγή της ώρας έναρξης του σημερινού αγώνα είχε γνωστοποιηθεί τόσο στην UEFA όσο και στους ιθύνοντες της ΤΣΣΚΑ Μόσχας από την περασμένη Παρασκευή, όμως η ευρωπαϊκή ομοσπονδία αλλά και το ρώσικο κανάλι που έχει τα δικαιώματα του αγώνα έθεσαν βέτο με τον τρόπο τους, η κάθε πλευρά για διαφορετικό λόγο.

Η UEFA θεώρησε πως αν ανάψει το «πράσινο φως» για αλλαγή διεξαγωγής της ώρας, αυτό θα άνοιγε το δρόμο για παρόμοιες μελλοντικές αποφάσεις, κάτι που η ομοσπονδία ήθελε να αποφύγει.

Η οδηγία της UEFA είναι ότι εφόσον η θερμοκρασία είναι κάτω από τους -15, τότε ο διαιτητής μπορεί να συζητήσει με τις δύο ομάδες το ενδεχόμενο αναβολής του αγώνα, κάτι που γίνεται εφόσον συμφωνήσουν και οι δύο. Η UEFA πρότεινε στον ΠΑΟΚ να μετατεθεί το παιχνίδι για την Τετάρτη, κάτι που αρνήθηκαν από την πρώτη στιγμή οι «ασπρόμαυροι».

Η απόφαση για την ώρα είχε οριστικοποιηθεί από το μεσημέρι και το θέμα δεν συζητήθηκε στην απογευματινή σύσκεψη. Το παιχνίδι θα ξεκινήσει στις 7 μ.μ. ώρα Ελλάδας (8 μ.μ. ώρα Μόσχας) και στις κερκίδες του «Λουζνίκι» αναμένεται να βρεθούν περίπου 1.000 φίλαθλοι του ΠΑΟΚ, με τους περισσότερους να βρίσκονται ήδη στη ρωσική πρωτεύουσα.

Η προετοιμασία για τους -16

Η αντίστροφη μέτρηση για τους παίκτες του ΠΑΟΚ εν όψει του αγώνα στο «Λουζνίκι» ξεκίνησε από το Σάββατο, όταν και η τελευταία προπόνηση επί ελληνικού εδάφους έγινε σε γήπεδο με συνθετικό χλοοτάπητα, στις εγκαταστάσεις της Μίκρας.

Το απόγευμα της Κυριακής τα αποδυτήρια στο προπονητικό κέντρο της Ντιναμό Μόσχας είχαν έντονη μυρωδιά θερμαντικής κρέμας, την οποία οι παίκτες χρησιμοποίησαν σε μεγάλες ποσότητες, προκειμένου να προετοιμαστούν και να βγουν στους -16. Η διατροφή των παικτών πάντως δεν έχει τροποποιηθεί. Οι τάπες των παπουτσιών των παικτών του ΠΑΟΚ είχαν ήδη αλλάξει από το Σάββατο, καθώς χρειάζονται ειδικές τάπες στα παπούτσια για τον συνθετικό χλοοτάπητα.

Οι υπεύθυνοι ιματισμού προμηθεύτηκαν και έδωσαν στους παίκτες πιο χοντρές κάλτσες, αλλά και ισοθερμικές εφαρμοστές μπλούζες και παντελόνια.

Ο συνθετικός χλοοτάπητας που διαθέτει το «Λουζνίκι» είναι από τους καλύτερους, με την UEFA να τον είχε εγκρίνει για τη διεξαγωγή του τελικού του Τσάμπιονς Λιγκ του 2008 (21 Μαΐου) ανάμεσα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και την Τσέλσι. Το σίγουρο είναι πως η προθέρμανση του αγώνα θα διαρκέσει περισσότερο -όπως άλλωστε και σε όλες τις προπονήσεις-, προκειμένου οι παίκτες να προσαρμοστούν στη θερμοκρασία που επικρατεί.

Οι πιθανές συνθέσεις:

ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ (Σλούτσκι): Ακινφέεφ, Ναμπάμπκιν, Β. Μπερεζούτσκι, Ιγκνάσεβιτς, Σενίκοφ, Τόσιτς, Μαμάεφ, Ντζαγκόεφ, Κάουνα, Ντουμπιά, Νέσιντ.

ΠΑΟΚ (Χάβος): Κρέσιτς, Σνάουτσνερ, Κοντρέρας, Τσιρίλο, Λίνο, Γκαρσία, Τσουκαλάς, Σαλπιγγίδης, Ιβιτς, Βιεϊρίνια, Μουσλίμοβιτς.

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Λορέν Ντουχαμέλ (Γαλλία)



http://www.sentragoal.gr/article.asp?catid=10536&subid=2&pubid=113778705