Τετάρτη 31 Μαΐου 2017

Δωρεάν Wi-Fi από την ΕΕ σε πόλεις χωρίς πρόσβαση στο διαδίκτυο

Οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν χθες (29 Μαΐου) να διαθέσουν 120 εκατ. Ευρώ για την παροχή δωρεάν ασύρματου δικτύου έως το 2020 σε έως και
8.000 δήμους στην ΕΕ οι οποίοι βρίσκονται σε περιοχές που δεν έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο.
Η πρωτοβουλία θα χρηματοδοτηθεί από τον τρέχοντα προϋπολογισμό της ΕΕ ύψους ενός τρισεκατομμυρίου ευρώ, ο οποίος θα διαρκέσει από το 2014 έως το 2020. Οι πόλεις θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για να λάβουν τα κεφάλαια «κατ ‘αρχήν βάσει προτεραιότητας», αν και θα αναζητηθεί κάποια γεωγραφική ισορροπία μεταξύ των 28 κρατών μελών της ΕΕ, δήλωσε η Μαλτέζικη Προεδρία της ΕΕ, η οποία διαμεσολάβησε στη συμφωνία. Το πρόγραμμα θα είναι ανοικτό σε οποιαδήποτε τοπική οντότητα με δημόσια χαρακτήρα – συνήθως τοπικές κοινότητες, αλλά και βιβλιοθήκες ή κέντρα υγείας – για τη χρηματοδότηση του κόστους εξοπλισμού και εγκατάστασης, εξήγησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να χρηματοδοτήσει δωρεάν Wi-Fi «σε πλατείες, πάρκα, νοσοκομεία και άλλους εσωτερικούς ή εξωτερικούς δημόσιους χώρους», δήλωσε η Κομισιόν. Η πρωτοβουλία WiFi4EU θα συμβάλει στο όραμα της ύπαρξης «κάθε ευρωπαϊκού χωριού και κάθε πόλης με δωρεάν ασύρματη πρόσβαση στο Internet γύρω από τα κύρια κέντρα δημόσιας ζωής έως το 2020», δήλωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιούνκερ όταν ξεκίνησε την πρωτοβουλία πέρυσι .
Τα τρία θεσμικά όργανα της ΕΕ – το Συμβούλιο, το Κοινοβούλιο και η Επιτροπή – αποφάσισαν ότι τα κονδύλια για την πρωτοβουλία για δωρεάν Wi-Fi θα προκύψουν από περιορισμένη αναθεώρηση του επταετούς προϋπολογισμού της ΕΕ. Ο πολιτικός συμβιβασμός της Δευτέρας θα πρέπει να ακολουθηθεί από μια τεχνική συμφωνία για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να χρησιμοποιηθούν οι πόροι του προϋπολογισμού της ΕΕ για τη χρηματοδότηση του νέου σχεδίου. Ο προϋπολογισμός της ΕΕ δεν μπορεί να αυξηθεί, αλλά τα κονδύλια μπορούν να μεταφερθούν εν μέρει. Νέοι πόροι θα μπορούσαν επίσης να προέρχονται από πρόστιμα σε επιχειρήσεις ή από άλλα εφάπαξ έσοδα.
«Ο στόχος είναι να συμφωνηθεί ο προϋπολογισμός του προγράμματος και να οριστικοποιηθεί εγκαίρως το τεχνικό έργο για να τεθεί σε ισχύ το πρόγραμμα μέχρι τα τέλη του 2017», δήλωσε η Μαλτέζικη Προεδρία της ΕΕ. Ο Andrus Ansip, αντιπρόεδρος της Επιτροπής για την Ψηφιακή Ενιαία Αγορά, δήλωσε ότι η συμφωνία WiFi4EU ήταν «ένα ευπρόσδεκτο πρώτο βήμα» προς την κατεύθυνση της καλύτερης σύνδεσης στην Ευρώπη.
Πρόσθεσε όμως ότι «πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα για τη διασύνδεση υψηλής ταχύτητας σε ολόκληρη την επικράτεια της ΕΕ – όπως η βελτίωση του συντονισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο του ραδιοφάσματος και η τόνωση των επενδύσεων με σκοπό τη δημιουργία δικτύων μεγάλης χωρητικότητας που χρειάζεται η Ευρώπη. »