Τετάρτη 31 Μαΐου 2017

Τηλεσκόπια θα στηθούν στο Πανόραμα, στο Δημαρχείο! Ενημέρωση-συζήτηση για τον μηχανισμό των Αντικυθήρων

 Ενημερωτική εκδήλωση για τον μηχανισμό των Αντικυθήρων διοργανώνει στο Πανόραμα ο δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη και η  Αντιδημαρχία Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας.  Με
ομιλίες, προβολή φωτογραφικού υλικού και βίντεο αλλά και με τηλεσκόπια που θα στηθούν στον χώρο για μια «ματιά» στο διάστημα!

  Η εκδήλωση διοργανώνεται στο αμφιθέατρο «Σταύρος Κουγιουμτζής» την Πέμπτη, 1 Ιουνίου στις 19.30 και τιτλοφορείται «Κατασκευάζοντας τον μηχανισμό των Αντικυθήρων με αρχαία Ελληνικά εργαλεία». Σε αυτήν θα γίνει η παρουσίαση του μηχανισμού των Αντικυθήρων που θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα επιστημονικά επιτεύγματα της Αρχαίας Ελλάδας. Την παρουσίαση του θέματος θα κάνει ο Αριστείδης Βούλγαρης, μέλος  της  ομάδας «The Functional Reconstruction of Antikythera Mechanism Project», ο οποίος και  κατασκεύασε δύο λειτουργικά πιστά αντίγραφα του μηχανισμού αφού πρώτα μελέτησε και επεξεργάστηκε ένα μεγάλο αριθμό τομογραφιών ακτίνων-Χ του αρχαίου πρωτοτύπου.

  Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης θα γίνει η παρουσίαση ενός πιστού αντιγράφου του μηχανισμού, καθώς και εξαρτημάτων του, ενώ θα υπάρχει και σχετική προβολή φωτογραφικού υλικού και video. Στo δεύτερο μέρος θα πραγματοποιηθεί η παρατήρηση του ουρανού και της Σελήνης. Μάλιστα για τις ανάγκες της εκδήλωσης στο πάρκινγκ του δημαρχείου Πυλαίας-Χορτιάτη θα τοποθετηθούν τηλεσκόπια προκειμένου να βοηθήσουν το κοινό  στην ενατένιση του ουρανού, ενώ θα μοιραστούν και ειδικοί χάρτες.