Τετάρτη 31 Μαΐου 2017

Το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο & Λύκειο Κατερίνης στο Διεθνές Συνέδριο: «BEST PRACTICE RESULTS FROM ERASMUS+»!

Το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο & Λύκειο Κατερίνης συμμετείχε στο Διεθνές Συνέδριο:
«BEST  PRACTICE  RESULTS  FROM  ERASMUS+», A European conference onDissemination and Impact in the School Sector, που πραγματοποιήθηκε στη Βόννη Γερμανίας, από 17-19 Μαΐου 2017.
Το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο & Λύκειο Κατερίνης επιλέχθηκε από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), για την υλοποίηση ενός από τα τέσσερα πιο επιτυχημένα σχέδια τουErasmus+ πανελλαδικά, για τη σχολική εκπαίδευση, τη διετία 2014-2016.  Προτάθηκε δε, να συμμετάσχει σε ευρωπαϊκό συνέδριο με άλλους 215 συνέδρους απ’ όλη την Ευρώπη και εκπροσωπήθηκε με την εκπαιδευτικό του σχολείου και συντονίστρια του προγράμματος, γεωπόνο, Μαριάννα Καβουνίδου. Το συνέδριο, που έγινε στο Gustav-Stresseman-Institute, στη Βόννη, είχε στόχο να αναδείξει τα  καλύτερα πρακτικά αποτελέσματα του ERASMUS+ και το ρόλο της διάχυσης και του αντίκτυπου τους, στον τομέα της σχολικής εκπαίδευσης. Μεταξύ άλλων, η Γερμανική εθνική αρχή που το διοργάνωσε, έκανε βραβεύσεις, προγραμματισμένες ομιλίες, προβολές ταινιών και εργαστήρια, με τη συμμετοχή του Υπουργείου Παιδείας της Γερμανίας.


Για όλη τη διάρκεια του συνεδρίου, επιλέχθηκαν από τη Γερμανική αρχή, 80 συνολικά σύνεδροι, για να παρουσιάσουν τα σχέδιά τους, οι 25 σε posters και οι 55 σε παράλληλες συνεδρίες- ομιλίες. Το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο & Λύκειο Κατερίνης, επιλέχθηκε και συμμετείχε μεposter, ενώ η εκπρόσωπός του συμμετείχε και σε παράλληλες θεματικές ομάδες εργασίας.  

Πολύτιμοι παράγοντες επιτυχίας ενός σχεδίου, αναδείχθηκαν στο συνέδριο: o σχεδιασμός, η διερεύνηση των αναγκών του σχολείου, η εμπλοκή του συλλόγου διδασκόντων και η συνεργασία, η δυνατή παιδαγωγική ομάδα και ο καλός συντονιστής, η βιωσιμότητα του σχεδίου μέσα στο σχολείο, τα πρακτικά και μετρήσιμα αποτελέσματα, ο διευθυντής, η κινητοποίηση των συναδέλφων, η πρόκληση και η συνεργασία.

Τελικό συμπέρασμα του πάνελ των διοργανωτών και των συνέδρων: το ERASMUS είναι το πιο πετυχημένο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα και το πιο καλό παράδειγμα του τρόπου που μπορεί να γίνει η Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση-ένωση.  

Μαριάννα Καβουνίδου
Γεωπόνος MEd, Εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής
Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο & Λύκειο Κατερίνης