Τετάρτη 31 Μαΐου 2017

Φρίξος: Μακάρι όλοι οι οικογενειάρχες να ζήσουν τις τελυυταίες τους στιγμές έχοντας τους αγαπημένους τους δίπλα τους

Κωνσταντίνος Μητσοτάκης: Οι τελευταίες στιγμές. Τον αποχαιρέτισαν όλοι

Εικόνες που έχει ζήσει κάθε οικογένεια που είναι αγαπημένη και έχει την ευτυχία να δει τους ανθρώπους της να μακροημερεύουν και να φεύγουν πλήρεις ημερών περιγράφει στο σημερινό του σημείωμα ο ΒΗΜΑτοδότης.
Όπως αναφέρει εδώ και 15 ημέρες και μετά από μια αναπνευστική κρίση ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε καθηλωθεί στο κρεβάτι. Όλοι είχαν καταλάβει από την οικογένεια ότι το τέλος ήταν κοντά. Έτσι, όλες αυτές τις ημέρες οι πιο δικοί του άνθρωποι, τα παιδιά, τα εγγόνια και τα δισέγγονά του περνούσαν από το προσκεφάλι του στο σπίτι του Επίτιμου στην Γλυφάδα. Ένα είδος διαρκούς αποχαιρετισμού του Πατριάρχη της οικογένειας που έσβηνε σιγά - σιγά μέσα σε πολλή αγάπη.
Την περασμένη Κυριακή, ήταν όλοι εκεί εκτός από την κόρη του Αλεξάνδρα που απουσίαζε στο εξωτερικό. Τα παιδιά, τα εγγόνια του, οι συνεργάτες, όλοι.
Το μοιραίο ήταν κοντά. Και ένας - ένας περνούσε για μια τελευταία φορά να τον αποχαιρετήσει. Εκείνος μπορεί να μην μπορούσε να μιλήσει αλλά όπως περιγράφει ο ΒΗΜΑτοδότης, κάπου - κάπου άνοιγε τα μάτια του και κοιτούσε. Και αναγνώριζε πρόσωπα, όπως αποδεικνύεται από ένα χαμόγελο που έσκαγε στα χείλη του αλλά μετά πάλι έπεφτε σε λήθαργο. Οι συγγενείς του έμειναν έως αργά το απόγευμα και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έφυγε στον ύπνο του λίγο μετά τα μεσάνυχτα.
Όπως κάθε καλός οικογενειάρχης ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε προνοήσει για τα πάντα. Εκτός από τα κληρονομικά που τα είχε τακτοποιήσει όλα είχε αρκετά χρόνια πριν φροντίσει ακόμα και για τον τάφο του.
Σε μια βραχώδη περιοχή, έξω από τα Χανιά, στην περιοχή Αργουλιδές στο Ακρωτήρι, πολύ κοντά από τους τάφους των Βενιζέλων, εκεί αποφάσισε ότι θα ήταν η τελευταία του κατοικία, αυτού και της συζύγου του Μαρίκας. Ετσι θα βρίσκονταν και στον θάνατο μαζί, σε μια προνομιακή περιοχή, γεμάτη ελιές, σε ένα χρυσοπράσινο περιβάλλον που μόνο το πέρασμα αδέσποτων κατσικιών διαταράσσει την ησυχία του.