Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

 Στη κατάμεστη αίθουσα του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κολινδρού την Κυριακή 19 Μαρτίου 2017, πραγματοποιήθηκε η 18η εκδήλωση της Ομάδας Επιστημόνων Κολινδρού, που σε
συνεργασία με τον Δήμο Πύδνας-Κολινδρού οργανώνουν από κοινού για τρίτη κατά σειρά περίοδο, θέμα της οποίας ήταν: "Η καταστροφική Κατάθλιψη με τις συνέπειές της στην εποχή των Μνημονίων. Ανάγκη αποτελεσματικής αντιμετώπισης".      



     Ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Σωτήρης Τσιλίκας,κολινδρινής καταγωγής,  Ψυχίατρος - Ψυχοθεραπευτής, Δ/ντής Ψυχιατρικού Τμήματος του Ιπποκράτειου Γεν. Νοσοκομείου Θεσ/νίκης, Επιστημονικός Συνεργάτης της Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής του Δημοκρίτειου Παν. Θράκης περιόδου 1990-1992.  

   Η Κατάθλιψη, όπως τόνισε ο κ. Τσιλίκας, είναι η 2η σε συχνότητα νόσος Παγκοσμίως. Είναι πολυπαραγοντική νόσος. Προδιαθετικοί παράγοντες μπορεί να είναι γονίδια, άσχημη παιδική ηλικία, ψυχοπιεστικοί στρεσογόνοι παράγοντες, σωματικές νόσοι. Εκλυτικός αλλά και αιτιολογικός παράγοντας είναι η απώλεια. Απώλεια προσώπων, εμπραγμάτων, προσδοκιών, ονείρων, της ελπίδας.


  Στην Κατάθλιψη ο άνθρωπος πονάει πολύ, νοιώθει στραγγισμένος από ενέργεια, όλα τα βλέπει μαύρα, χάνει τις πηγές ευχαρίστησης, αποσύρεται κοινωνικά και κλείνεται στον εαυτό. Τότε ανοίγουν οι πύλες του Ασυνείδητου και κατακλύζεται η ψυχή του από ομοειδές μαύρο υλικό, .Νοιώθει ανάξιος, άχρηστος και έχει ενοχές, μέχρις υπερβολής. Νοιώθει ότι δεν αξίζει να ζεί, ότι είναι βάρος για τους αγαπημένους και έρχεται στο προσκήνιο ο αυτοκτονιακός ιδεασμός, με κίνδυνο και αποτέλεσμα απόπειρα αυτοκτονίας ή αυτοκτονία.
Στην Ελλάδα των Μνημονίων, με τις πολλαπλές απώλειες σε εμπράγματα, όνειρα, προσδοκίες και το εμπόριο της ελπίδας με τις τραγικές διαψεύσεις, αυξήθηκε κατακόρυφα η Κατάθλιψη και αυτοκτόνησε συνολικά μια κωμόπολη >5.000 ανθρώπων.


  Τί χρειάζεται:
1. Η πρόληψη, η έγκαιρη διάγνωση, η έγκαιρη έναρξη της θεραπείας της Κατάθλιψης και η προστασία από την αυτοκτονία.
2. Να μην μεταπέσει η Κατάθλιψη σε χρόνια μορφή, για τον κίνδυνο απώλειας εγκεφαλικής ουσίας.
Η θεραπεία της Κατάθλιψης περιλαμβάνει:
1. Προστασία (κίνδυνος αυτοκτονίας)
2. Φαρμακευτική αγωγή
3. Ψυχοθεραπεία
4. Συνεργασία με την οικογένεια

  Για την προφύλαξη από την Κατάθλιψη χρειάζονται:
Να έχουμε στην ζωή μας, ανέφερε ο ομιλητής, αξίες και ιδανικά
Να γνωρίζουμε την ιστορία, να αγαπούμε και να υπερασπιζόμαστε, όπως έχουμε χρέος,
τον τόπο μας, την Πατρίδα μας.
Να έχουμε στόχους και επιθυμίες, αλλά κατά το δυνατόν με τις
λιγότερες προσδοκίες
Να επικοινωνούμε μεταξύ μας
Να χαιρόμαστε την παρέα των φίλων
Να έχουμε ενδιαφέροντα και να τα μοιραζόμαστε με άλλους.
Να νοιαζόμαστε για την κοινωνία και τον άγνωστο άλλον
Να αγαπάμε και να το εκφράζουμε, να το ζούμε.
ΜΗΝ ξεχνούμε και το άρωμα αγάπης, που είναι η θυσία.
Να γελάμε. Μας χρειάζεται το γέλιο και το αληθινό χαμόγελο.
Οι ενδιαφέρουσες ερωτήσεις που τέθηκαν στον ομιλητή  φανέρωσαν το θερμό  ενδιαφέρον του κοινού για τέτοια θέματα, αποκαλύφθηκε το μέγεθος της σημασίας που έχουν τέτοια ζητήματα για τον κόσμο που τα παρακολουθεί.


   Η επόμενη εκδήλωση προγραμματίσθηκε για την Κυριακή 23 Απριλίου 2017 και ώρα 11.00' με ομιλητή τον κ. Σοφικίτη ΝικόλαοΚαθηγητή Ουρολογίας και Διευθυντή της Ουρολογικής κλινικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και το θέμα της εισήγησής του θα είναι:  
 «Χειρουργική και φαρμακευτική  θεραπεία της ανδρικής υπογονιμότητας».