Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

Αρχιεπίσκοπος: «Έχει κουράσει το θέμα του Τάματος του Έθνους»

Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης
Για το θέμα του Τάματος του Έθνους απάντησε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών
και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, στα πλαίσια της παρουσίασης του Τόμου του Δ’ Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου με θέμα «Ελληνικός και Ευρωπαϊκός Διαφωτισμός» από την Ειδική Συνοδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητας. 
Ο Μακαριώτατος σε δήλωσή του μεταξύ άλλων τόνισε: «Μας έχει κουράσει αυτό το περίφημο θέμα του Τάματος του Έθνους, διότι όσοι ήρθαμε σε επαφή με τον άνθρωπο αυτό, γιατί και η Σύνοδος ασχολήθηκε πάρα πολλές φορές, έχει όλη την καλή διάθεση αλλά είναι εκτός τόπου και χρόνου»
«Δεν μπορούμε τέτοιες μεγάλες ιδέες να τις βάζουμε σε συζήτηση όταν δεν ξέρουμε περί τίνος πρόκειται» - πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Μακαριώτατος ‘’αδειάζοντας’’ έτσι πολλούς Ιεράρχες που ασχολήθηκαν με το θέμα φανερά η εν τω κρυπτώ.
Ο Αρχιεπίσκοπος σε άλλο σημείο ανέφερε: «Ο άνθρωπος αυτός ξεκίνησε και είπε ότι έχει εκατομμύρια ρευστού χρήματος, έχει 70 οικόπεδα περίπου στην Αττική και έχει συγκροτήσει ο ίδιος μια επιτροπή και θέλει παράλληλα την άδεια της Εκκλησίας ώστε να έχει ένα χαρτί.»
«Τον καλέσαμε και τον ρωτήσαμε που είναι και πόσα είναι τα λεφτά, δεν τα ζητάμε άλλα να ξέρουμε πως θα προχωρήσουμε. Σε αυτή την ερώτηση δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση. Ζητήσαμε να μας πει πού είναι τα οικόπεδα, αλλά ούτε εδώ λάβαμε κάποια απάντηση. Αντιθέτως έχει μερικές φαντασιώσεις, θέλει οπωσδήποτε να γίνει πάνω στα Τουρκοβούνια, όπως είχε αποφασιστεί παλαιότερα» πρόσθεσε ο Αρχιεπίσκοπος.
Σε άλλο σημείο ο κ. Ιερώνυμος υπογράμμισε ότι «φέρουμε στην πλάτη μας ένα μεγάλο βάρος και οι κατά καιρούς κυβερνήσεις. Συγκεντρώθηκε από έρανο ένα μεγάλο ποσό γι΄ αυτό το θέμα (435 εκατομμύρια δραχμές) και αυτά δεν ξέρουμε αν υπάρχουν, που είναι και αν έχουν δαπανηθεί.»
«Του είπα και απόψε σε μια εκδήλωση που τον συνάντησα, εσύ φταις που δεν προχωράει το θέμα. Του κάναμε πρόταση να υπάρχει μια επιτροπή η οποία θα είναι ανεξάρτητη, αλλά θα συμμετέχει και η Εκκλησία. Όμως όλα αυτά είναι στον αέρα! Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε, αλλά πάνω σε μια βάση που να είναι σοβαρή ώστε να υπάρξει αποτέλεσμα» - δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος.
Κλείνοντας ο Μακαριώτατος τόνισε: «Πολλοί άνθρωποι καταφέρνουν μ΄ αυτό το σύνθημα που δεν ξέρουν τι γίνεται, να δημιουργούνται τεράστια προβλήματα και να την πληρώνουν άλλοι. Η Εκκλησία το αντιμετώπισε πολλές φορές, και το λέω και επίσημα είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τον άνθρωπο που θέλει να διαθέσει όλη του την περιουσία, αλλά να υπάρχει μια σοβαρή βάση.»