Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

Συνάντηση Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας και Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος με το Σέρβο Πρόξενο

 Με το Γενικό Πρόξενο της Σερβίας, Sinisa Pavic, συναντήθηκαν η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, κ. Σοφία Μαυρίδου και ο Σεβασμιώτατος
Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ.κ.Γεώργιος, στο Γενικό Προξενείο της Σερβίας στη Θεσσαλονίκη, την Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015, κατόπιν πρόσκλησης που απηύθυνε ο Σέρβος Πρόξενος στην Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας.

Στη συνάντηση τέθηκαν επί τάπητος θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, που αφορούν στην τουριστική συνεργασία μέσα από την ανάδειξη του θρησκευτικού και πολιτιστικού τουρισμού καθώς και στην ενδυνάμωση των οικονομικών σχέσεων.

Ο Σέρβος Πρόξενος υπερθεμάτισε για ζητήματα τόνωσης και προώθησης του θρησκευτικού- πολιτιστικού τουρισμού,μέσα από την αξιοποίηση των θρησκευτικών και εκκλησιαστικών μνημείων, με σκοπό την επικοινωνία της θρησκευτικής, πολιτιστικής-πολιτισμικής και ιστορικής κληρονομιάς των δυο λαών. Παράλληλα, εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για το γεγονός ότι Σέρβοι ιερείς τελούν στα σέρβικα-σλαβονικά Ιερές Ακολουθίες και Θεία Λειτουργία σε τρεις παραθαλάσσιες περιοχές της Πιερίας, με πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου  Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ.κ.Γεωργίου.

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας αναφέρθηκε στους μακροχρόνιους δεσμούς φιλίας που συνδέουν τους δυο λαούς με κοινό παρονομαστή τη θρησκεία και τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης των σχέσεων κυρίως στον εμπορικό και τουριστικό τομέα. Άλλωστε, η κ. Μαυρίδου επεσήμανε και τη μεγάλη επισκεψιμότητα που καταγράφεται στην Πιερία από τους Σέρβους, καθώς η περιοχή παραμένει στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεών τους για θερινές διακοπές, με τη Σερβία να αποτελεί μια σταθερή αξία για την ελληνική αγορά τουρισμού. « Τα σημαντικά θρησκευτικά μνημεία του τόπου  παρουσιάζουν τόσο προσκυνηματικό όσο και πολιτιστικό-ιστορικό-αρχαιολογικό ενδιαφέρον στους  Σέρβους τουρίστες που επισκέπτονται επανειλημμένα την Πιερία», δήλωσε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας. 

Τη στήριξη της Ιεράς  Μητρόπολης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος σε κάθε πρωτοβουλία και δράση της τοπικής αυτοδιοίκησης και των τουριστικών φορέων,  στην κατεύθυνση της ανάδειξης και προβολής του θρησκευτικού τουρισμού,  εξέφρασε ο  Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ.κ.Γεώργιος, που υπογράμμισε το έντονο ενδιαφέρον, που επιδεικνύουν οι ορθόδοξες χώρες κυρίως για τον προσκυνηματικό τουρισμό, καθώς και την ανάγκη περαιτέρω ανάπτυξης του θρησκευτικού τουρισμού στην Πιερία.