Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

ΣΕΒΕ: Θετικό το άνοιγμα των τραπεζών, εξαιρετικά επείγουσα η αποκατάσταση της εφοδιαστικής αλυσίδας με προτεραιότητα στις εξαγωγικές επιχειρήσεις

Ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος θεωρεί θετικό το σημερινό άνοιγμα των τραπεζών έστω και με τη θέσπιση περιορισμών στην ανάληψη μετρητών και τη μεταφορά
κεφαλαίων. Θετικό επίσης για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις είναι ότι εξαιρούνται των απαγορεύσεων και περιοριστικών μέτρων όλα τα χρηματικά ποσά που εμβάζονται από το εξωτερικό, εφόσον μεταφέρονται εκ νέου σε λογαριασμό που τηρείται σε πιστωτικό ίδρυμα που λειτουργεί εκτός Ελλάδας. Η σχετική τεκμηρίωση της συναλλαγής της εισροής κεφαλαίων από την αλλοδαπή και εκροής εκ νέου στην αλλοδαπή θα είναι ευθύνη του πιστωτικού ιδρύματος.
Η παραπάνω διαδικασία θα πρέπει βέβαια άμεσα να αποσαφηνιστεί στις λεπτομέρειές της. Ελπίζουμε να είναι ευχερής και άμεση.

Η εξαίρεση αυτή δεν λύνει το πρόβλημα της διάρρηξης της εφοδιαστικής αλυσίδας καθώς πολλές εξαγωγικές επιχειρήσεις αγοράζουν πρώτες & βοηθητικές ύλες και υλικά συσκευασίας από εισαγωγείς των προαναφερόμενων ειδών από το εξωτερικό. Αυτοί θα συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν πρόβλημα που τελικά μεταφέρεται στις εξαγωγικές επιχειρήσεις. Το πρόβλημα αφορά κυρίως μικρότερες επιχειρήσεις. Για παράδειγμα ένα οινοποιείο χρειάζεται προμήθεια μπουκαλιών και φελλών. Άρα, αν ένας εισαγωγέας έχει πρόβλημα να τα εισάγει, έχει πρόβλημα και το οινοποιείο  που είναι εξαγωγέας.

Ο ΣΕΒΕ ζητά να ληφθεί μέριμνα για την κατά το δυνατό άμεση αποκατάσταση της εφοδιαστικής αλυσίδας. Οι εισαγωγές πρώτων υλών να γίνονται ελεύθερα χωρίς περιορισμούς και απαγορεύσεις έτσι ώστε να αποκατασταθεί και η εξαγωγική δραστηριότητα των επιχειρήσεών μας και να μην υπάρχουν αρνητικές συνέπειες στην απασχόληση.

Επίσης ζητά την ταχύτερη δυνατή ομαλοποίηση του τραπεζικού συστήματος ώστε, παρά τα όποια προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, οι ελληνικές επιχειρήσεις - με προτεραιότητα τις εξαγωγικές που φέρνουν πλούτο από το εξωτερικό - να επιστρέψουν σταδιακά στην ομαλοποίηση της καθημερινής λειτουργίας τους και η χώρα να ξαναβρεί την χαμένη αξιοπιστία της.