Κυριακή 27 Απριλίου 2014

"μερικά λάθη δεν σβήνουν με συγγνώμη" - Προεκλογικό άρθρο του Άγγελου Αγγελίδη

μερικά λάθη δεν σβήνουν
με συγγνώμη
Αγγελος Αγγελίδης
ΑΙΓΙΝΙΟ  26-04-2014
Καθηγητής Φυσικός
Δημοτικός Σύμβουλος ΑΙΓΙΝΙΟΥ (1999-2007)

Χωρίς περιστροφές και όσο πιο απλά, θέλω να αναφερθώ στις επικείμενες Δημοτικές Εκλογές της Βόρειας Πιερίας. 
Η εμπειρία μου σε εκλογικές αναμετρήσεις της τοπικής Αυτοδιοίκησης και μάλιστα
σε πολύ δυσκολότερες συνθήκες με αναγκάζουν να δω πιο σοβαρά και μέσα από ψυχρή λογική το σκηνικό που στήθηκε εδώ και πολύ καιρό στον δικό μας Δήμο.
Η προσωπική μου σκέψη, θέση και προσπάθεια υπήρξε από την πρώτη στιγμή προς την κατεύθυνση της ΟΜΑΔΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ, δηλαδή ισότιμη συνεργασία υπεύθυνων, έμπειρων, αποφασισμένων και κυρίως ελεύθερων και ανεξάρτητων πολιτών με στόχο το κέρδος της πολύπαθης και ταλαιπωρημένης κοινωνίας μας.
Είχα επαφές και μάλιστα από πολύ νωρίς σχεδόν με όλους τους υποψήφιους (ή Δημάρχους ή Συμβούλους) προς την κατεύθυνση αυτή. Η απειρία ορισμένων, η διγλωσσία και η εγωπάθεια κάποιων άλλων, αλλά και ο τυχοδιωκτικός τακτικισμός των περισσότερων με απογοήτευσαν.
Αντιλήφθηκα άρνηση για μια λογικά εφαρμόσιμη Εναλλακτική Λύση (δηλαδή για ένα Σχέδιο Β΄) και εναντιώθηκα στην απάντηση ¨ή κατεβαίνω ή πάω σπίτι μου¨ κάτι που με απέτρεψε οριστικά από συμμετοχή γιατί δεν θα ήθελα να κουβαλώ νερό σε ένα μύλο εγωισμών και συμφερόντων.
Δεν έχω πρόβλημα με τα εμπλεκόμενα σε πρώτο ρόλο πρόσωπα. Σημειώνω όμως το σημαντικότερο λάθος τους που οδήγησε πολλούς ικανούς συνδημότες μας στην αποχή και αδράνεια και την πολυδιάσπαση και διαίρεση αυτών και αντί να πλαισιώσουν έναν αποτελεσματικό συνδυασμό, στο τέλος διασκορπίστηκαν. Ετσι σε κάθε συνδυασμό θα βρεθούν μόνο δυο-τρία ικανά στελέχη και οι υπόλοιποι ή θα μείνουν εντελώς εκτός ή θα βρίσκονται στην αντιπολίτευση. Ομως η πείρα δίδαξε ότι το έργο δεν  το παράγει η αντιπολίτευση όσο και δυνατή να είναι.              
Αυτή η νύχτα είναι η κρισιμότερη (27-04-2014) και είναι κρισιμότερη διότι στην ουσία απόψε κρίνονται οι Εκλογές με την κατάθεση των Συνδυασμών.
Θα ήθελα να παρακαλέσω θερμά και να συμβουλεύσω όλους τους φίλους υποψήφιους να αναλογιστούν τα πεπραγμένα τους, να συναισθανθούν τις ευθύνες τους που είναι τεράστιες, να αντιληφθούν ότι οι Δημοτικές Εκλογές δεν είναι ένα παιχνίδι που αύριο εύκολα θα ξεχαστεί. Όταν οι επιπτώσεις του λάθους μας αφορούν μόνο εμάς τότε ένα ¨συγγνώμη¨ είναι αρκετό να μας λυτρώσει. Όταν όμως οι επιπτώσεις του λάθους μας αφορούν το λαό και τις κοινωνίες τότε αυτό το λάθος δεν σβήνεται αργότερα ούτε με δάκρυα μετανοίας ούτε με συγγνώμη.
Θα πρέπει επίσης όλοι αυτοί οι συντελεστές άσχετα αν χρίστηκαν από άλλους ή αν αυτοανακηρύχθηκαν τοπικοί παράγοντες να θωρακιστούν με επί πλέον δύναμη και ωριμότητα για να αντιμετωπίσουν το αποτέλεσμα της κάλπης. Ενας από όλους θα είναι τελικά ο νικητής που θα είναι και απόλυτα ικανοποιημένος. Οι υπόλοιποι ας προσέξουν περισσότερο και ας μην βιαστούν να ψάξουν για εξιλαστήρια θύματα ρίχνοντας κάπου αλλού το ¨ανάθεμα¨ και φορτώνοντας σε άλλους την ευθύνη της αποτυχίας τους. Γιατί τότε ίσως η γλώσσα του ¨ανώνυμου λαού¨ να είναι πιο σκληρή και την προσωπική τους πικρία την μετατρέψει σε μόνιμη καταδίκη.

Ραντεβού στην κάλπη.
Καλή Επιτυχία.

Αγγελος Αγγελίδης
ΑΙΓΙΝΙΟ