Κυριακή 27 Απριλίου 2014

Παγωμένο άστρο με θερμοκρασίες Βόρειου Πόλου εντοπίστηκε κοντά στον Ήλιο μας

Ένα αστέρι που ανήκει στην κατηγορία «καφέ νάνος» και φαίνεται να είναι το ψυχρότερο του είδους του, με θερμοκρασίες όπως του Βόρειου Πόλου της Γης, ανακαλύφθηκε
πρόσφατα κοντά στον Ήλιο μας.

Το νέο ουράνιο σώμα ανακάλυψαν αστρονόμοι του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια χρησιμοποιώντας το Wide -field Infrared Survey Explorer ( WISE) και το τηλεσκόπιο Spitzer της NASA και βρίσκεται σε απόσταση μόλις 7,2 έτη φωτός μακριά, καθιστώντας το, το τέταρτο πιο κοντινό σύστημα στον Ήλιο μας.

«Είναι πολύ συναρπαστικό να ανακαλύπτουμε ένα νέο γείτονα του ηλιακού μας συστήματος που είναι τόσο κοντά» δήλωσε ο Κέβιν Λούμαν, αναπληρωτής καθηγητής αστρονομίας και αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και πρόσθεσε ότι «η ακραία θερμοκρασία του έχει να μας πει πολλά για τις ατμόσφαιρες των πλανητών, που συχνά έχουν παρόμοια χαμηλές θερμοκρασίες.»

Οι καφέ νάνοι αρχίζουν τη ζωή τους, όπως τα αστέρια, ωστόσο τους λείπει η μάζα για να κάψουν τα πυρηνικά καύσιμα και να βγάλουν φως όπως τα άστρα. Ο καφέ νάνος που ανακαλύφθηκε πρόσφατα και ονομάστηκε WISE J085510.83 - 071.442,5, έχει θερμοκρασίες που κυμαίνονται μεταξύ -48 και -13 βαθμούς Κελσίου.

Ο Προηγούμενος κάτοχος του ρεκόρ για τον πιο κρύο καφέ νάνο, ο οποίος επίσης, είχε εντοπιστεί από το WISE και το Spitzer, είχε θερμοκρασία δωματίου.

Αν και είναι πολύ κοντά στο ηλιακό μας σύστημα, ο WISE J085510.83 - 071.442,5 δεν αποτελεί ελκυστικό προορισμό για ανθρώπινο διαστημικό ταξίδι στο μακρινό μέλλον. 

«Οι πλανήτες που βρίσκονται σε τροχιά γύρω του πιθανότατα είναι πολύ κρύοι για να υποστηρίξουν ζωή όπως την ξέρουμε»




http://aneksigita-fainomena.blogspot.gr/