Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Ικανοποίηση ΣΕΒΕ για την αποδοχή του αιτήματος υπερδέσμευσης και την ένταξη όλων των επιχειρήσεων με βαθμό άνω του 50% στο πρόγραμμα Εξωστρέφεια-Ανταγωνιστικότητα ΙΙ

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... ΣΕΒΕ
Την ικανοποίησή της εξέφρασε η Διοίκηση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) με επιστολή της στον Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Κωστή Χατζηδάκη αναφορικά με την αποδοχή του αιτήματος του Συνδέσμου - με την
απόφαση αποδοχής των αποτελεσμάτων της Επιτροπής Αξιολόγησης του προγράμματος με Αρ. Πρωτ. 4503/784/11.04.14 - για ένταξη στο πρόγραμμα Εξωστρέφεια-Ανταγωνιστικότητα ΙΙ όλων τωνεπιχειρήσεων, οι οποίες κατά την αξιολόγηση συγκέντρωσαν βαθμό μεγαλύτερο του 50% του άριστα, 881 επιχειρήσεις πανελλαδικά. Η ικανοποίηση του αιτήματος της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας για υπερδέσμευση του προγράμματος  αποτελεί μια έμπρακτη απόδειξη της κυβερνητικής πρωτοβουλίας που βρίσκεται σε εξέλιξη για την ενίσχυση των εξαγωγών, συστατικό που μαζί με την προσέλκυση επενδύσεων είναι αναγκαίο για την έξοδο της χώρας μας από την οικονομική κρίση.

Ο ΣΕΒΕ είχε ενημερώσει εγκαίρως με επιστολή του στον κ. Χατζηδάκη τόσο τον Φεβρουάριο, όσο και τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους ότι υφίσταται ανάγκη εσωτερικής ανακατανομής των προβλεπόμενων ποσών ανά ΠΕΠ και μέγεθος επιχείρησης, ώστε στις περιπτώσεις που περισσεύουν χρήματα, αυτά να διατεθούν για άλλες όπου οι προβλεπόμενοι πόροι δεν επαρκούν.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τονιστεί ότι χάρη σε αυτήν την παρέμβαση του ΣΕΒΕ και τη λήψη της σχετικής απόφασης από το Υπουργείο Ανάπτυξης, 300 επιπλέον επιχειρήσεις πανελλαδικά εντάχθηκαν στο πρόγραμμα και θα έχουν τη δυνατότητα να επωφεληθούν από αυτό με απώτερο σκοπό την ενίσχυση της εξωστρέφειάς τους. Επίσης, ενώ βασικός στόχος του προγράμματος είναι η σύναψη συνεργασιών μεταξύ επιχειρήσεων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ώστε να επιτευχθούν πολλαπλασιαστικά οφέλη από την υλοποίηση των έργων, σε περίπτωση που δεν αποφασιζόταν η υπερδέσμευση, αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα 9 συνεργασίες να καταργηθούν και οι 27 επιχειρήσεις τους να επαναβαθμολογηθούν και να  χρηματοδοτηθούν ως ανεξάρτητες.

Ο ΣΕΒΕ, λαμβάνοντας τα μηνύματα των παραγωγικών και εξαγωγικών επιχειρήσεων, διαπιστώνει ότι προγράμματα όπως το Εξωστρέφεια-Ανταγωνιστικότητα Ι και ΙΙ ανταποκρίνονται στις ουσιαστικές ανάγκες των επιχειρήσεων, διότι προσφέρουν πραγματικά εργαλεία ανάπτυξης γι’ αυτές, όπως απόκτηση σημάτων συμμόρφωσης, συμμετοχή σε εκθέσεις και επιχειρηματικές αποστολές και ευρύτερα όλα εκείνα τα εργαλεία, τα οποία χρειάζεται μια επιχείρηση για να αναπτύξει το δίκτυο πωλήσεών της στο εξωτερικό. Γι’ αυτό καιΠρόεδρος του ΣΕΒΕ κ. Δημήτρης Λακασάς έχει ζητήσει να ενταχθεί στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ 2007-2013 ένα μονίμως ανοιχτό πρόγραμμα Εξωστρέφεια-Ανταγωνιστικότητα, όπως συμβαίνει με τον αναπτυξιακό νόμο, σε δύο κύκλους Μάρτιο και Οκτώβριο, έτσι ώστε οι επιχειρήσεις να γνωρίζουν σε σταθερή βάση την κατανομή εκείνων των δράσεων που αφορούν στην ανάπτυξη δικτύου των εξωστρεφών δραστηριοτήτων τους.