Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Μαθητική Συνάντηση Αρχαίου θεάτρου διοργανώνεται στο αρχαίο θέατρο του Δίου


Στην Πιερία και στο αρχαίο θέατρο του Δίου διοργανώνεται από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Πιερίας και το Γραφείο Καινοτόμων Δράσεων διεθνής Μαθητική Συνάντηση Αρχαίου θεάτρου, η οποία έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και
θρησκευμάτων, με τίτλο: Σκηνικοί Αγώνες: «Ολύμπια τα εν Δίω».
Οι θεατρικοί αγώνες θα διεξαχθούν στο αρχαίο θέατρο του Δίου και θα διαρκέσουν
εννέα ημέρες, από τις 12 έως και τις 20 Σεπτεμβρίου 2013. Η δράση αποτελεί αναβίωση των αρχαίων αγώνων θεάτρου που διεξάγονταν στο ίδιο χώρο , με τον ίδιο τίτλο και διαρκούσαν εννέα ημέρες, όσες και οι Πιερίδες Μούσες. Κάθε ημέρα θα είναι αφιερωμένη σε μια Μούσα (Καλλιόπη, Ευτέρπη, Κλειώ, Ερατώ, Μελπομένη, Πολύμνια, Τερψιχόρη, Θάλεια, Ουρανία)


Στη διοργάνωση αυτή , στην οποία προσκλήθηκαν σχολεία από όλο τον κόσμο, επιλέχθηκαν και θα συμμετέχουν 27 σχολεία της Πιερίας, αλλά και από όλη την Ελλάδα, καθώς και από την Κίνα, Ινδία, Κροατία , Ισπανία, Μολδαβία και Ρωσία.

Το πρωί της Τρίτης 9 Ιουλίου ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Ιωάννης Καζταρίδης, η Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων κ.Μυράντα Παππά, ο καλλιτεχνικός Διευθυντής της εκδήλωσης κ. Γεώργιος Φουρνιάδης και μέλη της οργανωτικής επιτροπής παρουσίασαν το πρόγραμμα των θεατρικών αγώνων σε δημοσιογράφους της Πιερίας.

Συγκεκριμένα ο κ. Καζταρίδης ανέφερε: «Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έχει εκπονήσει και υλοποιεί πρόγραμμα θεατρικής παιδείας . Είναι ένα φιλόδοξο και μακρόπνοο πρόγραμμα, γι αυτό η επιστημονική και οργανωτική επιτροπή , την οποία συναποτελούμε εκτός από τους παρόντες , οι σχολικοί σύμβουλοι και εκπαιδευτικοί της Δευτεροβάθμιας, εμπλέκει και ανθρώπους του τόπου με πολυετή πείρα, γνώση και μεράκι, όπως τον κ. Γιώργο Φουρνιάδη και τον κ.Θανάση Μπίντα. Στόχος μας είναι να εντρυφήσουν οι μαθητές μας στο νόημα της θεατρικής παιδείας, να συνειδητοποιήσουν την αξία του αρχαίου θεάτρου , καθώς και την αισθητική και παιδαγωγική σημασία του, και να προσεγγίσουν τα σημαντικά θεατρικά κείμενα των αρχαίων Ελλήνων. Φιλοδοξούμε να αποτελέσουν οι αγώνες αυτοί ευκαιρία για επικοινωνία μαθητών από όλο τον κόσμο, οι οποίοι θα ανταλλάξουν εμπειρίες και θα δημιουργήσουν νέους, ισχυρούς δεσμούς. Προσβλέπουμε όμως και σε κάτι ακόμη: να πλημμυρίσει ο τόπος μας με μαθητές και μαθήτριες από κάθε γωνιά της γης και για εννέα μέρες, όσες διαρκεί το πρόγραμμα να δώσουμε στη διοργάνωση το χαρακτήρα και την αξία που της αξίζουν»

Εκτός από το Διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για τη διοργάνωση μίλησε ο κ.Γ.Φουρνιάδης, ο οποίος με συγκίνηση διαπίστωσε πως της Πιερίας της έλαχε να «γεννά» θεσμούς για τους οποίους αξίζει να νιώθουμε περήφανοι και «χρέωσε» στην καλή μοίρα την ευκαιρία που έχει, με τους σκηνικούς αγώνες «Ολύμπια τα εν Δίω» να έρθει σε επαφή με τα σχολεία της πατρίδας του. Τέλος κάλεσε τους δημοσιογράφους να σταθούν δίπλα στην οργανωτική επιτροπή στο εγχείρημά της αυτό.

Η κυρία Μυράντα Παππά παρουσίασε το πρόγραμμα της οργάνωσης και το πρόγραμμα των παράλληλων δράσεων που θα πραγματοποιηθούν το ίδιο διάστημα στην Πιερία, και ευχαρίστησε έναν έναν χωριστά τους συνεργαζόμενους φορείς για τη βοήθειά τους, ενώ μίλησε με ενθουσιασμό για την ανταπόκριση που έχει η διοργάνωση σε σχολεία που θέλουν, όχι μόνο να λάβουν μέρος, αλλά και να την παρακολουθήσουν ως θεατές.

Με το ίδιο πνεύμα ενθουσιασμού και υψηλών προσδοκιών μίλησαν τα παρευρισκόμενα μέλη της οργανωτικής επιτροπής, οι εκπαιδευτικοί κ.Καρατζίδου Παναγιώτα και κ.Γεώργιος Παπαϊωάννου.




Ο Διευθυντής της Δ/νσης
Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας

Ιωάννης Καζταρίδης