Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ-ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΩΝ Ν. ΠΙΕΡΙΑΣ: Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών

Επιστολή με θέμα την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών απέστειλε η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων Νομού Πιερίας προς τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Ιωάννη Στουρνάρα, τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, κ. Ιωάννη Βρούτση, τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα και τον Υφυπουργό Οικονομικών, κ. Γεώργιο Μαυραγάνη, με κοινοποίηση προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος, κ. Αντώνη Σαμαρά και τους αρχηγούς των κομμάτων Βουλής.


Αναλυτικά η επιστολή:


«Αξιότιμε κε Υπουργέ,

          Επανερχόμενοι επί του θέματος της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις εφορίες και τον ΟΑΕΕ, θέλουμε να σας γνωρίσουμε τα κατωτέρω:
          Τα συνεχή και χωρίς τέλος δημοσιονομικά μέτρα που λαμβάνονται με κύρια χαρακτηριστικά την εξοντωτική φορολόγηση των εισοδημάτων, την επιβολή σκληρής λιτότητας, τη διαρκή επίθεση στα ακίνητα με τα γνωστά χαράτσια ακόμη και στην πρώτη κατοικία, με σκοπό να γεμίσουν οι τσέπες των δανειστών, έχει ως αποτέλεσμα την πτώχευση της κοινωνίας και την ολοκληρωτική κατάρρευση των επιχειρήσεων. Αμείλικτο αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι η ύπαρξη 1,5 εκατομμυρίου ανέργων, 200.000 και πλέον μικρομεσαίες επιχειρήσεις να έχουν οδηγηθεί σε κατέβασμα των ρολών, καθώς και η δραματική στέρηση, από εκείνους που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης.
          Κε. Υπουργέ,
Πολύ φοβόμαστε ότι η κατάσταση αυτή θα χειροτερέψει αφού το υπουργείο σας, παρά τις επανειλημμένες προτάσεις που έχουν γίνει από το συνδικαλιστικό κίνημα στο θέμα της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, εξέλαβε τελικά απόφαση η οποία δεν εξυπηρετεί τους στόχους της. Η ΓΣΕΒΕΕ και εμείς ως Ομοσπονδία είχαμε προτείνει τα κατωτέρω:
Α) Οι δόσεις της ρύθμισης να ανέλθουν σε 100 ανεξαρτήτως ρυθμιζόμενου ποσού και με χαμηλό επιτόκιο ώστε ανταποκρινόμενη στην φοροδοτική ικανότητα του κάθε οφειλέτη να τον βοηθήσει στην εξόφληση των οφειλών του.
Β) Η Ρύθμιση να είναι απαλλαγμένη από όρους και προϋποθέσεις απαγορευτικές για τους οφειλέτες που επιζητούν την ρύθμιση.
Γ) Να περιληφθούν στην ρύθμιση που ισχύει για οφειλές μέχρι 31/12/2012 και εκείνες του 2013.
Δ) Να βρεθεί τρόπος και να εξεταστεί από κοινωνικής πλευράς η περίπτωση της παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε όλους εκείνους που αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές τους.
          Η πρότασή μας αυτή, όπως και άλλες, δεν έγιναν αποδεκτές διότι όπως φαίνεται υπήρξε άρνηση στη Τρόικας που εμμένει, αδιαφορώντας για την πορεία του Ελληνικού λαού, εις την πιστή τήρηση των μνημονιακών υποχρεώσεων. Αποτέλεσμα όμως είναι, να υπάρξει αρνητική εξέλιξη από απόψεως συμμετοχής στην ρύθμιση λόγω των προϋποθέσεων που περιλαμβάνει η απόφαση. Το γεγονός αυτό, είναι δυνατόν να οδηγήσει στην χειροτέρευση εσόδων από τα δημόσια ταμεία και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς με κίνδυνο για την κανονική καταβολή μισθών και συντάξεων καθώς και για την ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη.
          Τελειώνοντας, κε. Υπουργέ, θέλουμε να σας παρακαλέσουμε να επανεξεταστεί το όλο θέμα ώστε να βρεθεί η ενδεδειγμένη λύση για την κανονική και απρόσκοπτη είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών και ασφαλιστικών εισφορών. Είναι αίτημα όλων των επαγγελματιών και πιστεύουμε ότι θα ανταποκριθείτε».

                                 Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο πρόεδρος                                                                   Ο γεν. γραμματέας
Χ.ΕΞΙΖΟΓΛΟΥ                                     Δ.ΚΕΛΠΕΤΖΙΔΗΣ